Sivua päivitetty 30.11.2021

Seinäjoen kaupunki noudattaa Aluehallintoviraston (AVI) linjauksia rajoituksista ja alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suosituksia.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisvaiheessa.

Nyrkki suosittelee, että alueen kuntalaiset käyttäisivät kasvomaskia laajennetun maskisuosituksen mukaisesti. Maskinkäyttö sekä hyvä käsihygienia ovat edelleen tärkeitä keinoja välttää tartunta. Maskinkäyttö myös vaikuttaa karanteenimääräyksiin vähentämällä altistuneiden määrää.

Nyrkki korostaa, että koronatestaukseen hakeudutaan matalalla kynnyksellä, ja että asukkaat varaavat ajan rokotukseen tai osallistumaan walk in -rokotustapahtumaan.

Etelä-Pohjanmaalla ei ole voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta. Yleisötilaisuuksien järjestämisessä otettava huomioon tartuntatautilain pykälän 58 c hygieniavaatimukset.

Alueen heikentyneen epidemiologisen tilanteen vuoksi suositellaan laajaa maskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille seuraavissa tilanteissa:

 • Aina joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit.
 • Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa, mukaan lukien koulut ja oppilaitokset.
 • Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä.
 • Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja teattereissa sekä julkisissa tiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa sekä vierailtaesssa että työskennellessä.

Koronarokotukset

Koronarokotukset ovat käynnissä. Ajankohtainen rokotusinfo Seinäjoella.

Uimahalli, sisäliikuntatilat ja jäähallit

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi liikuntatiloissa muista pitää turvaväli. Käytä maskia yhteisissä tiloissa jos turvaväliä ei voida pitää (katsomo, aula, pukuhuonetilat). Ylimääräistä oleskelua liikuntapaikoilla ei suositella.

 • Tule vain terveenä.
 • Muista hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä turvavälit.
 • Katsomo-, puku- ja käytävätiloissa muista pitää turvaväli tai käytä maskia.
 • Suosittelemme kortilla maksamista.

Kirjastot

Kaikki kaupunginkirjaston toimipisteet ovat auki normaalisti ja kirjastoautot liikennöivät aikataulujensa mukaan. Kirjastoissa järjestetään tapahtumia terveysturvallisuus huomioon ottaen. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä kaikille 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Muista kirjastokäynnillä käsienpesu, hyvä yskimishygienia sekä turvavälien pitäminen. Älä tule kirjastoon ollenkaan, jos sinulla on flunssaoireita.

Taidehalli ja museot

Taidehallin tiedote koronarajoituksista.

Nuorisotilat

Nuorisotilat ovat auki normaalisti.

Päiväkodit, ryhmäperhepäiväkodit ja perhepäivähoitajat

Varhaiskasvatuksessa pyritään pitämään turvavälit ja huolehditaan hyvästä hygieniasta. Varhaiskasvatuksessa on hyvä käyttää kasvomaskia tilanteissa, jolloin lähikontaktin välttäminen on vaikeaa.

Sairasta lasta ei saa tuoda hoitoon. Mikäli lapsella on oireita tulee huoltajien viedä lapsi koronatestiin terveydenhuoltoalan ammattilaisen ohjeen mukaan. Huoltajia pyydetään käyttämään kasvomaskeja lasta tuodessaan ja hakiessaan.


Koulut

Kouluilla on käytössä vahva maskisuositus henkilökunnalla ja vuosiluokkien 6-9 sekä lukion oppilailla syyslukukauden 2021 loppuun asti. Yhtenäiskouluissa maskisuositus ulottuu myös alemmille vuosiluokille koulun linjaamalla tavalla.

Turvaväleistä sekä hyvästä käsihygieniasta huolehtimista jatketaan. Koulun tilat ovat käytössä mahdollisimman väljästi.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Ikäihmisten palvelut

Vierailulle tullaan vain terveenä ja oireettomana. Vierailijalle annetaan ohjeet turvalliseen vierailuun.

Vierailuja asumispalveluyksiköissä voidaan rajoittaa vain tartuntatautilääkärin tekemällä karanteeni- ja eristyspäätöksellä.

Ikäihmisten asiakasohjausyksikkö Ikäkeskuksen neuvonta- ja ohjauspalvelu Valtionkatu 1 (katutaso) on avoinna normaalisti. Ohjausta- ja neuvontaa annetaan arkisin ilman ajanvarausta neuvontapisteessä sekä puhelimitse klo 9–14, p. 06 416 6606. Jos sinulla on pidempikestoinen selviteltävä asia tai tarve kotona tehtävälle käynnille, ota yhteys puhelinneuvontaan.

Päivätoimintaryhmissä seurataan koronatilannetta ja muutokset käytäntöihin ovat mahdollisia.

Kotihoito noudattaa sairaanhoitopiirin ohjeistusta suojainten käytössä.

Turvapuhelinasennuksiin, vastaamiseen ja auttamiskäytäntöihin voi tulla normaalia pitempi viive.

Sosiaalikeskuksen neuvonta palvelee normaalisti ma–pe klo 9–15, p. 06 416 6318. Palvelutehtäväkohtainen puhelinpalvelun Numeroissa palvellaan ma–pe klo 9–15.

Terveyskeskus

Seinäjoen terveyskeskus toimii potilasturvallisuuden vuoksi puhelinajanvarauksella. Kiirevastaanoton (KiVa) tiloissa ei ole mahdollista varata aikaa. Ajanvarausnumero kiirevastaanotolle on 06 425 5311. Ajanvarauspuhelin toimii arkisin 8–18 ja viikonloppuisin klo 10–17.

Hengitystieinfektiopotilaat tulevat sisään Kivan nurkkaovesta (ovi Y9) ja muut kiirevastaanotolle ja hammaspäivystykseen ajan saaneet potilaat tulevat sisään päivystyksen pääovesta. Drive in -näytteenottopiste toimii Huhtalantie 10:ssä.

Vastaanotoille tultaessa jokainen yli 15-vuotias laittaa kotoa lähtiessään maskin kasvoilleen. Kiireetön perusterveydenhoito ja suunterveydenhuolto toimivat normaalisti. Jos perut aikasi, tee peruutus ajoissa.

Sairausasioissa ota yhteyttä Seinäjoen Y-talon ajanvarausvastaanotolle p. 06 425 8100 ma–pe klo 8–15.30.

Y-talon henkilökunnalla on maskinkäyttövelvoite.

Sairaalavierailuissa on palattu normaaleihin käytäntöihin.

Vierailuohjeet:

Kaikkien yhteisenä tavoitteena on turvallinen vierailu.

 • noudata vierailuaikoja (vierailuajat osastoilla ovat klo 11-18)
 • tule osastolle vain terveenä ja oireettomana
 • huolehdi käsihygieniasta ja käytä tapaamisen ajan kirurgista suunenäsuojusta (jos sille ei ole terveydellistä estettä)
 • ylläpidä yli 2 metrin turvaväliä muihin potilaisiin ja henkilökuntaan aina kun se on mahdollista
 • mene suoraan potilashuoneeseen, vältä turhaa liikkumista yhteisissä tiloissa
 • erityistilanteissa (saattohoito ja vakavasti sairaat) keskustele hoitohenkilökunnan kanssa vierailuun liittyvistä asioista

Hoito- ja diabetestarvikejakelu: Tee tarviketilaus puhelimitse ja nouda tarvikkeet noutohuoneesta. Ohje tarvikenoudosta ja noutopaikasta annetaan tilaussoiton yhteydessä.

Vaikeavammaisten henkilökohtainen apu

Henkilökohtainen apu toimii normaalisti THL:n suosituksia noudattaen. Avustajille on hankittu suojaimia ja niitä on edelleen saatavana. Ota yhteyttä henkilökohtaiseen apuun ennen noutoa.

Joukkoliikenne

Seinäjoen paikallisliikenne suosittelee matkustajilleen kasvomaskeja. Paikallisliikenteen päivittyvä koronavirustiedote.

Palveluliikenneautot liikennöivät normaalisti.

Tapahtumat ja kokoontumisrajoitukset

Koronaviruksen vaikutukset tapahtumiin ja tilaisuuksiin Seinäjoella.

Muu toiminta

Kaupungintalon info on arkisin avoinna normaalisti.


Asukkaalle: Tuki, apu ja neuvonta koronaepidemian aikana
Ikäihmiselle: Mistä apua ikäihmisten arkeen

Corona Updates of Finnish Institute for Health and Welfare
Corona updates of Finnish Government
Corona updates of The Hospital District of Southern Ostrobothnia
Information in Other languages
Tietoa selkokielellä