Koronaviruksen vaikutukset palveluihin Seinäjoella

Sivua päivitetty 27.5. klo 8

Valtioneuvoston linjaukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi vaikuttavat Seinäjoen kaupungin palveluihin. Vaikka rajoituksia asteittain puretaan, noudata kansallisia ohjeita ja pidä huolta turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.

Koulut ja päiväkodit

Lähiopetus kouluissa järjestetään niin, että tartuntariski olisi mahdollisimman pieni. Ruokailut ja välitunnit toteutetaan normaalia laajempaa porrastusta käyttäen. Huoltajia on tiedotettu tarkemmista järjestelyistä ja käytännöistä Helmi-järjestelmän kautta.

Valtioneuvoston ja opetushallituksen ohje on, että oppilaat, jotka eivät selkeästi kuulu riskiryhmään, tulevat kouluun. Riskiryhmiin kuuluville oppilaille voidaan toteuttaa perusopetuslain mukaiset poikkeukselliset opetusjärjestelyt. Jos oppilaan tilanne vaatii erityisjärjestelyitä, kouluun toimitetaan hoitavan lääkärin lausunto riskiryhmään kuulumisesta.

Jos lapsi muusta syystä opiskelee kotiopetuksessa, päätöksestä on ilmoitettava kouluun. Mahdollisia kertaavia koulutehtäviä toimitetaan kotiin, mutta koti vastaa opetuksesta loppukevään ajan. Kotiopetukseen otettu oppilas ei ole oikeutettu etäopetukseen, tukiopetukseen eikä opiskeluhuollon palveluihin.

Kuljetuksessa olevien oppilaiden kannattaa tulla kouluun mahdollisuuksien mukaan pyörällä tai kävellen. Kuljetuksessa tulee pyrkiä pitämään etäisyyttä niin hyvin kuin se on mahdollista. Koteihin on lähetetty Helmi-tiedote.

Lukioiden koeviikot järjestetään lähiopetuksena.

Kouluterveydenhuollosta lisää jäljempänä otsikon sosiaali- ja terveyspalvelut alla.

Varhaiskasvatuksen yksiköt ja esiopetus toimivat normaalisti. Varhaiskasvatuksessa toimitaan väljästi ja huolehditaan hyvästä hygieniasta. Kesäkuussa järjestetetään leikkikenttätoiminta ja elokuussa alkaa leikkipuistotoiminta.

Kesällä avoinna olevista varhaiskasvatusyksiköistä tiedotetaan myöhemmin.

Normaalin varhaiskasvatuksen maksumenettelyyn siirrytään siten, että normaalit maksut peritään taas 1.6.2020 alkaen.

Sairasta lasta ei saa tuoda hoitoon. Mikäli lapsella on oireena kurkkukipu, yskä, päänsärky, kuume, hengenahdistus, lihaskivut tai vatsaoireet, on jäätävä kotiin.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Vierailut vanhusten, kehitysvammaisten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä, hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaalassa on edelleen kielletty. Poikkeuksia ovat tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Ikäihmisten asiakasohjausyksikkö Ikäkeskuksen neuvonta- ja ohjauspalvelu Valtionkatu 1 (katutaso) avataan 1.6. Ohjausta- ja neuvontaa annetaan arkisin ilman ajanvarausta neuvontapisteellä sekä puhelimitse klo 9–14, p. 06 416 6606. Jos sinulla on pidempikestoinen selviteltävä asia tai tarve kotona tehtävälle käynnille, ota yhteys puhelinneuvontaan niin sovitaan aika etukäteen.

Kaikki ikäihmisten päivätoimintaryhmät ovat siirtyneet toistaiseksi tauolle ja päivätoiminnan henkilökunta on siirtynyt kotihoitoon. Tavoitteena on avata päivätoiminnat syksyllä.

Omaishoidon vuorohoitojaksot on peruutettu niiltä osin kuin se on ollut mahdollista. Omaishoidon vuorohoitotoiminta palautetaan 1.6 lähtien vähitellen käyttöön huomioiden yksikkökohtaisesti annettuja turvaohjeistuksia. Kotikäynnit omaishoitoperheisiin lopetetaan kun henkilökunta siirtyy yksiköissä tehtävään työhön. Seuraamme ikääntyvien palveluissa koronatilannetta ja tarvittaessa tehdään uudelleen arviointia tilanteen mukaan.

Tehostetun palveluasumisen yksiköissä on vierailukielto. Saattohoitotilanteissa vierailuista sovitaan yksikön kanssa. Läheisten kanssa yhteydenpito tapahtuu puhelimitse tai videopuheluna esimerkiksi Skypen tai WhatsAppin kautta.

Kotihoito noudattaa sairaanhoitopiirin ohjeistusta suojainten käytössä.

Turvapuhelinasennuksiin, vastaamiseen ja auttamiskäytäntöihin voi tulla normaalia pitempi viive.

Sosiaalikeskuksen neuvonta palvelee normaalisti ma–pe klo 9–15, p. 06 416 6318. Palvelutehtäväkohtainen puhelinpalvelun Numeroissa palvellaan ma–pe klo 9–15.

Seinäjoen terveyskeskus on potilasturvallisuuden vuoksi siirtynyt puhelinajanvaraukseen. Kiireettömän vastaanoton (KiVa) tiloissa ei ole enää mahdollista varata aikaa. Ajanvarausnumero kiirevastaanotolle on 06 425 5311. Ajanvarauspuhelin toimii arkisin 8–18 ja viikonloppuisin klo 10–17.

Alakerran kiirevastaanotolla hoidetaan hengitystie-infektiopotilaat ja yläkerrassa muu kiirevastaanotto. Ajanvarauksen yhteydessä sinulle neuvotaan oikea vastaanottopaikka ja saat ohjeet toiminnasta.

Kiireetön perusterveydenhoito ja suunterveydenhuolto toimivat toistaiseksi normaalisti. Jos perut aikasi, pyydämme tekemään peruutuksen ajoissa.

Terveyspalvelukeskukseen Huhtala 10:een varaudutaan perustamaan tilapäinen kaupunginsairaalan osasto.

Neuvolakäynnille saa tulla vain yksi huoltaja. Muut perheenjäsenet jäävät kotiin tartuntariskin vähentämiseksi.

Sairausasioissa voitte ottaa yhteyttä Seinäjoen Y-talon ajanvarausvastaanotolle kuten ennenkin p. 06 425 8100 ma–pe klo 8–15.30.

Hoito- ja diabetestarvikejakelu: tee tarviketilaus puhelimitse ja nouda tarvikkeet noutohuoneesta. Ohje tarvikenoudosta ja noutopaikasta annetaan tilaussoiton yhteydessä.

Kouluterveydenhuolto: Kouluterveydenhoitajat siirtyvät takaisin kouluille. Kouluterveydenhoitajat ovat tavoitettavissa omista työpuhelinnumeroistaan.

Peruskoulun oppilaiden terveystarkastukset keskittyvät 1., 5. ja 8. luokan lääkärintarkastuksiin. Vastaanotolle voi tulla vain terveenä ja lääkärintarkastuksiin vain toinen huoltaja mukana.

Lukioiden, Luovin, Sedun ja SeAMKin opiskeluterveydenhoitajat ovat tavattavissa omista työpuhelinnumeroistaan ja erikseen ilmoitettavina päivinä kouluilla.

Yhteystiedot löytyvät koulu- ja opiskeluterveydenhuollon verkkosivuilta.

Toimintakeskukset, työpajat ja Toimintojen Talo

Toimintojen talon lounaskahvila, työhönvalmennuskeskus ja kirpputori avautuvat 1.6. Ovet ovat avoinna kesäkuussa arkisin klo 8-15 välisenä aikana, heinäkuussa suljettu. Ryhmätoimintoja järjestetään vasta kesän jälkeen.

Toimintakeskukset avataan kotona asuville ja yksin asuville 1.6. alkaen. Sennula pysyy edelleen suljettuna.

Kaks’Kättä-työpajan kuntouttava työtoiminta ja työkokeilut on keskeytetty. Työpajan metalli-, puu-, restaurointi- ja kierrätysosastot palvelevat asiakkaita normaalisti. Kotipalvelu palvelee ainoastaan yrityksiä ja perheitä.

Vaikeavammaisten kuljetuspalvelut

Vaikeavammaisten kuljetuspalvelumatkoja ei yhdistellä toistaiseksi.

Vaikeavammaisten henkilökohtainen apu

Henkilökohtainen apu toimii normaalisti THL:n suosituksia noudattaen. Avustajille on hankittu suojaimia ja niitä on edelleen saatavana.

Liikunta- ja kulttuuritilat sekä kansalaisopisto

Kirjastotilat avautuvat 1.6. Museot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat on suljettu toukokuun loppuun saakka.

Joukkoliikenne

Seinäjoen paikallisliikenteessä on siirrytty kesäliikenteen aikatauluihin. Poikkeusolojen aikaisen liikenteen reitti- ja aikataulumuutokset löytyvät Komia Liikenteen verkkosivuilta.

Ylli-palveluliikenne Ylistarossa ja Nopsa Peräseinäjoella jatkavat normaalisti. Kantakaupungissa liikennöi kaksi Seili-palveluliikenneautoa.

Muu toiminta ja kaupungin henkilöstö

Kaupungin henkilökunta palaa normaaliin etätyökäytäntöön.
Kaupungintalon info palvelee arkisin normaalisti.
Kaupunkiympäristön Alvari-palvelupiste avataan 1.6. Asiakaspalvelu vastaa numerossa 06 416 2121.
Kaupungin luottamustoimielinten kokoukset pyritään järjestämään sähköisesti.
Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä ja laajennettu varautumisryhmä kokoontuvat viikoittain.


Asukkaalle: Tuki, apu ja neuvonta koronaepidemian aikana
Ikäihmiselle: Mistä apua ikäihmisten arkeen
Yrityksille: Into Seinäjoen neuvonta ja apu yrityksille
Information in English