Sivua päivitetty 26.6.

Vaikka rajoituksia puretaan, noudata kansallisia ohjeita ja pidä huolta turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.

Päiväkodit

Varhaiskasvatuksessa toimitaan väljästi ja huolehditaan hyvästä hygieniasta. Kesäkuussa järjestetetään leikkikenttätoiminta ja elokuussa alkaa leikkipuistotoiminta. Varhaiskasvatusyksiköiden kesän aukiolot.

Varhaiskasvatuksen normaalit maksut peritään 1.6.2020 alkaen.

Sairasta lasta ei saa tuoda hoitoon. Mikäli lapsella on oireena kurkkukipu, yskä, päänsärky, kuume, hengenahdistus, lihaskivut tai vatsaoireet, on jäätävä kotiin.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Toimintaohje asukkaiden ja läheisten tapaamisten järjestämiseksi vanhusten asumispalveluyksiköissä COVID-19 koronaviruspandemian aikana.

STM:n linjauksen mukaan vierailuja asumispalveluyksiköissä voidaan sallia edellyttäen, että niitä voidaan turvallisesti toteuttaa. Tämä on tärkeää asukkaiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn säilymisen kannalta. Viime kädessä vierailujen sallimisesta päättää yksikön johtaja. Kansallisten suositusten mukaan yksikön asiakastiloihin pääsy rajataan edelleen pääsääntöisesti yksikön henkilökuntaan. Vierailurajoite ei koske asiakkaalle välttämätöntä palvelua antavia henkilöitä, kuten kuntoutustyöntekijöitä tai henkilökohtaisia avustajia. Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien asiakkaiden läheisille järjestetään mahdollisuus tavata läheistään turvallisin järjestelyin.

Tapaamiseen osallistuvien läheisten määrän tulee olla pieni. Suositeltavaa on rajata läheisten määrä kahteen, mutta tästä voidaan harkinnalla poiketa jos tapaamiseen varattu tila sen sallii ja on muu syy useamman läheisen läsnäoloon (esimerkiksi kaukaa tulevat läheiset). Ulkomailta paluun jälkeen pidetään 14 vrk:n vapaaehtoinen kotikaranteeni, jonka aikana vierailut eivät ole sallittuja.

Vierailulle ei voi tulla sairaana, vierailijalla ei saa olla hengitystieinfektio-oireita. Vierailuaika pidetään lyhyenä, n. 15–30 min. Vierailijat käyttävät samoja suojaimia kuin hoitohenkilökunta. Henkilökunta opastaa suojaimien ja käsihuuhteen käytössä. Läheiset puhdistavat kätensä, pesevät tai desinfioivat kätensä huolellisesti ennen tapaamiseen tuloa. Hoitaja on pääsääntöisesti asukkaan mukana tapaamisessa. Hoitaja käyttää suu-nenäsuojainta/koko kasvoja peittävää visiiriä, joka laitetaan yksikössä ennen tapaamiseen lähtöä. Yksikköön palatessa asukas ja hoitaja desinfioivat kädet.

Vierailut vanhusten asumispalveluyksiköissä toteutetaan pääsääntöisesti ulkona riittävästä suojautumisesta huolehtien. Vierailijoiden on käytettävä suu-nenäsuojainta ja turvavälinä pidettävä 2 metriä asukkaaseen koko tapaamisen ajan. Suu-nenäsuojaimella tai kokokasvojen peittävällä visiirillä varustautunut läheinen voi työntää asukasta pyörätuolissa ulkona (vaikka turvaväli tuolloin alittuu).

Osassa asumispalveluyksiköitä on mahdollista toteuttaa vierailuja erikseen osoitetuissa sisätiloissa. Tapaamistilaan vieraat tulevat suoraan ulkoa tai liikkumalla korkeintaan lyhyen matkan yksikön sisätiloissa. Sisätiloissa olevan tapaamispaikan puhtaudesta on huolehdittava tapaamisen jälkeen, tilassa pyyhitään kosketuspinnat käytössä olevalla pintadesinfektioaineella tai desinfektiopyyhkeellä.

Tapaamisista tulee aina sopia etukäteen, ota puhelimitse yhteyttä yksikköön. Vierailulle ei välttämättä voi aina tulla.

COVID-19 koronavirus on yleisvaarallinen tartuntatauti, joka on riskiryhmille vaarallinen. Vierailijoiden on sitouduttava noudattamaan em. ohjeita. Läheisen vierailulupa voidaan joutua perumaan jos ohjeita ei noudateta.

Ikäihmisten asiakasohjausyksikkö Ikäkeskuksen neuvonta- ja ohjauspalvelu Valtionkatu 1 (katutaso) on avoinna. Ohjausta- ja neuvontaa annetaan arkisin ilman ajanvarausta neuvontapisteellä sekä puhelimitse klo 9–14, p. 06 416 6606. Jos sinulla on pidempikestoinen selviteltävä asia tai tarve kotona tehtävälle käynnille, ota yhteys puhelinneuvontaan niin sovitaan aika etukäteen. Huom, 29.6.–31.7 välisenä aikana neuvontapiste on avoinna vain ma, ti ja to klo 9–12 ilman ajanvarausta.

Kaikki ikäihmisten päivätoimintaryhmät ovat siirtyneet toistaiseksi tauolle ja päivätoiminnan henkilökunta on siirtynyt kotihoitoon. Tavoitteena on avata päivätoiminnat syksyllä.

Omaishoidon vuorohoitotoiminta palautetaan vähitellen käyttöön huomioiden yksikkökohtaisesti annettuja turvaohjeistuksia. Kotikäynnit omaishoitoperheisiin lopetetaan kun henkilökunta siirtyy yksiköissä tehtävään työhön. Seuraamme ikääntyvien palveluissa koronatilannetta ja tarvittaessa tehdään uudelleen arviointia tilanteen mukaan.

Kotihoito noudattaa sairaanhoitopiirin ohjeistusta suojainten käytössä.

Turvapuhelinasennuksiin, vastaamiseen ja auttamiskäytäntöihin voi tulla normaalia pitempi viive.

Sosiaalikeskuksen neuvonta palvelee normaalisti ma–pe klo 9–15, p. 06 416 6318. Palvelutehtäväkohtainen puhelinpalvelun Numeroissa palvellaan ma–pe klo 9–15.

Seinäjoen terveyskeskus on potilasturvallisuuden vuoksi siirtynyt puhelinajanvaraukseen. Kiireettömän vastaanoton (KiVa) tiloissa ei ole enää mahdollista varata aikaa. Ajanvarausnumero kiirevastaanotolle on 06 425 5311. Ajanvarauspuhelin toimii arkisin 8–18 ja viikonloppuisin klo 10–17.

Hengitystieinfektiopotilaat tulevat sisään Kivan nurkkaovesta (ovi Y9) ja muut kiirevastaanotolle ja hammaspäivystykseen ajan saaneet potilaat tulevat sisään päivystyksen pääovesta.

Kiireetön perusterveydenhoito ja suunterveydenhuolto toimivat normaalisti. Jos perut aikasi, pyydämme tekemään peruutuksen ajoissa.

Sairausasioissa voitte ottaa yhteyttä Seinäjoen Y-talon ajanvarausvastaanotolle kuten ennenkin p. 06 425 8100 ma–pe klo 8–15.30.

Hoito- ja diabetestarvikejakelu: tee tarviketilaus puhelimitse ja nouda tarvikkeet noutohuoneesta. Ohje tarvikenoudosta ja noutopaikasta annetaan tilaussoiton yhteydessä.

Toimintakeskukset, työpajat ja Toimintojen Talo

Toimintojen talon lounaskahvila, työhönvalmennuskeskus ja kirpputori avautuvat 1.6. Ovet ovat avoinna kesäkuussa arkisin klo 8-15 välisenä aikana, heinäkuussa suljettu. Ryhmätoimintoja järjestetään vasta kesän jälkeen.

Toimintakeskukset on avattu kotona asuville ja yksin asuville. Sennula pysyy edelleen suljettuna.

Kaks’Kättä-työpajan kuntouttava työtoiminta ja työkokeilut on keskeytetty. Työpajan metalli-, puu-, restaurointi- ja kierrätysosastot palvelevat asiakkaita normaalisti. Kotipalvelu palvelee ainoastaan yrityksiä ja perheitä.

Vaikeavammaisten kuljetuspalvelut

Vaikeavammaisten kuljetuspalvelumatkoja ei yhdistellä toistaiseksi.

Vaikeavammaisten henkilökohtainen apu

Henkilökohtainen apu toimii normaalisti THL:n suosituksia noudattaen. Avustajille on hankittu suojaimia ja niitä on edelleen saatavana.

Liikunta- ja kulttuuritilat sekä kansalaisopisto

Kirjastot, museot, uimahalli ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat on avattu.

Joukkoliikenne

Seinäjoen paikallisliikenteessä on siirrytty kesäliikenteen aikatauluihin. Poikkeusolojen aikaisen liikenteen reitti- ja aikataulumuutokset löytyvät Komia Liikenteen verkkosivuilta.

Ylli-palveluliikenne Ylistarossa ja Nopsa Peräseinäjoella jatkavat normaalisti. Kantakaupungissa liikennöi kaksi Seili-palveluliikenneautoa.

Muu toiminta ja kaupungin henkilöstö

Kaupungin henkilökunta on palannut normaaliin etätyökäytäntöön.
Kaupungintalon info palvelee arkisin normaalisti.
Kaupunkiympäristön Alvari-palvelupiste on auki. Asiakaspalvelu vastaa numerossa 06 416 2121.
Kaupungin luottamustoimielinten kokoukset pyritään järjestämään sähköisesti.


Asukkaalle: Tuki, apu ja neuvonta koronaepidemian aikana
Ikäihmiselle: Mistä apua ikäihmisten arkeen
Yrityksille: Into Seinäjoen neuvonta ja apu yrityksille
Information in English