Elintarviketyön terveydentilan selvitys

Salmonella kuuluu yleisimpiin ruokamyrkytysten aiheuttajiin maailmassa ja on merkittävä kansanterveydellinen ongelma monissa maissa. Poikkeuksena Suomi, Ruotsi ja Norja, näissä maissa salmonellatilanne on huomattavasti parempi kuin monissa muissa maissa”

Soveltuvuus elintarviketyöhön, mitä se käytännössä tarkoittaa?

Ennen pakkaamattomia kuumentamatta tarjoiltavia elintarvikkeita käsittelevältä henkilöltä vaadittiin salmonellatesti varmentamaan, ettei henkilö kanna salmonellaa. Nykyään salmonellatestin sijasta tehdään terveydentilaselvitys, jonka tekee terveydenhuollon ammattilainen haastattelemalla elintarviketyöntekijää. Työnantajalle kirjoitetaan lausunto soveltuvuudesta elintarviketyöhön. Salmonellatesti voidaan määrätä tehtäväksi, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Koska terveydentilaselvitykseen tai testiin?

Työsuhteen alkaessa on työnantajalle esitettävä terveydentilaselvitys tai salmonellatestin tulos. Selvitys on vaadittava myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta.

Terveydentila on varmistettava mm. henkilöiltä, jotka

  • valmistavat ruokaa; pilkotaan, siivutetaan, jauhetaan, sekoitetaan, kypsennetään, keitetään, jäähdytetään, pakastetaan
  • valmistavat kakkuja ja muita kylmäsäilytettäviä leivonnaisia
  • valmistavat helposti pilaantuvia leipomotuotteita, jotka sisältävät eläinperäisiä elintarvikkeita (esim. lihapasteijat, munariisipasteijat, lihapiirakat, pizzat)
  • irtojäätelön myyjiltä
  • paninien, sandwichien, hampurilaisten, täytettyjen leipien, sämpylöiden, patonkien yms. valmistaminen raaka-aineista (täytteenä kasviksia esim. kurkkua, tomaattia, salaattia tai eläinperäisiä elintarvikkeita esim. juustoa, kinkkua). Raaka-aineita esim. pilkotaan ja siivutetaan.

Pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittely – Ruokavirasto

Salmonellatutkimus on syytä tehdä aina kun on epäilys, että henkilö saattaa kantaa salmonellaa, esimerkiksi vatsaoireisena tai ulkomaanmatkan jälkeen varsinkin, jos henkilöllä on vatsaoireita.

Mistä hankin terveydentilaselvityksen?

Työntekijöiden terveydentilan selvitykset järjestää työnantaja osana työterveyshuoltoa. Opiskelijoiden terveydenhuolto järjestää terveydentilan selvitykset niille opiskelijoille, jotka toimivat yllä mainituissa työtehtävissä ilman työsuhdetta. Työ- ja elinkeinotoimistojen tai yksityisten oppisopimusyritysten kautta työhön tulevien harjoittelijoiden terveydentilan selvitykset tehdään kunnan terveyskeskuksessa. 

Terveydentilaselvitysten kirjanpito




Koska terveyteen liittyvät asiat ovat henkilökohtaisia ja kuuluvat tietosuojan alle, työnantajalta riittää, että hän tarkastaa työntekijän esittämän terveydentilaselvityksen tai salmonellatestin tuloksen ja pitää kirjanpitoa esitetyistä selvityksistä. Kirjanpito on oltava ajantasainen ja elintarviketarkastajan tarkastettavissa. 

Arviointi Oiva-tarkastuksessa

Lainsäädäntöä ja lisätietoa

Tartuntatautilaki | 1227/2016 | Lainsäädäntö | Finlex

Elintarvikelaki | 297/2021 | Lainsäädäntö | Finlex

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta | 318/2021 | Suomen säädöskokoelma | Finlex

Toimenpideohje salmonellatapauksiin – THL

LOMAKEMALLI TERVEYDENTILASELVITYSTEN KIRJANPITOON

Tietoisku terveydentilan selvityksistä ja hygieniapasseista tulostettavassa muodossa


Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto
Ympäristöterveydenhuollon yhteystiedot