Työnhakusi tukena on omavalmentaja, joka tekee kanssasi yhteistyötä auttaen sinua polullasi kohti työllistymistä. Me neuvomme ja ohjaamme sinua henkilökohtaisesti. Kuuntelemme tilanteesi, toiveesi ja tavoitteesi. Teemme yhdessä suunnitelmia kohti tavoitettasi. Tarjoamme monipuolista tietoa ja apua työnhakuun, osaamisen kehittämiseen, koulutukseen, työllistymistä tukeviin palveluihin sekä työn ja hyvinvoinnin vahvistamiseen.

Haluamme, että sinä pääset eteenpäin ja siksi olemme tukenasi matkalla.

Mikä palkkatuki on?

Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota TE-toimisto tai kuntakokeilu voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin ja korvauksena työnohjaukseen käytetystä ajasta.

Sinulle palkkatuki on mahdollisuus saada sellaistakin työtä, johon ammatillinen osaamisesi ei täysin riitä tai sinulla on tehtävissä selviytymiseen vaikuttava vamma tai sairaus. Palkkatuettu työ on aina normaali työsuhde tai oppisopimuskoulutus. Työsuhde voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen ja kokoaikainen tai osa-aikainen.

Sinä saat työstä kyseiseen työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai jos työehtosopimusta ei ole, tavanomaista ja kohtuullista palkkaa.

Paljonko palkkatukea voi saada?

Työnantaja, joka palkkaa työttömän työnhakijan, voi saada taloudellista tukea palkkatukena 50 prosenttia palkkakustannuksista. Alentuneesti työkykyisen työllistämiseen voi saada 70 prosenttia tukea. Eräissä tilanteissa yhdistys, säätiö tai rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta voi saada palkkatukea 100 prosenttia palkkauskustannuksista.

Kenelle ja millä ehdoin?

Työnantajan on mahdollista saada palkkatukea vain työttömän TE-palveluihin työnhakijaksi ilmoittautuneen henkilön palkkaamiseen.

TE-toimisto tai kuntakokeilu voi myöntää palkkatukea palkkauskustannuksiisi, jos

  • se auttaa työllistymistäsi,
  • siitä on sovittu työllistymissuunnitelmassasi,
  • työnantaja ja työsuhteesi täyttävät palkkatuen myöntämiseen vaadittavat edellytykset ja
  • TE-palveluilla on käytettävissään tarvittavat määrärahat.

 

Lisätietoa Työmarkkinatori

Työkokeilussa henkilö voi selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan tai mahdollisuuksiaan palata työmarkkinoille.

Työkokeilu voidaan järjestää esimerkiksi seuraavissa tilanteissa

  • Henkilöltä puuttuu ammatillinen koulutus tai hän suunnittelee alan tai ammatin vaihtoa.
    Tavoitteena on silloin selvittää, kiinnostaako ala tai ammatti tai onko jokin tietty ala tai ammatti mahdollinen.
  • Henkilö pohtii, olisiko yrittäjyys sopiva uravaihtoehto
  • Henkilö on ollut poissa työmarkkinoilta esimerkiksi työttömyyden tai lastenhoidon takia, ja työkokeilulla selvitetään, onko hänen osaamisensa ajan tasalla ja minkälaista tukea hän tarvitsee päästäkseen takaisin työhön.
  • Henkilö on ollut aiemmin toisen maan työmarkkinoilla, ja työkokeilulla selvitetään hänen edellytyksiään työllistyä Suomessa ja millaisia palveluja hän siihen tarvitsee.

Muistathan, että palvelua ei saa aloittaa ennen kuin siitä on sovittu työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa.

Lisätietoa
Työmarkkinatori, työkokeilun kautta työmarkkinoille

Työnhakuvalmennuksessa opit hakemaan työtä tavoitteellisesti ja itsenäisesti.

Valmennuksessa opit

  • arvioimaan omaa osaamistasi ja muotoilemaan sen työhakemukseksi ja CV:ksi
  • miten yritykset rekrytoivat henkilöstöä
  • käyttämään sinulle parhaiten soveltuvia työnhakukanavia

Valmennuksen jälkeen tiedät myös, mistä löydät tietoa työmarkkinoista, yrityksistä ja työpaikoista.

Työnhakuvalmennus voi sisältää

  • itsenäistä tiedonhankintaa ja ohjausta tiedon lähteille
  • keskusteluja omasta osaamisesta ohjaajan kanssa
  • työhakemuksen ja ansioluettelon kirjoittamista ohjatusti

Työnhakuvalmennukset kestävät yleensä 1-10 päivää.

Muistathan, että palvelua ei saa aloittaa ennen kuin siitä on sovittu työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa.

Lisätietoa Työmarkkinatori, työnhakuvalmennus

Uravalmennuksessa saat tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojesi selkiyttämiseen, koulutukseen hakeutumiseen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen. Valmennuksen aikana laadit itsellesi toteuttamiskelpoisen ura- ja työllistymissuunnitelman.

Uravalmennus on käytännönläheistä ja toiminnallista. Siihen liittyy usein oppilaitoksiin ja työhön tutustumisia. Uravalmennukseen voi sisältyä myös erilaisia lyhyitä työelämän lupa- ja korttikoulutuksia. Henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi saat tietoa ja tukea toisilta valmennukseen osallistujilta.

Uravalmennuksen enimmäiskesto on 40 päivää 12 kuukauden aikana. Tarvittaessa palveluun voidaan esimerkiksi yhdistää erikseen järjestettävä työkokeilu työpaikalla.

Yrittäjäkoulutuksesta taas on hyötyä, jos harkitset yritystoimintaa tai toimit jo yrittäjänä.

Muistathan, että palvelua ei saa aloittaa ennen kuin siitä on sovittu työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa.

Lisätietoa Työmarkkinatori, uravalmennus

TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkaana sinulla voi olla mahdollisuus saada työttömyysetuutta päätoimista omaehtoista opiskelua varten. Omaehtoinen opiskelu tarkoittaa koulutusta, jonka tuottaa ja jonka opiskelijavalinnasta päättää oppilaitos. TE-toimisto tai kuntakokeilu ei hanki koulutusta eikä valitse opiskelijoita koulutukseen kuten työvoimakoulutuksessa.

Työttömyyskassa tai Kela maksaa sinulle tuettavien opintojen ajalta työttömyysetuutta TE-toimistolta tai kuntakokeilulta saatavan lausunnon perusteella eli sinun pitää olla työnhakijana ja oikeus työttömyysetuuteen. Jos suunnittelet omaehtoista opiskelua, TE-toimisto tai kuntakokeilu arvioi koulutustarpeesi ja suunniteltujen opintojen työllistävyysvaikutuksen. Opintojasi voidaan tukea työttömyysetuudella vain, jos sinulla arvioidaan olevan koulutustarve, ja jos suunniteltujen opintojen arvioidaan parantavan merkittävästi työllistymismahdollisuuksiasi ja olevan paras tapa edistää työllistymistäsi. Lisäksi opintoja koskevien kriteerien tulee täyttyä.

Jos opiskeluasi on päätetty tukea, saat opintojen ajalta työttömyyspäivärahaa, työmarkkinatukea tai korotusosaa.

Tukea saavana opiskelijana sinun pitää ilmoittaa muun muassa opintojesi edistymisestä. Jos TE-toimisto tai kuntakokeilu ja etuuden maksaja eivät saa tarvitsemiaan tietoja, oikeus työttömyysetuuteen voi päättyä ja maksettua etuutta voidaan periä takaisin. Tukemisen keskeyttäminen edellyttää pätevää syytä, esimerkiksi työhön meno, sairaus tai perhevapaa.

Ilmoita TE-toimistolle tai kuntakokeilulle opintojen tilapäisestä keskeytymisestä määräajaksi (esim. pitkäaikaisen sairausloman, perhevapaan tai pitkäkestoisen työn vuoksi), koska tukiaika kuluu kunnes keskeytymisestä ilmoitetaan. TE-toimisto tai kuntakokeilu harkitsee esittämäsi syyn pätevyyden. Oppilaitoksen lomajaksoa ei pidetä pätevänä syynä. Muista myös ilmoittaa TE-toimistolle tai kuntakokeilulle opintojen jatkumisesta tilapäisen keskeytymisen jälkeen.

Kenelle ja millä ehdoin

Jotta saat työttömyysetuutta opintoja varten, sinun tulee työnhakijana TE-toimistossa tai kuntakokeilussa, oikeus työttömyystukeen ja vähintään 25-vuotias. Lisäksi sinulla täytyy olla TE-toimiston tai kuntakokeilun toteama koulutustarve ja opintojen tulee TE-toimiston tai kuntakokeilun arvioin mukaan olla paras tapa edistää työllistymistäsi. Opinnoista tulee sopia TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa laadittavassa työllistymissuunnitelmassa ennen opintojen aloittamista. Voit saada työttömyysetuutta alkaneisiin opintoihin vain, jos opintojen keskeyttämisestä on kulunut vähintään vuosi, tai jos olet aloittanut opinnot työsuhteen tai työnantajan maksaman taloudellisen etuuden jaksottamisen aikana tai jos olet aloittanut opinnot työvoimakoulutuksena.

Tuettavien opintojen tulee olla päätoimisia. Päätoimisia ovat yleensä tutkintoon johtavat opinnot ja muut opinnot, joiden laajuus on keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tai 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohden tai 25 tuntia viikossa.

lähde Työmarkkinatori

Koulutuskokeilussa voit tutustua sinua kiinnostavaan oppilaitokseen ja koulutuksen sisältöön.

Jos sinulla on vaikeuksia ammatin tai alan valinnassa ja haluat varmistua suunnitelmastasi ennen kuin haet koulutukseen, koulutuskokeilu on sinulle sopiva palvelu. Koulutuskokeilun aikana saat käsityksen vaatimuksista, joita kyseinen koulutus ja ammatti asettavat, joten palveluun osallistuminen on hyvä tapa varmistaa, onko ala sinulle sopiva.

Koulutuskokeilun sisältö suunnitellaan juuri sinun tilanteeseesi sopivaksi. Valitset itse oppilaitoksen, jossa kokeilu toteutetaan. TE-toimisto tai kuntakokeilu on apunasi, kun sovit oppilaitoksen kanssa kokeilusta, sen sisällöistä ja ohjauksesta. Kokeilun aikana pääset seuraamaan oppitunteja ja keskustelemaan opettajien ja opinto-ohjaajan kanssa. Saat tarvittaessa apua myös opiskelun tukitoimien suunnitteluun. Koulutuskokeilun enimmäiskesto on kerrallaan 10 päivää. Koulutuskokeilujaksoja voidaan järjestää useita.  Sovit oppilaitoksen kanssa palautteen antamisesta ja mahdollisten poissaolojen ilmoittamisesta.

Kokeilu järjestetään joko yksilöpalveluna tai ryhmälle.

  • Jos olet työtön työnhakija, sinulle voidaan maksaa kokeilun ajalta työttömyysturvaa korotettuna. Koulutuskokeiluja järjestetään myös Kelan välityksellä.
  • Jos olet työnhakijana TE-palveluissa, voit sopia koulutuskokeilusta kuntakokeilun omavalmentajan tai TE-toimiston asiantuntijan kanssa.
  • Jos olet asiakkaana ammatinvalinta- ja uraohjauksessa, voit sopia koulutuskokeilusta sinua ohjaavan psykologin kanssa.
  • Voit osallistua koulutuskokeiluun, jos olet työtön ja työnhakijana TE-palveluissa.
  • Jos olet Kelan ammatillisen kuntoutuksen asiakas, hae kokeiluun Kelan kautta.

Palvelu on maksuton.

Lähde: Suomi.fi

Kaupungilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota työtä 57 vuotta täyttäneelle työttömälle työnhakijalle.

Velvoitetyöllistäminen on lakisääteinen palvelu, jossa kaupungin on tarjottava työtä yli 57-vuotiaille työttömille työnhakijoille. Velvoitetyössä Seinäjoen kaupunki tarjoaa kuuden kuukauden mittaisen työsuhteen työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluville työnhakijoille. Työllistetyn tulee täyttää seuraava ehto: Hänen oikeutensa palkansaajan työttömyyspäivärahaan päättyy enimmäisajan johdosta, kun hän täyttää 57 vuotta, mutta ennen kuin hän täyttää 60 vuotta.

Kuntouttava työtoiminta auttaa työtoiminnan asiakasta pääsemään työhön, koulutukseen tai työvoimapalveluihin parantamalla asiakkaan elämänhallintaa ja toimintakykyä. Toiminta on tarkoitettu niille, jotka ovat olleet työttöminä pidempään.

Voit rakentaa polkua kohti avoimia työmarkkinoita, kun osallistut kuntouttavaan työtoimintaan. Kyseessä ei ole työsuhde, vaan tavoitteena on esimerkiksi totuttautua työelämän pelisääntöihin ja jämäköittää omaa elämänhallintaa

Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on:

  • ehkäistä työttömyyden aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia asiakkaan toimintakykyyn
  • vahvistaa asiakkaan elämän- ja arjenhallintaa sekä työ- ja toimintakykyä
  • ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla mahdollisuutta työtoimintaan ja muihin palveluihin

Muistathan, että palvelua ei saa aloittaa ennen kuin siitä on sovittu työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa.

Kuntouttavaa työtoimintaa tuottaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue.

Lisätietoa
Työmarkkinatori, kuntouttava työtoiminta
THL – Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Monialainen työllistymistä edistävä yhteispalvelu (TYP) on hyödyllistä tilanteessa, jossa työttömyys on pitkittynyt ja tarvitset erilaisia palveluja sekä niiden yhteensovittamista. TYP on TE-toimiston, kunnan ja Kelan yhteinen toimintamalli, jonka tavoitteena on selvittää elämäntilannettasi kokonaisvaltaisesti, poistaa mahdollisia työllistymisen esteitä ja edistää osaamistasi sekä työkykyisyyttäsi. TYP-palvelutarvetta arvioidaan, kun työttömyyttä on takana yli 25-vuotiaiden kohdalla yhtäjaksoisesti 12 kuukautta, alle 25-vuotialla yhtäjaksoisesti 6 kuukautta tai työmarkkinatukea on maksettu vähintään 300 päivää. Tarvittaessa palveluun voi hakeutua myös aiemmin. Lue lisää Etelä-Pohjanmaan monialaisen yhteispalvelun sivuilta.

TYP palveluita tuottaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue.

TYP-työntekijöiden yhteystiedot

Työttömän työnhakijan terveystarkastus

Työttömän työnhakijan terveystarkastusten avulla edistetään työnhakijan terveydentilaa, hyvinvointia, työ- ja toimintakykyä ja ennaltaehkäistään terveysongelmien syntymistä. Omasta työkyvystä huolehtiminen helpottaa uudelleen työllistymistä ja työhön palaamista sekä ylläpitää henkistä ja fyysistä hyvinvointiasi.

Terveystarkastuksessa todetut työkykyyn vaikuttavat vammat tai sairaudet ja niihin liittyvät erityiset palvelutarpeet voidaan ottaa huomioon kaikissa julkisissa työvoimapalveluissa. Kuntakokeilun palveluiden lisäksi saatat tarvita myös muuta tukea työllistymiseen tai työssä pysymiseen.

Tarkastuksessa arvioidaan tämänhetkistä terveyttäsi ja riskitekijöitä, jotka aiheuttavat hoitamattomana sairastumisen uhkaa. Tavoitteena on terveyden edistäminen, työkyvyn ylläpitäminen ja terveellisten elämäntapojen vahvistaminen

Vastaanottoa varten tulee varata aika. Terveystarkastus on maksuton.

Terveyspalvelut tuottaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue.

Ohjaamo on alle 30-vuotiaille suunnattu ilmainen palvelu, joka kokoaa eri toimijat saman katon alle. Ohjaamosta saat tietoa, tukea ja neuvontaa esimerkiksi koulutukseen, työllistymiseen, hyvinvointiin ja arkeen liittyvissä asioissa. Ohjaamossa työskentelee mm. työllistymisen, nuorisoalan, koulutuksen ja sosiaalityön ammattilaisia, jotka ovat paikan päällä sinua varten. Voit tulla käymään ilman ajanvarausta tai varata halutessasi ajan.

Ohjaamon työntekijät palvelevat sinua toimiston aukioloaikoina. Muina aikoina voit lähettää sähköpostia tai ottaa yhteyttä WhatsAppin tai sosiaalisen median kautta.

Tolkkupaja-hanke on Seinäjoen kaupungin nuorisopalveluiden kehittämishanke, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR) sekä Seinäjoen kaupunki. Tolkkupaja-hankkeen tavoitteena on tukea ja ohjata Seinäjoella asuvia alle 30-vuotiaita nuoria kohti osallisuutta, koulutusta ja työelämää. Hankkeessa vahvistetaan nuorten elämäntaitoja ja toimintakykyä sekä sosiaalisia taitoja ja vahvuuksia, jotka selkeyttävät nuoren tulevaisuuden suunnitelmia.

Tutustu lisää toimintaan Tolkkupajan sivuilla.