Perustoimeentulotuki haetaan Kelasta. Ehkäisevää ja täydentävää toimeentulotukea voit hakea Kelasta samalla hakemuksella kuin perustoimeentulotukea. Kela siirtää hakemuksen kuntaan.

Mikäli sinulla on voimassa oleva Kelan perustoimeentulotukipäätös, voit hakea täydentävää ja ehkäisevää tukea suoraan kunnasta.

Mihin tukea voi saada

Täydentävää toimeentulotukea voi saada erityisiin menoihin, esim. välttämättömiin kodinperustamishankintoihin, lasten harrastusmenoihin, opiskelumenoihin tai hautauskustannuksiin.

Ehkäisevää toimeentulotukea voi saada poikkeuksellisessa elämäntilanteessa esim. asumisen turvaamiseksi, ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi, talouden tasapainottamiseksi äkillisessä tilanteessa sekä aktivointia ja omatoimista suoriutumista edistäviin tarkoituksiin.

Hakemuksen käsittely

Toimeentulotukihakemus käsitellään viimeistään 7 arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Kiireellisissä tilanteissa hakemus käsitellään samana tai seuraavana arkipäivänä.

Jos hakemus on puutteellinen, siihen pyydetään lisäselvitykset. Käsittely voi viivästyä selvitysten toimittamisen ajan.

Käsittelyajan laskenta

Hakemus kirjataan toimitetulle arkipäivälle, mikäli se on saapunut viraston aukioloaikana.
Mikäli hakemus toimitetaan virka-ajan ulkopuolella, kirjataan se saapuneeksi seuraavalle arkipäivälle.

Esimerkki

Asiakas on toimittanut hakemuksen viikolla 1 torstaina klo 18 postilaatikkoon. Hakemus kirjataan saapuneeksi seuraavana arkipäivänä, joka lasketaan hakemuksen käsittelyajan ensimmäiseksi laskentapäiväksi. Käsittelyajan laskenta jatkuu viikonlopun jälkeen, jolloin esimerkkitapauksen hakemuksen toinen käsittelypäivä on viikon 2 maanantai jne. Lainmukainen käsittelyaika täyttyy tällöin viikon 3 maanantaina, jolloin hakemuksesta tulee antaa päätös.

Päätös postitetaan asiakkaalle ja asiakas saa päätöksen postin kulun mukaan.  

Talousneuvola

Talousneuvola on matalankynnyksen palvelu, jossa voit keskustella ilman ajanvarausta arjen raha-asioista. Siellä voit pohtia tilannettasi, saada neuvoja ja kartoittaa vaihtoehtojasi asiantuntijoiden kanssa.

Talousneuvolaan voit saapua pienen tai suuren talouskysymyksen kanssa. Tavattavissa ovat sosiaalipalvelujen ja talous- ja velkaneuvonnan, ulosoton ja KELA:n työntekijät ilman ajanvarausta.

Etsitään ratkaisuja yhdessä – aina voi tehdä jotain!

Talousneuvola on avoinna syksyllä 2022:

Ystävän tuvalla, Kalevankatu 12 B, 60100 Seinäjoki
parillisten viikkojen perjantaina klo 10-13

syyskuussa: 2.9., 16.9. ja 30.9.
lokakuussa: 14.10. ja 28.10.
marraskuussa: 11.11. ja 25.11.
joulukuussa 9.12.

Voit tulla käymään paikanpäällä tai soittaa 050 408 5166.