Antti Strang asuu Seinäjoella ja tekee töitä laatuinsinöörinä sekä kotikaupungissaan että Toijalassa. Vapaa-aikanaan hän viihtyy luontokuvauksen parissa. Hänen ottamansa kuva valittiin vuonna 2022 vuoden luontokuvaksi.
Mies hymyilee iso kamera käsissään. Taustalla luminen metsä.
Antti viihtyy luontokuvauksen parissa. Kuva: Laura Laakso

1. Lyhyiden välimatkojen kaupunki

Kun perheemme muutti Seinäjoelle vuonna 2009, kotiuduimme nopeasti. Toki teinit kaipasivat kavereitaan Tampereella. Olin yllättynyt siitä, miten lähellä kaikki oli ja miten helppoa joka paikkaan oli mennä. Meillä on ollut viiden lapsen harrastusten kanssa aivan täysi työ kuskaamisessa, joten autoa olemme tarvinneet paljon. Uskon ja toivon, että julkista liikennettä kehitetään tulevaisuudessa entistä enemmän.

2. Keikkoja ja uusia ystäviä

Rytmikorjaamo on minun ja vaimoni lempipaikka. Konsertteja on tarjolla moneen makuun, mutta meitä kiinnostaa melodinen death metal, joka kumpuaa kansanperinteestä ja luonnosta. Olen ikäni digannut tätä lajia. Joku Stratovarius on lajissa ihan keveimmästä päästä. Olemme kierrelleet paljon eri puolilla Suomea festareilla ja keikoilla, joten kaikki Suomen nimet ja ulkomaisetkin on käyty katsomassa. Yleisö näillä keikoilla on todella rauhallista. Näistä piireistä on löytynyt paljon hyviä ystäviäkin eli fantastisia tyyppejä heavymusiikin diggareista luontokuvaajiin. Usein ovat muuten samoja ihmisiä, koska oikein synkän hevin ystävät tykkäävät myös luonnosta.

3. Kirjoja ja jammailua

Apila-kirjasto ja Aallon kirjasto ovat kiinnostavia rakennuksia niin arkkitehtuuriltaan kuin tunnelmaltaankin. Myös meidän nuoret tykkäävät hengailla Apilassa, ja samalla ovat löytäneet itselleen sopivia kirjoja. Alvar Aallon suunnittelemassa Aallon kirjastossa löytyy toki myös kirjoja, mutta tärkein juttu meikäläisen kannalta ovat bänditilat. Juuri olin yhden porukan kanssa siellä jammailemassa pari tuntia ihan ex tempore. Ei ole muuten mikään ihme, että Seinäjoelta nousee niin hyviä nuorten bändejä, kun kaupunki satsaa tiloihin ihan kunnolla.

4. Muskarista Chopiniin

Meidän perheemme on kuluttanut Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston palveluja muskareista soittotunteihin. Vaimokin käy laulutunneilla. Itse olen toiminut vuosien varrella kuskina. Musiikkiopisto on tunnelmaltaan upea paikka, ja opetus on käsittämättömän hyvää. Henkilökunnassa on paljon myös ulkomaalaistaustaisia pedagogeja. On kiva seurata, kun parissa vuodessa pianisti etenee Tuiki tuiki tähtösestä Chopiniin.

5. Yhteistyöllä eteenpäin

Paljon kertoo Seinäjoen vahvasta elinvoimasta, että kaupungissa on saatu aikaan loistava Frami, joka sijaitsee aivan keskustan tuntumassa. Joenrannalla sijaitsevissa rakennuksissa on yrityksiä, organisaatioita, yliopiston tutkimusyksikköjä, ammattikorkeakoulu sekä kokous- ja kongressitiloja. Työntekijöitä on tuhat ja opiskelijoita 5000. Olen itsekin työskennellyt Framissa ja uskon, että ilman tällaista yhteisöllisyyttä kasvattavaa henkeä moni innovaatio alueen parhaaksi olisi jäänyt tekemättä.

Ilmakuva, jossa näkyy jokea ja rakennuksia.
Frami sijaitsee joen rannalla kaupungin keskustassa. Kuva: Samuel Hoisko

6. Asiantuntemusta ja parasta palvelua

Keskustassa on kamerakauppa Foto-Forma, joka on onnistunut yhdistämään kivijalkakaupan upean palvelun ja verkkokaupan toimivuuden. Omistaja ja myyjät ovat asiantuntevia ja aina ajan hermolla. Paikkahan on luontokuvaajan paratiisi, koska tarjolla on kameroita juuri minun makuuni. Pyrin aina suosimaan hyvää palvelua ja keskustan kauppoja, koska minulle Seinäjoen keskustan elävyys on tärkeä asia.

7. Monenlaisia opiskelumahdollisuuksia

Seinäjoella on kolme lukiota. Tyttärelleni Nurmon lukion luonnontieteellinen linja oli todella tärkeä paikka. Hän halusi lääkikseen, ja tuolla linjalla matematiikkaan, luonnontieteisiin, kemiaan ja fysiikkaan keskityttiin kunnolla. Siellä nuoret elivät vähän kuin omassa kuplassaan, mutta tärkeää oli, että tyttäreni löysi omat ihmisensä ja tunsi kuuluvansa joukkoon. Sitkeyttä kaukaisemman koulun valinta kyllä vaati, kun hän meni joka aamu kouluun kahdella eri bussilla.

8. Soiden lumoa ja upeita reittejä

Kun muutimme tänne, kaikki ehdottivat minulle Paukanevaan tutustumista. Se onkin hieno suo- ja kaupungin virkistysalue. Kevätmuuton aikoihin monet eri lintulajit pysähtyvät Paukanevalle lepäämään, ruokailemaan sekä pesimään. Olen iloinen, että täällä Etelä-Pohjanmaalla on tapahtumassa selkeä käänne suhteessa luontoon. Luonnon käyttöä eivät määrittele enää vain pelkästään taloudelliset arvot. Sahannevan kunnostus on tästä mahtava esimerkki. Siellä on aloitettu ojien patoamista. Asialla on ovat niin luonnonsuojelujärjestöt kuin Seinäjoen kaupunkikin. Myös Kurjennevan turvetuotantoaluetta kunnostetaan. Siellä on hieno tekokosteikko, joka tarjoaa vesilinnuille pesimäpaikkoja. Olen kuvannut sielläkin paljon. Kurjenneva on sekä luontokuvaajan että lintubongarin unelmapaikka.

9. Vapaaehtoistyön hurmaa

On kyllä tosi hienoa, että täällä elää vielä vapaaehtoistyön henki. Kökkä on sana, jota Etelä-Pohjanmaalla käytetään talkoista. Lakeuden elämysliikunta tekee upeaa kökkätyötä. Porukka on saanut aikaan reitistöjä, laavuja, kotia ja kuntoportaat. Yhdessä tekeminen ja luonnossa oleilu luovat hyvinvointia. Itsekin olen usein nautiskellut ystävien kanssa kivoista hetkistä nuotion äärellä.

10. Vaikuttamista luonnon hyväksi

Olin kertomassa valokuvistani Etelä-Pohjanmaan luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämässä illassa. Väkeä oli paljon! Tämä yhdistys tekee pienellä ydinporukalla arvokasta työtä Seinäjoen luonnon puolesta. Päämääränä on luonnon säilyttäminen ja elvyttäminen. Parasta koko hommassa on halu tehdä yhteistyötä eri tahojen, kuten Seinäjoen kaupungin, kanssa. Yhdistys tekee hyvin tärkeää vaikuttamistyötä, kasvattaa luonnon tuntemusta ja arvostusta. Minusta olisi mukavaa tehdä yhdistyksen kanssa yhteistyötä. Olisi kiinnostavaa kuvata esimerkiksi suon ennallistamista.

Teksti: Mervi Rantakari

Yliopettaja Tuulia Potka-Soininen: 10 parasta asiaa Seinäjoella