Jenni Puoliväli-Oksala on seinäjokelainen lääkäri, joka on noussut vahvoilla kannanotoillaan somevaikuttajaksi. Vapaa-aikanaan hän harrastaa liikuntaa ja viettää aikaa perheensä kanssa.
Nainen istuu kuntosalin penkillä ja pitää käsissään isoa painoa.
Jenni treenaa omakotitalonsa varastosta tehdyssä kuntosalissa. Kuva: Taina Renkola

1. Voimaa perheestä ja läheisistä 

Oman perheeni muodostavat minun lisäkseni mieheni Henri, kaksivuotias Fanni sekä koiramme Telle ja kissamme Sylvi. Opiskelimme aikanaan molemmat Oulussa, ja onneksemme löysimme töitä Seinäjoelta. Henri työskentelee kiinteistöpäällikkönä Colliersilla. Lapsuudenkotinikin sijaitsee Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla. Kaikki kolme sisarustani ovat edelleen töissä tällä maitotilalla, ja paikka on minullekin rakas. Olen tilasta kovin ylpeä ja nytkin intoilen, kun tilallemme suunnitellaan ilmastoystävällisen ruoantuotannon mahdollistavaa biovoimalaa. 

2. Kuntoa Karhuvuoren varastosta

Olimme palaamassa Seinäjoelta Ouluun, mutta sitten emme palanneetkaan. Löysimme nimittäin kivan omakotitalon Karhuvuoren uudelta omakotitaloalueelta. Talo oli sopivan moderni ja pelkistetty meidän makuumme. Plussana on 13 neliön varasto, jonne olemme tehneet kuntosalin. Treenaan siellä painonnostoa ja crossfittiä neljä kertaa viikossa. Hyvä puoli uudessa kodissamme on sopivat etäisyydet. Vaikka meillä onkin auto, haluan suosia mahdollisimman paljon kävelyä ja pyöräilyä. 

3. Päiväkodin arjen onnenhetkiä

Ensimmäisen vuoden Fanni oli hoidossa todella kivalla perhepäivähoitajalla, mutta sitten saimme päivähoitopaikan kotimme läheltä kaupungin päiväkodista. Olemme todella tyytyväisiä hoidon laatuun. Henkilökuntaa on riittävästi, ja tutut naapuriston lapset ovat hoidossa samassa paikassa. Usein kiireisen työpäivän keskellä mieleen hiipii onni, kun kännykkään ilmestyy kuva Fannista metsäretkellä tai maalaamassa. Olisi vaikea keskittyä töihin, jos pitäisi päivän aikana stressata lapsen puolesta. 

4. Aurattuja teitä ja kesäaamuja

Puolisoni ja minä olemme kovia pyöräilemään. Kaikki täällä on lähellä, joten matkat eivät ole pitkiä. Olen huomannut, että laji tarttuu ihmisestä toiseen, koska monet kollegani eli anestesialääkärit kulkevat pyörällä töihin. Kiitos vaan Seinäjoen kaupungille, kun talvellakin aurattuja teitä pitkin on helppo kiitää. Toisaalta kesäaamun pyöräilyn tunnelmaa ei voita mikään. Toivoisin seinäjokelaisten löytävän enemmänkin työmatkapyöräilyn pariin. Hyötyliikuntakin tulisi hoidettua samalla. 

5. Työpaikan paras porukka

Seinäjoen keskussairaala on mahtava työpaikka, koska siellä puhalletaan yhteen hiileen. Arvostan hyvää johtamista, ja esihenkilöni osaa homman. Työ on haastavaa ja leikkaukset ovat monipuolisia. Olemme pienempi kuin yliopistosairaala, joten tiedän aina kenen kanssa teen töitä. Koko Suomen tasolla terveydenhoidossa on melko huono tilanne, mutta meillähän tilanne on keskimääräistä parempi. Teemme työt kunnolla, kunnianhimo on korkealla ja potilaan etu on aina ykkösenä. Työkavereista on tullut myös ystäviäni. Muutaman kerran vuodessa ehdin porukan kanssa viihteellekin. Kesäiltoina istumme jokilaivalla burgereilla. 

6. Junaporukan kahvintuoksuinen aamu

Tällä hetkellä suoritan Tampereen yliopistollisessasairaalassa loppuun erikoistumistani anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäriksi. Herään aamuisin 4.45 ja juna lähtee 5.37. Mitenkähän jaksaisin tätä, jos minulla ei olisi joka aamu ympärilläni meidän mahtavaa junaporukkaamme? Istumme samoilla kausilippulaisten vakipaikoilla. Joku juo termarista kahvia, toiset keskustelevat ja joku haluaa olla hiljaa ja nukkua. Porukassa on monien eri ammattiryhmien edustajia erikoistuvista lääkäreistä toimittajiin. Itse en jaksa yleensä aamuisin puhua mitään, mutta yhdessä oleminen on kaiken kiireen keskellä lohduttavaa. 

7. Liikunnan ja musiikin maailmoissa

Olen tosi liikunnallinen ja niin on miehenikin. Aika kuluu vuodenajasta riippuen uinnin, hiihdon, juoksun, pyöräilyn, crossfitin ja painonnoston parissa. Näistä harrastuksista on tarttunut vuosien varrella mukaan paljon ystäviä. Puolisoni harrastaa myös brasilialaista jujutsua ja on kehittänyt lajia eteenpäin Seinäjoellakin. Fannikin käy kerran viikossa temppukerhossa ja uinnissa. Mutta ei elämämme ole pelkkää liikuntaa, vaan siihen mahtuu myös musiikkia. Puolisoni laulaa bändissä, joka tyyliä voisi luonnehtia metallimusiikiksi. Käytännössä se on kummallista örinää.

8. Verkkokauppaa ja tilausruokaa

Me emme ehdi käydä ravintoloissa syömässä, mutta tilaamme kyllä ruokaa Woltilta ja Foodoralta. Valikoimaa toivoisin hampurilais- ja pizzapaikkoja laajemmaksi. En ole missään määrin muutenkaan ostoksilla viihtyvää tyyppiä, joten ruokaostokset tilaankin useimmiten verkosta. Hienoa, että paikalliset kaupat tarjoavat siihen mahdollisuuden. Ylipäätään suhtaudun nykyään kuluttamiseen maltillisesti, koska eettinen kuluttaminen on tässä maailmantilanteessa ainoa järkevä ratkaisu. Ostan laadukasta ja lähellä tuotettua. Ruoassa suosin aina kotimaista. Vaatteet ostan usein Torikeskuksen Pompshopista, mutta tarpeen tullen käyn myös Ideaparkissa. Fanni viihtyy molemmissa, kunhan löytyy hyvä leikkipaikka.

9. Luottamuksen ja yrittäjyyden ilmapiirissä 

Crossfit-salilla olen usein miettinyt, että Seinäjoelle vallitsee hyvin vahva luottamuksen ilmapiiri. Ihmiset pitävät lupauksensa ja kunnioittavat toisiaan. Toisiin tutustuminen on helppoa. Luottamus mahdollistaa myös täällä vallitsevan vahvan yritteliään meiningin. Ihmiset voivat sopia suullisesti keskenään asioista ja sopimukset myös pitävät. Aina ei tarvitse ensimmäisen kirjoittaa nimeään paperiin. 

Tanelinlammen uimaranta on suosittu kesäisin ja talvisin. Kuva: Tuukka Kiviranta

10. Monenlaisten mahdollisuuksien kaupunki

Kesällä pyöräilemme paljon koko perheen kesken. Fanni istuu Henrin kyydissä. Yksi lempikohteemme on Tanelinlammen uimaranta. Talvella käyn siellä saunassa ja avannossa. Parin tunnin saunomisen jälkeen olen kuin uusi ihminen. Toinen suosikkipaikkamme kesällä on kaupungin Keskustori. Siellä syömme jäätelöä tai tuoreita marjoja. Fanni tykkää myös lasten liikennepuistosta sekä Kyrkösjärven alueen leikkipaikasta ja uimarannasta.  Meidän aikuisten ehdoton kesän kohokohta on tietysti Provinssirock.  

Teksti: Mervi Rantakari

Vuoden luontokuvaaja Antti Strang: 10 parasta asiaa Seinäjoella