Ville Leppämäki ja Josefina Palomäki aloittivat liiketalouden opinnot Seinäjoen ammattikorkeakoulussa elokuussa 2022. Ville muutti Hyvinkäältä ja Josefina Kuusamosta. Kotiutuminen on sujunut hyvin, koska molempien mielestä Seinäjoella on helppo tutustua ihmisiin.
Kaksi nuorta opiskelijaa istuvat pöydän äärellä ja katsovat avinna olevaa läppäriä.
Ville Leppämäen ja Josefina Palomäen kotiutuminen Seinäjoelle on sujunut hyvin. Kuva: Krista Luoma

1. Virtuaaliyrittämistä hauskalla tavalla

Ville: Opinnoissamme pyöritämme virtuaaliyritystoimintaa. Tavoitteenamme on ostaa toisilta yrittäjiltä palveluita ja luoda aitoa liiketoimintaa. Meidän tiimillämme on nyt viiden hengen vartiointiyritys VY Vahtikoirat Oy, jossa raha ei kuitenkaan liiku oikeasti. Tällainen tapa opiskella on todella mielenkiintoista ja hyödyllistä, vaikken itse olekaan erityisen yrittäjähenkinen. Teemme tätä tosissamme, mutta emme liian tosissamme. Virheitä voi tehdä, ja ennen kaikkea hauskaa pitää olla.

2. Upea opiskeluympäristö hienolla kampusalueella

Josefina: Kun tulin tänne, luulin että Seinäjoen ammattikorkeakoulu on vain yksi rakennus. Kampusalueen koko ja viehättävyys yllättivät minut positiivisesti. Tästä upeasta kokonaisuudesta pitäisi kertoa kaikille Suomessa! Kampusranta ja sillan ympäristö ovat tosi hienoja etenkin kesällä. Tämä Framin F-rakennus, jossa opiskelemme, sopii hyvin liiketalouden opiskeluun: moderni talo, jossa on toimivia opiskelutiloja. Täällä syntyy aito työfiilis. Pyrinkin siihen, että teen kaikki opinnot täällä ja elän muuta elämää koulun ulkopuolella.

3. Ihmisten mukava palveluasenne

Ville: Seinäjoella on hyvät palvelut ja ihmisillä on kiva palveluasenne. Osaan kiinnittää huomiota näihin asioihin, koska olen työskennellyt Hyvinkäällä Lidlissä. Täällä kaupassa aina tervehditään tai toivotetaan hyvää päivän jatkoa.

Nuori mies nojaa kaiteeseen.
 Hyvinkäältä muuttanut Ville Leppämäki haluaa suuntautua liiketalouden opinnoissa markkinointiin ja digitaalisuuteen. Kuva: Krista Luoma

4. Pieni suuri paikka

Josefina: Tämä on pieni kaupunki, mutta silti täältä löytyy kaikki. Olen alun perin kotoisin Tampereelta, mutta asuin pitkään Kuusamossa. Seinäjoki tuntuu kaupungilta, joka on näiden kahden kaupungin välimaastossa. Tämä on pieni suuri paikka. Täällä on paljon opiskelijoita, joten vaihtuvuuteen on totuttu. Tunnelma on aika rento, eikä kiireen tuntua ole. Keskusta ei ole kovin iso eikä vilkas, joten ihmiset eivät kävele päin, kuten isommissa kaupungeissa.

5. Juttelevia ja auttavaisia ihmisiä

Ville: Parasta Seinäjoella on yhteisöllisyys, joka sopii tällaiselle sosiaaliselle ihmiselle. Täällä ihmiset katsovat silmiin ja saattavat moikata, vaikkeivat tunnekaan. Ihmiset alkavat jutella helposti ja ovat valmiita auttamaan. Esimerkiksi muuttopäivänä joku kysyi, tarvitsenko apua. Jos olemme bileissä, voin helposti jutella outojenkin ihmisten kanssa – olen huomannut olevani se, joka aina katoaa porukasta ensimmäisenä juttelemaan uusien tyyppien kanssa. Äskettäinkin yksi herrasmies tuli kyselemään minulta ja kaveriltani, mistä ja miksi olemme tänne tulleet.

6. Mukavia opiskelukavereita ja vilkasta opiskelijaelämää

Ville: Meille syntyi heti ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen tiivis kymmenhenkinen porukka. Porukassa minä ja yksi Huittisista tullut olemme ainoita ulkopaikkakuntalaisia. Onneksi olemme tutustuneet tosi hyvin seinäjokelaisiin tai lähialueilta tänne opiskelemaan tulleisiin. Murrekin alkaa pikkuhiljaa tarttua. Koen olevani kaikkien kaveri. Täällä on 5000 opiskelijaa eli tekemistä löytyy, jos haluaa – joka keskiviikko joku ainejärjestö järjestää bileet tai tapahtuman, johon on helppo mennä mukaan. Vilinää ja vilskettä riittää, mutta löydän omaa rauhaa.

7. Voimaa kaveriverkostoista

Josefina: Kun muutin Seinäjoelle, en tiennyt tästä paikasta mitään enkä tuntenut ketään. Löysin Facebookista linkin Whatsapp-ryhmään, jonne saivat ilmoittautua seinäjokelaiset tai tänne muuttavat. Tuntui hyvältä, että oli edes jonkinlainen turvaverkko, jossa oli mahdollista keskustella toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Onneksi kavereita alkoi heti löytyä, joten pesukoneen ja muuttoauton hankinta hoitui kaveriverkoston kautta.

Nuori nainen istuu keltaisella sohvalla.
Kuusamosta muuttanut Josefina Palomäki tähtää liiketalouden opinnoissaan ammattiin, jossa hän voi vaikuttaa heikko-osaisimpien asioihin, esimerkiksi kiusattujen haasteisiin. Kuva: Krista Luoma

8. Kohtaamispaikkoja moneen makuun

Ville: Tykkään opiskella pääkirjasto Apilassa. Vietän aikaa myös Ideaparkissa ja keskustassa. Kahvila Pikku Paussista haen itselleni usein kahvia. Väinössä pelaamme bilistä kavereiden kanssa. Olen tutustunut kaupunkiin ja eri paikkoihin aika omatoimisesti.

Josefina: Vietän silloin tällöin aikaa kavereiden kanssa Ideaparkissa. Menemme sinne polkupyörillä tai kesällä sähköpotkulaudoilla. Täällä en tarvitse autoa, koska kaikki on lähellä. Kerran kävimme luontoretkellä Orisbergin kodassa, joka oli tosi kiva paikka. Tykkään Villen tavoin myöskin Apila-kirjastosta. Siellä on kiva opiskella, vaikka en olekaan mikään kirjastoihminen.

9. Pesäpalloa ja korista

Ville: Ennen opiskelujeni alkua olin käynyt Seinäjoella muutaman kerran pelaamassa ja katsomassa pesistä. Täällä on paljon kaikenlaisia urheilumahdollisuuksia niin urheilijalle kuin penkkiurheilijallekin. Pesäpallo on yksi suosikeistani, mutta haluan mennä isäni kanssa katsomaan myös korista Kauhajoelle. Myös SJK:n jalkapalloa olisi kiva käydä katsomassa. Sählykin kiinnostaa.

10. Hyvät kulkuyhteydet joka suuntaan

Ville: Seinäjoelle ja Seinäjoelta on tosi hyvät kulkuyhteydet. Junat kulkevat niin tiheästi, ettei kotimatkoja tarvitse miettiä. Kerran katsoin junan väärin Riihimäellä, mutta pääsin helposti seuraavalla junalla Seinäjoelle, vaikka oli jo myöhä. Käyn kotona ehkä kerran kuussa. Matka kestää kolmisen tuntia Tikkurilaan ja siitä jatkan Hyvinkäälle.

Josefina: Käyn Tampereella moikkaamassa sukulaisia ja Oulussa ystäviä. Oulun kautta kuljen Kuusamoon vanhempia tapaamaan. Junayhteydet ovat kaikkialle tosi hyvät. Tampereelle pääsee tunnissa.

Teksti: Mervi Rantakari

Takaisin Parasta Seinäjoella -sivulle