Vihreää väriä -näyttely kertoo värjäämisen trendeistä menneestä tulevaan
Luonnonväreillä värjääminen tunnustettiin eläväksi perinnöksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi viikko sitten luonnonväriaineilla värjäämisen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. 9. lokakuuta julkaistussa luettelossa oli 21 muutakin uutta kohdetta, mm. eteläpohjalainen kaksirivisen haitarin soitto, neulominen sekä talkooperinne.
Elävää perintöä tunnistetaan ja tallennetaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta. Aineeton kulttuuriperintö tarkoittaa käytäntöjä ja taitoja, jotka yhteisöt tunnustavat osaksi omaa kulttuuriperintöään. Se muodostuu ei-fyysisestä henkisestä rikkaudesta, kuten tavoista, uskomuksista, perinteistä ja tiedosta. Elävän perinnön luetteloon pyritään lisäämään perinteitä mahdollisimman laajasti. Luetteloinnin tarkoituksena on tuoda erilaisille perinteille näkyvyyttä ja tukea perinteiden jatkuvuutta.
Luonnonväriaineet ja niillä värjääminen ovat osa suomalaista käsityökulttuuria ja perinnettä, jota on harjoitettu satoja vuosia. Suomessa on eletty varsin pitkään omavaraistaloudessa, joten myös tekstiilit valmistettiin suurelta osin itse vielä 1900-luvun alkupuolella. Valmistukseen on kuulunut myös kankaiden ja lankojen värjääminen. Synteettiset väriaineet tulivat käyttöön 1800-luvun loppupuolella, joten sitä ennen luonnosta peräisin olevat väriaineet olivat ainoa vaihtoehto saada tekstiileihin väriä. Nykyään tätä taitoa pitävät yllä käsityön harrastajat sekä käsityöyrittäjät ja taiteilijat. Luonnonväriaineilla värjäämisen tulevaisuus näyttääkin valoisalta.
Viime perjantaina 13. lokakuuta Etelä-Pohjanmaan museossa avautui luonnonväriaineilla värjäämisestä kertova näyttely Vihreää väriä. Se tarkastelee värjäämisen trendejä menneestä tulevaan sekä tekstiilien värjäyksen kulttuurihistoriaa käsityöläisammatista teolliseksi tuotannoksi ja edelleen vapaa-ajan harrastukseksi ja taiteeksi. Samalla näyttely pohtii kestävää kehitystä ja värjäämisen ekologiaa.
”Minulle tuli uutena tietona näyttelyn myötä, että laajassa mittakaavassa luonnonväriaineilla värjääminen ei olekaan ekologisempaa kuin synteettisillä väreillä”, toteaa vs. museotoimenjohtaja Riku Hämäläinen. ”Miten värikasveja voidaan viljellä ja kerätä riittävästi ilman, että luonnon tasapaino häiriintyy? Lisäksi värjäysprosessissa on käytetty paljon haitallisia aineita.”
Kokonaan tekstiilien värjääminen tuskin siirtyykään takaisin luonnonväriaineisiin, mutta harrastus- ja taidemuotona luonnonväreillä värjääminen varmasti kasvaa. Asiasta kiinnostuneille Vihreää väriä -näyttely on valtava tietopaketti aiheesta. Paitsi käsityön harrastajat myös muut löytävät varmasti kiinnostavaa tietoa aiheesta. Esillä on näytteitä eri väriaineilla värjätyistä langoista sekä Värjärikillan suurikokoinen yhteisryijy, joka koostuu 117 palasta. Lähes jokainen pala on eri henkilön valmistama.
”Yleisö pääsee tutustumaan värjäyksen uusiin menetelmiin työpajoissa ja luennoilla, joita tulemme järjestämään alkuvuodesta”, kertoo museolehtori Riikka Kaivola-Häyry. Näyttely on avoinna maaliskuulle saakka.
Vihreää väriä -näyttely on esillä Etelä-Pohjanmaan museossa, Törnäväntie 23, Seinäjoki 24.3.2024 saakka. Museo auki ke 12–18, to, pe, su 12–16, muina aikoina sopimuksesta. Pääsymaksu 6/4 €, keskiviikkoisin vapaa pääsy. Museokortilla sisäänpääsy ilmaiseksi.