Uusi työkkäri rakentuu yhteistyöllä

Vuonna 2025 tapahtuu työllisyydenhoidossa historiallinen muutos koko Suomessa. Ensi vuoden alusta alkaen asukkaat voivat kääntyä suoraan oman kunnan puoleen jäätyään työttömäksi. Valtion TE-toimistot, eli kansankielellä ”työkkärit”, sulkevat lopullisesti ovensa vuoden vaihteessa.

Seinäjoki, Ilmajoki ja Isokyrö ovat lyöttäytyneet yhteen ja järjestävät palvelut yhdessä. Aivan kylmiltään ei peliin kuitenkaan lähdetä, sillä Seinäjoki ja Ilmajoki ovat harjoitelleet työllisyydenhoitoa kokeilussa, joka on valmistanut kuntia tulevaan.

Seinäjoella ja Ilmajoella työllisyydenhoitoa on harjoiteltu jo kolmen vuoden ajan kuntakokeilussa. Työnhakijoista nelisen tuhatta on jo meillä ja vuodenvaihteessa saadaan arviolta kaksi tuhatta lisää sekä täysin uutena työnantaja-asiakkaat. Tämä on siis meille jo pääosin tuttua kauraa.

– Ilkka Rintala, työllisyysjohtaja, Seinäjoen kaupunki

Tarkoituksena ei ole vain siirtää palveluja sellaisenaan valtiolta kunnille, vaan palveluita kehitetään aktiivisesti.

Uudistus on mittava. Tarkoitus on luoda uudet työllisyyspalvelut, jotka tukevat entistä paremmin paikallisen elinvoiman kasvua. Otamme työkkärin käytännöistä parhaimmat, kuntakokeilun ajalta innovatiivisimmat ja lisäämme henkilökunnan ja sidosryhmien raikkaat ideat. Näillä eväillä suunnitellaan nyt tulevaa. Täysin valmista ja lopullista ei kuitenkaan pyritä rakentamaan, vaan tarkoitus on kehittää palveluita jatkuvasti. Kolme kuntaa on hyvän kokoinen kopla ajatellen juuri ketterää toimintaa ja reagointia paikalliseen työmarkkinatilanteeseen

– Rintala

Paikallisen elinvoiman kasvu keskiössä

Valtakunnallisen uudistuksen tärkein tavoite on paikallisen elinvoiman tukeminen. Yritysmyönteisyydestään tunnetulla Etelä-Pohjanmaalla tämä tarkoittaa laajaa yhteistyötä mm. elinvoimayhtiöiden ja yrittäjäyhdistysten kanssa niin palveluja suunniteltaessa kuin jatkossa toiminnan kehittämisessä.

Vaikka jatkossa tarjoamme myös yrittäjille tietyt lakisääteiset palvelut, niin niitäkään ei ole tarkoitus vain siirtää sellaisenaan valtiolta kunnille vaan toimintatapoja kehitetään ja paikallisia verkostoja pyritään hyödyntämään entistä aktiivisemmin. Elinvoima voi kasvaa vain siten, että tunnemme ja kohtaamme toisemme. Pysymme kartalla siitä mitä tarvitaan ja mihin suuntaan ollaan menossa. Tämä pätee niin työnhakijoiden kuin työnantajienkin kohdalla.

-Rintala

Yhteistyötä yli työllisyysrajojen

Uudistuksen myötä Suomeen muodostuu 45 työllisyysaluetta tai kuntaa, jotka vastaavat palvelujen järjestämisestä. Yhteistyö alueiden välillä on äärimmäisen tärkeää.

Teemme jo yhteistyötä ja tapaamme säännöllisesti myös muiden työllisyysalueiden kesken, sillä työ ja yrittäjyys eivät tunne työllisyysalueiden rajoja. Me emme ole luomassa verkostoja pelkkiin Excel-taulukoihin, vaan rakennamme parhaillaan myös valtakunnallista työllisyyspalvelujen ekosysteemiä yhdessä Vastuu Groupin kanssa. Luotettava työntekijä -palvelu auttaa työnhakijoita, työnantajia sekä koulutuksen- ja palveluntarjoajia löytämään toisensa.

– Rintala

Uudistus pähkinänkuoressa

  • 1.1.2025 julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille. Nykyiset TE-toimistot lakkautetaan vuoden lopussa.
  • Tammikuusta alkaen sekä henkilö- että yritysasiakkaiden työllisyyspalvelut ovat osa kuntien peruspalveluja, kuten nykyisin esimerkiksi varhaiskasvatus.
  • Seinäjoki, Ilmajoki ja Isokyrö muodostavat yhdessä työllisyysalueen, TyöLakeuden, jossa Seinäjoki toimii vastuukuntana.
  • Suomeen muodostuu 45 työllisyysaluetta.
  • Vuoden alusta alkaen asukkaat voivat kääntyä suoraan oman kuntansa puoleen jäätyään työttömäksi tai lomautetuksi ja etsiessään neuvoja työllistymiseen liittyvissä kysymyksissä.
  • Nykyisten asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään.
  • Työmarkkinatori toimii jatkossakin sekä henkilö- että yritysasiakkaiden sähköisenä asiointipaikkana.
  • Lisätietoa valmistelusta löydät täältä!
  • Lisätietoa Luotettava työntekijä -palvelusta saat täältä.

Tilaa uuden työllisyysalueen valmistelusta kertova uutiskirje täältä! Valitse sivun alaosasta “Uuden työllisyysalueen valmisteluhanke”.