ValotON juhlistaa itsenäisyyspäivää tuoden valoa pimeään

Kalevan Navetta värivalaistuksessa

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan toimijoiden yhteisöllinen valotapahtuma ValotON järjestetään Itikanmäellä 4.-8.12.2021. Tapahtuman ohjelmassa on mm. valoelämyksiä, musiikkia ja työpajatoimintaa. Tapahtuma on osa Seinäjoen kaupungin itsenäisyyspäivän juhlintaa. Valtaosa tapahtuman ohjelmasta on kaikille avointa ja maksutonta.

Yhteisöllisiä valoteoksia

ValotON muuttaa Kalevan Navetan ja Itikanmäen asuinkerrostalojen välisen piha-alueen värivalojen ja erilaisten yhteisöllisten valoteosten näyttämöksi. Sisäpihalta voi bongata tapahtuman aikana nuorisopalveluiden Tolkkupaja-toiminnassa ja kulttuuripalveluiden K65 Kulttuurikeskiviikossa toteutettuja valokuusia sekä Käsityö- ja muotoilukoulu Näpin oppilaiden tekemiä heijastavia kissoja. Kalevan Navetta koreilee tapahtuman ajan valosuunnittelija Sanna Alasaaren suunnittelemassa juhlavalaistuksessa. Myös alueen asukkaat toteuttavat yhteisen valoteoksen valaisemalla parvekkeita ja ikkunoita.

Esityksiä ja työpajoja

Lauantaina 4.12. Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikkö & Äärellä-ravintola järjestävät Hugo-salissa Pohjalainen salakapakka –konsertin, jossa esiintyvät Antti & Isotalo ja Laitakaupungin orkesteri. Draamallisessa konsertissa kuullaan musiikin lisäksi muistoja 100 vuoden takaa kieltolain aikaisesta Seinäjoesta. Liput 20 / 15 € Ticketmasterista.

Sunnuntaina 5.12. ja maanantaina 6.12. taide- ja kulttuurikeskus on suljettuna, mutta valot ovat koettavissa sisäpihalla. Ohjelma jatkuu jälleen tiistaina 7.12. esitysten ja työpajojen merkeissä. Sisäpihalla esiintyvät Sorja-kuoro sekä flowtaideryhmä MoDe – Moving Decos. Kalevan Navetan ensimmäisen kerroksen pajakäytävällä voi ihailla Käsityö- ja muotoilukoulun oppilaiden valmistamaa valoteosta ja osallistua Seinäjoen taidehallin UV-maalaustyöpajaan, jossa maalataan uv-valossa reagoivilla ihomaaleilla oma tulkinta meren asukkaasta. Soittotila Kammiossa on tiistaista keskiviikkoon lastenkulttuurikeskus Louhimon toteuttama Tyrsky – merenalainen disko koko perheelle, jossa jongleerataan hohtavilla huiveilla ja jammaillaan DJ Meritähden virtaavan lastenmusiikin tahdissa.

Tapahtuma huipentuu keskiviikkona 8.12. Seinäjoen taidehallin näyttelyavajaisiin. Taidehallin Vintillä avautuu kuvataiteilija, taidekasvattaja Virpi Timosen ja Etelä-Pohjanmaan varhaiskasvatusyksiköiden yhteistyönä syntynyt Ihmeen kaunista! –näyttely. Näyttelyssä on esillä muun muassa lasten suunnittelemia tulevaisuuden lemmikkejä ja niiden toiveita, koloasujille sopivia pönttöjä sekä tulevaisuuden taloja. Keskiviikkona ohjelmassa on lisäksi työpaja, jossa valmistetaan heijastavia pinssejä sekä Esittävän taiteen koulu Glown työpajoja sekä avoimet harjoitukset.

Osa itsenäisyyspäivän juhlintaa

Tapahtuman järjestää Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut yhdessä taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan muiden toimijoiden kanssa. Seinäjoen kaupunki juhlistaa ValotON-tapahtumalla itsenäistä Suomea viikon ajan. Kaupunki järjestää lisäksi perinteisen kunnianosoituksen Törnävän sankarihautausmaalla yhdessä Seinäjoen alueseurakunnan kanssa itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 11.30.

Lisätiedot:

ValotON-tapahtuman ohjelma: Kalevan Navetan verkkosivut
Ihmeen kaunista! -näyttely: Seinäjoen taidehallin verkkosivut

Vestergård Katariina

kulttuurituottaja , Kulttuuripalvelut