Seinäjokelaiset päättävät 50 000 euron budjetista

Kuvituskuva, jossa on ihmisiä. He pitävät kädessään panderollia, jossa lukee Meidän Seinäjoki.
Asukasbudjetti on Seinäjoen kaupungin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia.

Seinäjoen asukkaat voivat ideoida, miten kaupungin budjetista käytetään 50 000 euroa. Teemana on lasten ja nuorten hyvinvointi. Ideointi on avoinna meidan.seinajoki.fi-sivustolla 14.2.-6.3.2022.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen nousi vahvasti esiin viime syksynä tehdyssä kaupunkistrategiakyselyssä, jossa kartoitettiin asukkaiden toiveita kaupungin kehittämiseksi. Asukasbudjetti on kätevä ja konkreettinen toimintamalli verovarojen suunnitteluun ja toteutukseen. Koko kaupungin kattavien ideoiden toteutukseen on suunnattu 50 000 €. Yksittäinen idea pitää olla minimissään 5000 euron ja korkeintaan 50 000 euron suuruinen. 

Ideoinnissa tulee osallistaa lapsia ja nuoria. Ideat voivat liittyä esimerkiksi kylien ja kaupunginosien toimivuuden, vapaa-ajan mahdollisuuksien, tapahtumien, viihtyisyyden, elinvoimaisuuden, ympäristön turvallisuuden tai yhteisöllisyyden lisäämiseen lasten ja nuorten näkökulmasta huomioiden. Ideahaun jälkeen ideat arvioidaan, ja toteuttamiskelpoiset ideat menevät äänestykseen huhtikuun 2022 aikana. Seinäjoen kaupunki toteuttaa voittaneet suunnitelmat joko itse tai yhteistyössä valitsemansa kumppanin kanssa vuoden 2022 aikana.

Ideoimaan pääsee kirjautumalla meidan.seinajoki.fi-sivustolle vahvalla tunnistautumisella tai MPASSid-kirjautumisella (Wilma-tunnukset).

-Toivottavasti mahdollisimman moni seinäjokelainen innostuu asukasbudjetista ja käy ideoimassa sivustolla. Haluamme, että lapset ja nuoret pääsevät asukasbudjetin kautta vaikuttamaan, miten kaupunkia voidaan kehittää heille entistä paremmaksi. Ideoiden kirjoittamiseen kannattaa panostaa, koska hyvin tehty ehdotus kiinnostaa muitakin ja saa heidät äänestämään sitä, sanoo vuorovaikutussuunnittelija Kirsi Mattila.

Kannattaa tutustua vinkkeihin hyvän idean toteuttamisesta ja arviointikriteereihin sivustolta.

Asukkaille, joilla ei ole mahdollisuutta ideoida verkkosivuilla, järjestään opastusta torstaina 24.2. klo 15-18 ja torstaina 3.3. klo 15-18 Seinäjoen pääkirjasto Apilassa (Alvar Aallon katu 14). Ideoiden jättöä varten tarvitaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

– Nyt kannattaa osallistua! Tehdään yhdessä parempaa ja toimivampaa kaupunkia, joka on asukkaiden näköistä, Mattila sanoo.

Mikä on osallistava budjetointi?

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvan budjetoinnin taustalla on ajatus suorasta ja osallistuvasta demokratiasta, jossa asukkaat päättävät, miten kaupungin käytössä olevia julkisia varoja käytetään. Tavoitteena on rakentaa asukasbudjetista vuosittainen käytäntö verovarojen suunnitteluun ja toteutukseen.

Seinäjoen kaupunginvaltuusto päätti osallistuvan budjetoinnin toteuttamisesta ja 50 000 euron määrärahan suuruudesta vuodelle 2022. Osallistuvan budjetoinnin toteutuksen tärkeimmät linjaukset on tehnyt kaupungin viranhaltijoista muodostuva työryhmä.

Lisätiedot:
vuorovaikutussuunnittelija Kirsi Mattila, kirsi.mattila@seinajoki.fi, puh. 0405305111