Seinäjoen kaupunki pyytää ilmoittamaan rottahavainnoista

Seinäjoen kaupunki kartoittaa rottahavaintoja kaupungin alueella. Rottakannat ovat olleet viime vuosina nousussa koko maassa. Mahdolliset rottahavainnot tulee ilmoittaa ensisijaisesti kaupungin sähköisen palautepalvelun kautta aikavälillä 31.5.-31.8.2021. Palautepalvelun kautta saatujen havaintojen perusteella rottien loukutus kohdennetaan tietyille alueille. Kaupunki tekee torjuntaa omalla alueellaan ja omilla kiinteistöillään.

Rottien pesiytymisen ehkäiseminen

  • Rottien pesiytymistä kiinteistölle tai pihapiiriin voidaan ennaltaehkäistä pitämällä pihapiiri siistinä ja huolehtimalla siitä, ettei rotilla ole ravintoa saatavilla. Villinä rehottava ruoho tulee leikata ja tontilla olevat ylimääräiset lautakasat ja tarpeeton roina tulee poistaa.
  • Lemmikkien ruokintaa ulkona tulee välttää. Mikäli lemmikkejä ruokitaan ulkona, tulee ruokinta välineet ja ruoan jämät siivota pois ruokkimisen päättyessä. Lemmikkien ruokia ei tule säilyttää ulkona.
  • Lintujen ruokintapaikkoihin on syytä kiinnittää huomiota, jos alueella on havaittu rottia. Maahan putoava ruoka houkuttelee rottia paikalle. Lintuja ei tule ruokkia suoraan maahan, eikä lintuja tule myöskään ruokkia sulan maan aikana. Käyttämällä ruokinta-automaattia ja siivoamalla automaatin alle kerääntyvä siemen- ja kuorimassa pois voi rotta-ongelmaa ehkäistä.
  • Taloyhtiö voi myös järjestyssäännöissä kieltää lintujen ruokkimisen. Lintuja ei tule ruokkia sulan maan aikana.
  • Mikäli kiinteistöllä kompostoidaan talousjätteitä ympärivuotisesti, tulee kompostorin olla lämpö- ja jyrsijäeristetty. Komposti on rakennettava, sijoitettava ja hoidettava niin, etteivät haittaeläimet pääse siihen ja ettei siitä aiheudu haittaa terveydelle tai ympäristölle.
  • Puutarhajätteet voidaan kompostoida säiliössä tai kehikossa. Puutarhajätteiden kompostiin ei saa laittaa esim. hedelmien, vihannesten tai juuresten kuoria, koska ne voivat houkutella haittaeläimiä paikalle.
  • Jäteastioiden tulee olla ehjiä ja kannet kiinni.

Lisätietoja täältä.

Perttula Jarno

terveystarkastaja , Yleinen terveysvalvonta

Rissa Esa

terveystarkastaja , Yleinen terveysvalvonta