Kerääjäkasvin ja viherlannoitusnurmen muokkaus

Peltoluonnon monimuotoisuuden toimenpiteenä olet voinut kylvää kasvulohkolle kerääjäkasvia tai viherlannoitusnurmen. Kerääjäkasvin kasvuston ja viherlannoitusnurmen voit kyntää tai muokata 1.10.2021 alkaen. Muista säilyttää riista- ja maisemapeltojen kasvusto kevääseen 2022. Jos olet epävarma, oletko kylvänyt kerääjäkasvin vai viherlannoitusnurmen, käy katsomassa Vipu-palvelusta kasvulohkolle ilmoitettu kasvi tai ota meihin yhteyttä.

Löydät artikkelista

  • Mitä tietoja merkkaat lohkokorteille
  • Koska voit muokata kerääjäkasvit ja viherlannoitusnurmikasvulohkot
  • Muistettavia asioita riista- ja maisemakasvien muokkauksesta

Lohkokortille

Muista kirjata kerääjäkasvista ja viherlannoitusnurmesta lohkokorttiin

  • kylvämäsi kasvin tiedot
  • kylvöpäivä
  • syksyn muokkauspäivämäärä

Viherlannoitusnurmesta kirjaa ylös myös tieto, miten paljon siementen painosta on typensitojakasveja. Typensitoja kasvien määrän on oltava vähintään 20% siementen painosta.

Kerääjäkasvi

Kerääjäkasvi on kasvusto, joka käyttää varsinaisen viljelykasvin jälkeen maahan jääviä ja viljelykasvin tähteistä tai maasta vapautuvia ravinteita ja suojaa maata lisäämällä kasvipeitteisyyttä. Olet voinut kylvää kerääjäkasviksi italianraiheinä tai muu heinä, apila tai muu nurmipalkokasvi.

Jos sinulla on ollut pellolla yksivuotisia puutarhakasveja tai varhaisperunaa, olet voinut kylvää peltoon kerääjäkasviksi hunajakukkaa, öljyretikkaa tai muokkausretiisiä.

Viherlannoitusnurmi

Viherlannoitusnurmen olet perustanut kasvukauden alussa tai suojakasviin viime vuonna. Olet kylvänyt nurmi- tai heinäkasvien ja typensitojakasvien siemeniä kasvulohkolle. Voit muokata 1.10. alkaen viherlannoitusnurmen kasvuston.

Monimuotoisuuspeltojen muokkaus

Älä muokkaa monimuotoisuuspeltoja syksyllä. Monimuotoisuuspeltoja ovat riistakasveilla tai maisemakasveilla perustettu kasvulohko. Monimuotoisuuspellon voit halutessasi niittää syksyllä. Päättämisen voit tehdä vasta 1.5.2022 alkaen eli kasvusto on säilytettävä ensi vuoden kevääseen.

Lue lisää: Ruokaviraston sivulta Ympäristökorvauksen sitoumusehdoista 2021