Kulttuuri- ja liikuntaelämyksiä lorureiteillä

Lorupolku

Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut toteutti Peräseinäjoen, Ylistaron ja Nurmon alueella sijaitseville kuntoradoille kuva- ja sanataidetta yhdistävät lorureitit. Runoilija Elina Kynsijärven lorut ja kuvittaja Marjo Nygårdin piirrokset tuovat iloa ulkoliikuntaan ja haastavat havainnoimaan Suomen luonnosta löytyviä hyönteis- ja muita lajeja. Lorujen päähenkilöinä seikkailevat mm. hämähäkit, kärpäset, perhoset ja kyykärmeet. 

Lorureitit sijaitsevat Peräseinäjoella Viitalan kuntoradalla, Nurmossa Isosalon kuntoradalla ja Ylistaron Nevanlenkillä. Reitit ovat pituudeltaan n. 1-3 kilometriä ja maastoltaan helppokulkuisia. Peräseinäjoella ja Ylistarossa reittien varrelta löytyy myös laavu. Reittien pystytyksestä vastasi Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelut.

Lorupolun lorut ovat nurmolaislähtöisen Elina Kynsijärven käsialaa. Kynsijärvi on runoilija ja kasvatustieteen maisteri. Yhdessä luontokuvaaja Benjam Pöntisen kanssa hän on tehnyt useita luonto- ja eläinaiheisia runokirjoja. Kynsijärvi nauttii retkeilystä ja luonnossa liikkumisesta. Vuonna 2017 hän ideoi siskonsa Henni Mustakorven kanssa Retkihaaste-listan, joka on saanut suuren suosion. 

Kynsijärven lorut saivat reiteillä kaverikseen kuvittaja Marjo Nygårdin piirrokset. Nygård on Seinäjoella asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän on saanut kirjakuvituksillaan Finlandia junior -palkinnon (2005), ja samana vuonna Suomen kirjataiteen komitea valitsi hänen kuvittamansa teoksen vuoden kauneimmaksi kirjaksi.

Kuva: Maija Mustakorpi

Taivalmäki Aila

kulttuuripalvelupäällikkö , Kulttuuripalvelut