Koronarokotuksen ajanvaraus avautuu kun rokotteiden saapumisaika on selvillä

Väestön massarokotukset aloitetaan Seinäjoella heti, kun rokotteita saadaan riittävästi. Asiasta tiedotetaan verkkosivuilla ja paikallislehdissä. Rokotukset toteutetaan ajanvarauksella ja ajan saa varattua joko verkossa tai puhelinajanvarauksena. Ajanvaraukset avautuvat, kun rokotteiden saapumisaika on tiedossa. Vielä aikoja ei voida antaa.

Rokotukset järjestetään THL:n ohjeistuksen mukaisesti, ja ensimmäisenä vuorossa ovat vanhimmat ikäluokat. Tällä hetkellä koronarokotuksen saantia koskevat tiedustelut ruuhkauttavat terveydenhuollon puhelimia.  Rokotuksen saa jokainen, joka sen haluaa eikä kukaan ei jää ilman.

Tietoa rokotteista

Koronarokotteen ottaminen mietityttää monia ja mahdolliset haittavaikutukset aiheuttavat pelkoa. Yleisesti on tiedossa, että laumasuojan saavuttaminen edellyttää yli 70 prosentin rokotuskattavuutta. Päätöksenteon tueksi tarvitaan tietoa luotettavista lähteistä.

THL:n mukaan myyntiluvan ovat saaneet vain sellaiset rokotteet, joiden tehoa ja turvallisuutta on tutkittu riittävästi. Tällä hetkellä myyntilupa on Pfizerin ja BioNTech:n Comirnaty ja Modernan mRNA-koronarokotteilla. Myyntilupaa edeltävissä tutkimuksissa ei ilmennyt rokotteesta johtuvia vakavia haittavaikutuksia.

Kahden rokoteannoksen jälkeen Comirnatyn suojateho on 95 prosenttia ja Modernan 94 prosenttia, mikä on erinomainen. Rokotteet ehkäisevät tehokkaasti oireista tautia ja vakavia tautimuotoja myös ikääntyneillä. Suojateho alkaa muodostua pari viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen ja se on noin 52 prosenttia. Pitkäaikainen suojateho syntyy vasta toisen rokoteannoksen jälkeen. Suojan kestoa ei tiedetä vielä tarkasti.

Rokotteen mRNA valmistetaan synteettisesti laboratoriossa, eikä sen tuottamiseen käytetä eläin-, ihmis- tai kasviperäisä aineita. Rokotteen vaikuttavana aineena on ribonukleiinihappoa, joka sisältää SARS-CoV-2- viruksen pintaproteiinin valmistusohjeen sekä suoloja, sokereita, rasvoja ja vettä. mRNA-rokote ei sisällä säilöntäaineita, tehosteainetta eikä eläviä taudinaiheuttajia. Rokotteessa on hyvin pieni määrä polyetyleeniglykolia (PEG), jota on myös esimerkiksi ummetuslääkkeissä ja ravintolisissä. PEG-allergia on hyvin harvinainen, eikä etukäteistestaamista tarvita. Rokotteen sisältämä mRNA hajoaa elimistössä, eikä se vaikuta ihmisen DNA:han mitenkään.

mRNA-rokotteen jälkeen elimistön puolustusjärjestelmä havaitsee, ettei koronaviruksen pintaproteiini kuulu elimistöön, ja se alkaa muodostaa vasta-aineita koronavirusta kohtaan. Jos henkilö saa koronavirustartunnan myöhemmin, elimistön puolustusjärjestelmä käynnistyy torjumaan virusta. Koska rokote ei sisällä eläviä viruksia, siitä ei voi saada koronavirustartuntaa. mRNA-rokote sopii lähes kaikille, eikä esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti tai imetys estä rokottamista.  (Lähde: THL: verkkokoulutus, U. Elonsalo ja E. Kajander)