Harkku-toiminnassa kuullaan lasten ja nuorten harrastustoiveet

Lapsia taidegrafiikkatyöpajassa

Seinäjoen harrastamisen mallin Harkku-toiminta on alkanut. Koulupäivien aikana tapahtuvaan maksuttomaan harrastustoimintaan on ilmoittautunut jo satoja lapsia. Seinäjoella mm. parkourataan, sirkustellaan, tanssitaan, taiteillaan ja urheillaan eri lajien parissa lasten toiveiden pohjalta.

Harkun tarjoaa mielekästä ja maksutonta tekemistä koulupäivän yhteyteen lapsille, nostaa lasten itsetuntoa ja -tuntemusta sekä kehittää sosiaalisia suhteita. Seinäjoen kaupungin harrastamisen malli Harkussa on mukana 19 koulua, joista 17 ovat alakouluja, yksi yhtenäiskoulu sekä yksi yläkoulu. Syksyn 2021 aikana Seinäjoella käynnistyneessä harrastamisen Suomen mallin hankkeessa kehitetään erityisesti etsivän harrastustoiminnan konseptia. ”Tavoitteena on kehittää ja monimuotoistaa käsitystä harrastamisesta yhdessä lasten ja nuorten kanssa”, kommentoi Harkku-toiminnan koordinaattori Raija Lambacka.

Harkku-toimintaan kuuluu kouluilla viikoittain toteutuvaa kerhomuotoista toimintaa. Kohderyhmänä ovat kaikki perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. sekä lisäopetuksen oppilaat. Harkkuja ohjaavat eri alojen asiantuntijat sekä kokeneet ohjaus- ja opetustyön ammattilaiset. Seinäjoen mallissa työskentelee koordinaattori ja harrastustoiminnan Harkku-etsivä, joka jalkautuu kouluille kohtaamaan oppilaita, kuulemaan palautetta sekä lasten ja nuorten omia ideoita toiminnan kehittämiseksi. Huomiota kiinnitetään erityisesti sellaisten lasten ja nuorten tavoittamiseen, jotka eivät ole löytäneet mielekästä harrastusta. Harkun monialaisessa yhteistyössä etsitään myös keinoja tukea lasten ja nuorten omaehtoista harrastamista.

Seinäjoella on kaupungin kokoon nähden tarjolla runsaasti eri harrastusmahdollisuuksia. Harkku-toiminnan kautta halutaan huomioida eri puolilla kaupunkia sijaitsevia kouluja ja niiden lähialueiden erityispiirteitä, yhteistyötä iltapäivätoiminnan kanssa sekä aja- ja yläkoulun nivelvaiheen yhteistyön mahdollisuutta harrastustoiminnan tukemisessa. Harkussa tarjottavat toiminnat on valittu valtakunnallisen koululaiskyselystä saatujen tulosten, sekä Harkku-etsivän eri menetelmillä lasten kuulemisen pohjalta koulukohtaisesti. ”Lapset pääsevät itse kertomaan, mitä harrastaminen ja mielekäs vapaa-ajan viettäminen heille tarkoittaa”, summaa kouluilla lapsia ja nuoria kohtaava Harkku-etsivä Jenni Packalén.

Seinäjoki oli jo viime vuonna mukana Harrastamisen Suomen mallin pilotointivaiheessa. Tällöin kouluja oli mukana seitsemän. Kauden 2021–2022 Harkun toisessa vaiheessa toteutetaan yhteensä 57 eri Harkku-kokonaisuutta ja ohjauskertoja lapsille on luvassa lähes 1700 kpl.

Harkku-hanke on Seinäjoen kaupungin sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialan yhteinen ja sitä hallinnoi Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden Lastenkulttuurikeskus Louhimo. Harrastamisen Suomen mallia toteutetaan tarvelähtöisesti ja tiiviissä yhteistyössä kaupungin koulujen kerhosisältöjen tuottajien kanssa. Hanketta rahoittaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Myönnetty valtionavustus lukuvuodelle 2021–2022 on 135 000 euroa.

Lisätiedot:

Raija Lambacka
Harkku- Seinäjoen harrastamisen mallin koordinaattori
raija.lambacka@seinajoki.fi
puh. 044 7541899

Jenni Packalén
Harkku-etsivä
jenni.packalen@seinajoki.fi
puh. 044 7541750