Juureva jussipaita -näyttely

23.5.2023 – 30.9.2023 16:30 – 15:00
Museer
Museot
Museums
 

Juureva jussipaita -näyttely Kalevan Navetassa 23.5. - 30.9.2023

Juureva jussipaita –näyttely on esillä Kalevan Navetan pajakäytävällä 23.5. – 30.9.2023 talon aukioloaikoina.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Jussipaita on Taito Etelä-Pohjanmaan oman alueensa käsityöperinnön kummikohteeksi valitsema tuote. Sen valintaan vaikutti yhdistyksen myymä, nykyäänkin suosittu villainen ja Suomessa valmistettu jussipaita, joka koetaan hyvin perinteisenä pohjalaisena vaatteena.

FT Marketta Luutonen on tutkinut väitöskirjassaan mm. jussipaitaa, mutta muuten jussipaitakulttuuriin liittyvää materiaalia ja muistitietoa on tallennettu esimerkiksi moniin museokokoelmiin yllättävän vähän. Taito Etelä-Pohjanmaassa heräsi kiinnostus selvittää jussipaidan tutkittua historiaa ja tallennettua tietoa. Yhteistyökumppaniksi tiedonkeruuseen ja tutkimiseen valikoitui luontevasti Seinäjoen museot, ja nämä kaksi tahoa ovatkin viimeisen vuoden ajan tehneet yhteistyötä selvittäen ja etsien jussipaitaan liittyviä tarinoita ja materiaalia. Samalla pyrkimyksenä on ollut tallentaa alueen elävää kulttuuriperintöä.

”Sanomalehti Ilkka-Pohjalaisessa tammikuussa 2023 ilmestyneen jussipaidoista kertovan jutun jälkeen saimme paljon yhteydenottoja ja tietoja jussipaitoja eri vuosikymmenillä valmistaneista henkilöistä tai kutomoista”, iloitsee Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja.

Juureva jussipaita -näyttelyssä esitellään jussipaidan sataa ensimmäistä vuotta tekstin, kuvien ja eri valmistajien tekemien paitojen avulla. Esillä on muun muassa Juha Miedolta lainaksi saatu jussipaita. Näyttelyssä tuodaan valokuvien avulla esille myös elävää jussipaitaperinnettä, kuten Seinäjoen lukion penkkaripukeutumista tai Rehupiikles-yhtyeen esiintymisasuja. Näyttelyä varten on kuvattu video, jossa Tuusulassa toimiva Kutomo Holopainen valmistaa jussipaitoja edelleen Taito Etelä-Pohjanmaan tilauksesta, sanoo Marja Hemminki-Haapoja.

”Toivomme näyttelyn tuottavan myös lisää tietoa jussipaidasta, sen käytöstä, tekijöistä ja siihen liittyvistä mielikuvista”, sanovat museoassistentti Henni Mäntylä ja kokoelma-amanuenssi Nina Takala Seinäjoen museoista. Tietoa ottaa vastaan mielellään myös toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja. Museo tallentaa mielellään kokoelmiinsa sekä konkreettisia esineitä, valokuvia että jussipaitoihin liittyvää muistitietoa näyttelyn aikana ja vastaisuudessakin.

Tapahtuman tiedot

Tapahtuma on maksuton.

Järjestäjä

Taito Etelä-Pohjanmaa

044-5454370

Ulkoiset linkit