Gustafsson&Haapoja: Siat – Pigs

30.9.2021 – 8.1.2022 11:00 – 15:00
Bildkonst och utställningar
Kuvataide ja näyttelyt
Visual arts and exhibitions
 

Gustafsson&Haapojan näyttelyssä sika on pääroolissa

Kuvataitelija Terike Haapoja ja kirjailija Laura Gustafsson käsittelevät Siat – Pigs –näyttelyssään sian politiikkaa ja poetiikkaa. Gustafsson&Haapojan töissä on läsnä ajatus utopiasta ja mahdollisuudesta toisenlaiseen maailmaan. Kuvataiteilija Terike Haapoja (s. 1974) ja kirjailija Laura Gustafsson (s. 1983) yhdistävät töissään runollisuuden dokumentaariseen lähestymistapaan. Näyttelyssä on esillä vuonna 2019 Amsterdamin Zone2Source-galleriassa esitetty ääni-installaatio Waiting Room, jossa kuullaan elämänsä viimeistä yötä eläviä sikoja teurastamon odotushuoneessa. Lisäksi esillä on uusi, kollaasimainen videoteos, jossa katsotaan teollisen ihmisyhteiskunnan ja –kulttuurin harjoittamaa tehomaataloutta kuin se olisi menneisyyttä. Videoteos tarkastelee kehollisuutta, suhdetta luontoon, maankäyttöä, ilmastonmuutosta sekä väkivallan mekanismeja sikaan liittyvien merkitysten ja rakenteiden kautta. Sika on esillä niin vertauskuvana, tuotannon välineenä kuin todellisena maailmassa elävänä subjektina.

Näyttelytila Hallissa esillä oleva näyttely limittyy Itikanmäen historiaa ja elämään ennen taide- ja kulttuurikeskusta: Rakennuksen, tuolloin teollisuus- ja varastokäytössä olleen Navetan, naapurissa toimi vuodesta 1914 1980-luvulle karjamyyntiosuuskunta Itikan, myöhemmin Atrian, teurastamo ja myöhemmin lihanjalostustehdas.

Gustafsson&Haapoja on vuodesta 2012 toiminut yhteistyö. Projekti on aloittanut tutkimalla historiaa ja yhteiskuntaa toisten lajien näkökulmasta ja edennyt purkamaan ihmisen ja eläimen käsitteitä sekä sitä, miten ne kytkeytyvät rodullistamisen, seksismin ja yhteiskunnallisen ulossulkemisen mekanismeihin. Teokset liikkuvat installaatio- ja videotaiteen sekä performanssin alueilla, ja niissä näkyy usein molempien taiteilijoiden teatteritausta. Näyttelyt pyritään keskusteluiden, kirjoitusten ja toiminnan kautta liittämään osaksi yhteiskunnallista kontekstia.

Hinta

6/4 €, alle 18-vuotiaat maksutta, Museokortti ja kulttuuriedut

Järjestäjä

Seinäjoen taidehalli

Ulkoiset linkit