+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Sosiaali ja terveys » Terveyspalvelut » Terveystarkastukset ja seulonnat

Terveystarkastukset ja seulonnat

Terveystarkastukset

Kutsunnanalaisten ennakkoterveystarkastus

Terveystarkastukset toteutetaan pääsääntöisesti opiskeluterveydenhuollossa. Oppilaitosten terveydenhoitajat kutsuvat kutsunnanalaiset opiskelijat lääkärin tarkastukseen kutsuntoja edeltävänä keväänä. Ne, jotka eivät ole opiskeluterveydenhuollon piirissä tai joiden oppilaitoksessa ei ole tehty terveystarkastusta, varaavat toukokuussa ajan Seinäjoen terveyskeskuksesta Puolustusvoimien aluetoimiston kutsuntakirjeen ohjeen mukaisesti. Kutsuntatarkastus ja siihen liittyvä lääkärintodistus (PVTTL) ovat maksuttomia.

Nuorison terveystodistus

Koululääkäri tekee kaikille yläasteiden kahdeksannen luokan oppilaille terveystarkastuksen yhteydessä nuorison terveystodistuksen (NT-TOD). Sitä voidaan käyttää terveydentilan todistuksena R1-ajokorttien (esim. mopo, mopoauto, moottoripyörä ja henkilöauto) sekä tarvittaessa oppilaitoksiin haun yhteydessä. Todistus on voimassa enintään viisi vuotta ja se on maksuton.

Seulonnat

Seinäjoen kaupungin sekä Isonkyrön kunnan asukkaille kustannetaan vuosittain tietyille ikäluokille kohdunkaulan syövän seulonta ja rintasyöpäseulonta.

Seinäjoen kaupungin seulontaohjelma (pdf, 0.61 Mt)

Mammografia

Maksuttomaan mammografiatutkimukseen kutsutaan kaikki 50 – 68-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Tutkimus on tärkeää, koska rintasyöpä on lisääntyvä sairaus. Mammografialla syöpä voidaan todeta aikaisessa vaiheessa. Vaikka käyt tutkimuksissa, älä laiminlyö rintojen omatoimista säännöllistä tarkkailua.

Tutkimuksen piiriin kuuluvat saavat henkilökohtaisen kutsun kuvaukseen. Tutkimukset suorittaa Suomen Terveystalo Oy.

Irtosolututkimus (Papa)

Kohdunkaulasyövän (papa) tutkimuksiin kutsutaan kaikki 30 – 60 –vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Osallistumalla säännöllisesti seulontoihin jokainen nainen turvaa mahdollisen kohdunkaulan syövän aikaisen toteamisen. Kutsu lähetetään kalenterivuonna 30, 35, 40, 45, 50, 55 ja 60 vuotta täyttäville. Tutkimus on maksuton.

Tutkimuksen piiriin kuuluville lähetetään henkilökohtainen kutsu, kutsun lähettää VITA-Terveyspalvelut Oy.

Kutsut lähtevät aakkosjärjestyksessä sukunimen ensimmäisen kirjaimen mukaan. Näytteen tutkinut laboratorio lähettää jokaiselle tutkimukseen osallistuneelle kirjeitse tutkimuksen tuloksen ja tarvittaessa ohjaa jatkotutkimuksiin.

Tutkimukseen kuuluu pelkästään näytteenotto, johon on varattu aikaa 10 minuuttia.