+
Tulosta
Etusivu

Eläinsuojelu

Eläinsuojelulain tarkoitus on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain avulla pyritään myös edistämään eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.
Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon praktikkoeläinlääkärit sekä valvontaeläinlääkäri hoitavat eläinsuojeluasioita. Eläinsuojelutarkastus voidaan tehdä, mikäli on epäily eläinsuojelulainsäädännön rikkomisesta. Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa. Eläinlääkärit tekevät eläinsuojelutarkastuksen saatuaan ilmoituksen mahdollisesta eläinsuojelusäädännön rikkomisesta.

Mihin voin ilmoittaa epäillystä eläinsuojelurikkomuksesta?

Mikäli tiedossasi on eläinten huonoa kohtelua, voit tehdä sähköisen ilmoituksen, tai ottaa yhteyttä alueesi virkaeläinlääkäriin, tai ympäristöterveydenhuollon toimistoon sähköposti satu.koskela(at)seinajoki.fi
Ilmoitusta tehdessäsi on erittäin tärkeää tietää ilmoituksen kohteen nimi ja osoite, jotta tarkastaja löytää paikalle!
Kiireellisessä eläinsuojelutapauksessa virka-ajan ulkopuolella voit ottaa yhteyttä poliisiin tai eläinlääkäripäivystysnumeroon.

Koirien haukkuminen tai vastaavat ympäristölle haittaa aiheuttavat asiat eivät pääsääntöisesti ole eläinsuojeluasioita, vaan tällaisessa tapauksissa on syytä ensisijaisesti ottaa yhteyttä eläimen omistajaan ja pyrkiä tätä kautta selvittämään asia.

Eläinsuojeluvalvontaa tehdään myös ilman erillistä epäilyä eläimen huonosta kohtelusta ammattimaisesti toimiviin eläintenpitoyksiköihin.

Ammattimainen eläintenpito

Ammattimaista seura- ja harrastuseläintenpitoa harjoittavan on eläinsuojeluasetuksen mukaisesti tehtävä ilmoitus harjoittamastaan toiminnasta. Ilmoitus tehdään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle (AVI).

Ilmoitusta edellyttävää toimintaa on:
• koirien, kissojen tai muiden seura- ja harrastuseläinten säännöllinen kaupanpitäminen tai välittäminen
• kun koirien tai kissojen omistajalla / haltijalla on kasvatettavanaan vähintään kuusi siitosnarttua, jotka ovat penikoineet ainakin yhden kerran
• koirien tai kissojen hoitoon, säilytykseen tai koulutukseen ottaminen, jos samanaikaisesti ja säännöllisesti otetaan hoidettavaksi, säilytettäväksi tai koulutukseen vähintään kuusi yli viiden kuukauden ikäistä koiraa tai kissaa
• hevosten pito (kasvatus, vuokraus, säilytys, hoitaminen, valmennus, koulutus), jos täysikasvuisia eläimiä on vähintään kuusi
• muu vastaava ammattimainen tai laajamittainen seura- ja harrastuseläintenpito