Pillereiden hankinta

Kysymys: Miten hankin e-pillerit?

Vastaus: Jos opiskelet tai asut pysyvästi Seinäjoella, voit tulla Seinäjoen perhesuunnitteluneuvolaan aloittamaan pillereiden käyttämistä. Yhteystiedot löydät tästä. Ajan vastaanotolle voi varata myös sähköisesti. Pillereiden aloittaminen onnistuu myös yksityisen gynekologin vastaanotolla.

Kysymys: Voinko hankkia pillerit niin, etteivät vanhemmat tiedä?

Vastaus: Kyllä voit. Hoitajilla ja lääkäreillä on vaitiolovelvollisuus.

Kysymys: Saako e-pillereiden aloituspakkauksen hakea neuvolasta?

Vastaus: E-pillereiden aloituspakkaus annetaan lääkärin määräyksen mukaan. Jos haluat aloittaa pillereiden käytön, soita, niin sinulle voidaan varata aika terveydenhoitajan vastaanottokäynnille.
Käynnillä sinua mm. haastatellaan ja sinulle opetetaan pillereiden käyttäminen. Käynnin perusteella, lääkäri voi kirjoittaa reseptin pilleristä ja tämän jälkeen ilmaispakkauksen saa tulla hakemaan lääkärin määräämästä valmisteesta.

Kysymys: Onko joitain syitä miksi en voisi hankkia e-pillereitä?

Vastaus: Yhdistelmäehkäisypillereiden vasta-aiheita ovat mm. geneettinen taipumus verisuonitukoksiin, reilu ylipaino, maksasairaus, korkea verenpaine ja sairastettu rinta- tai munasarjasyöpä. Lääkärin harkinnan mukaan voi silti usein käyttää minipillereitä tai muita progesteronivalmisteita kuten kapselia tai kierukkaa. Yleensä jokaiselle löydetään hyvä ja turvallinen vaihtoehto.

Kysymys: Onko pillereistä mitään haittaa?

Vastaus: Kaikissa ehkäisymuodoissa on omat haittansa, vaikka suurin osa haitoista on hyvin yksilöllisiä. Hormonaalinen ehkäisy lisää aina mm. jonkin verran verisuonitukosriskiä.

Kysymys: Olen aina huonolla tuulella tiettynä aikana kuukaudesta. Olisiko e-pilleristä apua asiaan?

Vastaus: Tilanne on naiselle varsin normaali ja mieliala on joka tapauksessa yksilöllinen kokemus. Naisen normaali hormonitoiminta vaihtelee kuukauden eri vaiheissa ja tämä aiheuttaa toisille mielialanmuutoksia ja -vaihteluita. Osalla naisista esiintyy PMS -oireita (premenstruaalioireyhtymä) noin viikkoa ennen kuukautisia, joihin liittyy tavallisimmin ärtyneisyyttä, masentuneisuutta ja itkuherkkyyttä. Joillain naisilla esiintyy myös unettomuutta ja keskittymisvaikeutta. Tehokasta lääkitystä vaivaan ei ole, mutta useinkaan se ei vaadi mitään hoitoa. PMS -oireita voi helpottaa pitämällä huolta omasta peruskunnostaan liikkumalla säännöllisesti ja syömällä terveellisesti. Osa naisista saa apua mielialanvaihteluihin syklisesti käytettävästä keltarauhashormonista, hormonikierukasta tai e-pilleristä. Myös hormonittomia hoitoja ja vaihtoehtoja löytyy.

Kysymys: Mitä hoitaja tai lääkäri tekee, kun haen pillereitä?

Vastaus: Ensimmäinen käynti pillereitä hankittaessa on hoitajalle ja siihen on hyvä varata aikaa noin tunti. Käynnillä hoitaja haastattelee sinua ja mittaa mm. verenpainetta. Sinulle opetetaan myös pillereiden käyttäminen sekä annetaan tietoa mm. sukupuolitaudeista, seksuaalisuudesta ja muusta asiaan liittyvästä. Lääkärille varataan aikaa vain tarvittaessa. Ensimmäinen gynekologinen tutkimus tehdään kun tutkimukselle on jokin erityinen syy. Pillereiden tai seksielämän aloittaminen ei vaadi gynekologista tutkimusta.

Kysymys: Mikä olisi paras pillerimerkki?

Vastaus: Merkin sopivuus on hyvin yksilöllistä. Usein sopiva merkki löytyy asiakkaan toiveiden ja haastattelun perusteella. Toisille kokeillaan monia erilaisia merkkejä, kunnes löydetään sopiva valmiste ja joillekin se ensimmäinen valmiste on heti sopiva. Ehkäisytehon erot eri pillerimerkkien välillä ovat hyvin pieniä.

Kysymys: Mitä pillerit maksavat?

Vastaus: Kolmen kuukauden pilleripakettien hinnat vaihtelevat noin 15–40 euron välillä. Yliopiston apteekin nettisivuilta löydät päivitetyt hintatiedot, hakusanaksi kannattaa laittaa oma ”pillerimerkki”. Alle 20v. seinäjokiset ovat oikeutettuja maksuttomaan ehkäisyyn.

Kysymys: Mitä sivuvaikutuksia pillereillä on?

Vastaus: Pillereiden tavallisimmat sivuoireet ovat rintojen aristus ja pingotus, lievä päänsärky, vuotohäiriöt ruokahalun muutokset, pahoinvointi ja mielialavaihtelut (ärtyisyys, itkuherkkyys, alakuloisuus). Sivuvaikutusten kokeminen on hyvin yksilöllisiä. Jos sivuoireet eivät häviä noin kolmen kuukauden kuluessa valmisteen aloittamisesta, kannattaa olla yhteydessä neuvolaan ja miettiä valmisteen vaihtoa.

Kysymys: Miksi kaverini syö pillereitä, vaikkei edes harrasta seksiä?

Vastaus: E-pillereitä käytetään myös runsaiden kuukautisten ja kuukautiskipuihin hoidoksi, kuukautiskierron säännöllistämiseen sekä aknen hoitoon, vaikka tarvetta ehkäisylle ei olisikaan.

Pillereiden käyttö

Kysymys: Miten pillereitä syödään?

Vastaus: Yhdistelmäehkäisypillerit aloitetaan kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä ja yleensä syödään 21 pilleriä (eli 3 viikkoa), jonka jälkeen pidetään seitsemän (7) päivän tauko, mutta esim. Mirelle-merkisissä pillereissä syödään 24 + 4 tablettia (24 tbl on vaikuttavaa ainetta ja 4 tbl lumetablettia). Minipillereitä syödään ilman taukoja.
Nykyään suositellaan myös ns. Quick start -aloitusta. Tällöin pillerit aloitetaan missä kierron vaiheessa tahansa ja lisäksi käytetään kondomiehkäisyä noin viikon ajan. Mikäli on raskauden mahdollisuus, tulee raskaustesti tehdä ennen quick starttia.

Kysymys: Syön pillereitä, joissa yhdessä liuskassa on 21 pilleriä, ja sen jälkeen pidetään 7 päivän tauko. Liuska loppuu sunnuntaina, milloin aloitan uuden liuskan?

Vastaus: Aloita uusi liuska seuraavan viikon maanantaina. Tällöin olet pitänyt 7 taukopäivää (ma-su). Jos et muuta pillerinottoaikataulua, aloitat liuskan aina samana viikonpäivänä (esimerkiksi juuri maanantaina), samoin kuin lopetat (esimerkiksi aina sunnuntaina).

Kysymys: Onko ehkäisyteho voimassa taukoviikolla?

Vastaus: Kyllä on. Kun valmistetta käyttää ohjeen mukaisesti, ehkäisyteho on voimassa sekä pillereitä syötäessä että taukoviikolla (tai vastaavasti lumejaksolla).

Kysymys: Koska pillereiden ehkäisyteho alkaa?

Vastaus: Joillain pillerillä ehkäisyteho alkaa heti ensimmäisestä pilleristä, kun valmiste on aloitettu ohjeen mukaan kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä. Joidenkin merkkien kanssa pitää kondomiehkäisyä käyttää reilun viikon verran pillereiden aloituksen jälkeen. Muista lukea oman valmisteesi pakkausseloste tarkasti läpi ja tarkasta asia sieltä.
Nykyään käytetään myös ns. Quick start -aloitusta. Tällöin pillerit aloitetaan missä kierron vaiheessa tahansa ja tämän vuoksi käytetään kondomiehkäisyä noin viikon ajan, jota ehkäisyteho ehtii alkaa. Mikäli on raskauden mahdollisuus, tulee raskaustesti tehdä ennen quick starttia.

Kysymys: Mitä eroa on minipillereillä ja yhdistelmäpillereillä?

Vastaus: Minipillereissä on vain keltarauhashormonia eli progesteronia. Yhdistelmä- eli e-pillereissä on sekä keltarauhashormonia että estrogeenia.

Kysymys: Miten siirrän kuukautisia pillereillä?

Vastaus: Jos käytät valmistetta, jossa on 21 tablettia ja viikon tauko, voit kuukautisia siirtääksesi jättää taukoviikon välistä ja aloittaa uuden laatan heti edellisen perään. Näin kuukautiset siirtyvät 3 viikolla eteenpäin.
Jos taas käytät valmistetta, jossa on 24 tablettia ja 4 lumetablettia, voit jättää lumejakson kokonaan välistä ja aloittaa uuden laatan heti perään. Tällöin kuukautiset siirtyvät 24 päivää eteenpäin.
Jos käytät Qlaira e-pilleriä, ota yhteyttä neuvolaan tarkempien ohjeiden saamiseksi kuukautisten siirtämiseen.

Ongelmia ja ratkaisuja

Kysymys: Mitä teen, kun unohdin ottaa pillerin?

Vastaus: Tarkista pillereiden käyttöoppaasta miten kyseisen pillerin kohdalla valmistajan ohjeen mukaan kuuluu toimia. Pääsääntönä on, että jos ole unohtanut pillerin, ota unohtunut pilleri heti. Tämän jälkeen jatkat pillereiden käyttöä normaaliin tapaa ja käytät kondomiehkäisyä pillereiden rinnalla reilun viikon ajan, jotta ehkäisyteho saadaan takaisin.
Jälkiehkäisyn tarve pitää harkita jokaisella kerralla erikseen, varsinkin, jos sinulla on ollut yhdyntöjä ilman kondomia viimeisen viikon aikana. Siittiöt voivat säilyä naisen elimistössä hedelmöityskykyisinä jopa 7 päivää. Voit myös soittaa, ja keskustella asiasta perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Kysymys: Aloitin pillerit kuukautisten ensimmäisenä päivänä ja kuukautiset loppuivat kesken. Tämän jälkeen ne alkoivat pian uudelleen ja ovat kestäneet nyt jo kolmatta viikkoa. Onko tämä normaalia?

Vastaus: On normaalia. Kuukautiset voivat keskeytyä ja/tai jatkua tiputteluna ja runsaampanakin vuoteluna e-pillereiden aloittamisen vuoksi koko ensimmäisen liuskan ajan ja vielä tätä seuraavan taukoviikon tai lumejakson. Minipillereiden kohdalla vuotohäiriö voi aloituksen vuoksi jatkua noin 2-3 kuukautta.

Kysymys: Minulta loppuvat pillerit huomenna, mitä teen?

Vastaus: Ole yhteydessä omaan perhesuunnitteluneuvolaan. Ajan vastaanotolle voi varata myös sähköisesti. Jos et saa reseptiäsi uusittua, muista hoitaa ehkäisy kondomilla siihen asti, kunnes saat reseptin uusittua ja pillereiden ehkäisytehon takaisin.

Kysymys: Aloitin kuukausi sitten pillerit ja minulla on niistä sivuoireita. Kuuluuko tämä asiaan?

Vastaus: Pillereiden aloittamisen yhteydessä, keskimäärin ensimmäisen kolmen kuukauden ajan, voi esiintyä sivuoireita. Oireet ovat yleensä ohimeneviä. Yleisimmät sivuoireet ovat rintojen aristus ja pingotus, vuotohäiriöt, lievä päänsärky, pahoinvointi, ruokahalun muutokset ja mielialavaihtelut (ärtyisyys, itkuisuus, alakuloisuus). Jos oireet jatkuvat pitkään, voi valmisteen vaihto olla tarpeellista. Vaihtoehtoja pilleriksi on paljon ja vaihto tehdään suoraan uuteen valmisteeseen ilman ylimääräisiä taukoja.

Kysymys: Mitä jos kuukautiset eivät tulekaan taukoviikolla tai lumepillereiden aikana?

Vastaus: Varmista ensin, ettet käytä valmisteta, jonka kanssa vuodot voivat jäädä normaalistikin tulematta (Qlaira, Zoely). Jos kuukautiset eivät ala taukoviikolla tai lumeiden aikana, tee raskaustesti sinä päivänä, jona pitäisi aloittaa uusi laatta. Jos tulos on negatiivinen, voit aloittaa uuden laatan normaalisti. Jos tilanne toistuu, ota yhteyttä neuvolaan.

Kysymys: Olen käyttänyt samaa e-pillerimerkkiä jo useamman vuoden. Viimeisen parin kuukauden ajan olen kärsinyt tiputteluvuodosta. Mistä tämä voi johtua?

Vastaus: Oletko ottanut e-pillerit ajallaan vai unohdellut pillereitä? Pillereiden epäsäännöllinen ottaminen voi aiheuttaa vuotohäiriöitä ja lisätä raskaaksi tulemisen mahdollisuutta. Usein myös sairastelu, antibiootin käyttäminen tai painonmuutokset voivat aiheuttaa vuotohäiriöitä. Klamydian yksi oire on tiputteluvuoto, joten klamydian mahdollisuus tulisi poissulkea. Joskus e-pillerin hormonimäärä ei riitä pitämään vuotoa säännöllisenä, ja tällöin voi olla aiheellista vaihtaa toiseen valmisteeseen.

Kysymys: E-pillerit eivät sovi minulle. Mistä tiedän mikä ehkäisymenetelmä minun kannattaa jatkossa valita?

Vastaus: Sopivan ehkäisyn löytäminen voi olla haastavaa. Yleensä ehkäisymenetelmä valitaan ehkäisynsuunnittelukäynnillä terveydenhoitajan vastaanotolla. Asiaan vaikuttavat asiakkaan terveydentila ja toiveet. Sopiva ehkäisy on yksilöllinen kokemus ja toisinaan ehkäisymenetelmää joudutaan vaihtamaan useampaan kertaan, jotta löydetään asiakkaalle sopiva menetelmä.

Kysymys: Lihottavatko pillerit?

Vastaus: Eivät lihota. Pillerit saattavat lisätä nesteen kertymistä elimistöön ja kasvattaa ruokahalua. Jos painosi nousee, tarkista ruokailu- ja liikuntatottumuksesi. Halutessasi pillerimerkkiä voidaan toki myös vaihtaa.

Kysymys: Kasvavatko rinnat, kun syön pillereitä?

Vastaus: Rintojen kasvaminen voi olla yhteydessä joko nesteiden kertymiseen rintoihin tai painon nousuun. Tällöin myös kuppikoko kasvaa. Piillerit eivät varsinaisesti kasvata rintoja.

Kysymys: Voiko ehkäisypilleristä saada veritulpan?

Vastaus: E-pillereiden käyttäminen lisää hieman veritulppariskiä. Veritulpan riskiä nostaa kuitenkin enemmän esimerkiksi tupakointi tai ylipaino. Ennen e-pillereiden aloittamista on tärkeä tarkastaa terveystiedot ja kartoittaa, että sukuperimässä ei ole erityistä alttiutta verisuonitukoksille. Neuvolassa käydään myös säännöllisissä tarkastuksissa ja pillereitä ei aloiteta tai reseptejä uusita ilman vastaanottokäyntiä.

Kysymys: Koirani söi pakkausselosteen, mistä saan uuden?

Vastaus: Pakkausselosteen löytää googlesta hakusanalla ”pakkausseloste” + ”(oma pillerimerkki)”.

Gynekologinen tutkimus ja papanäytteet

Kysymys: Miten gynekologinen tutkimus eli sisätutkimus tehdään?

Vastaus: Ensimmäinen gynekologinen tutkimus tehdään neuvolassamme vain tarpeen mukaan. Asiakas on tutkimuksen aikana makuuasennossa gynekologisella tutkimuspöydällä. Tutkimuksen aikana lääkäri laittaa kaksi sormea emättimeen samalla painellen ja tutkien alavatsan päältä munasarjat ja kohdun. Tutkimus ei ole kivulias, lähinnä epämiellyttävä. Joskus lääkäri voi myös tehdä ultraäänitutkimuksen joko vatsan päältä tai emättimen kautta sormimaisella anturilla.

Kysymys: Milloin ja kuinka usein on hyvä käydä gynekologisessa tutkimuksessa?

Vastaus: Ensimmäinen gynekologinen tutkimus tehdään neuvolassamme vain tarpeen mukaan.

Kysymys: Voinko käydä gynekologisessa tutkimuksessa kuukautisten aikana?

Vastaus: Gynekologinen tutkimus suositellaan tehtäväksi silloin, kun ei ole kuukautisia.

Kysymys: Mikä on papa-koe ja miten se otetaan?

Vastaus: Papa-koe on irtosolunäyte emättimen pohjalta, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Näytteen avulla tutkitaan, ettei edellä mainittuihin kohtiin ole ilmaantunut solumuutoksia. Näytteen tutkii patologi laboratoriossa mikroskoopilla. Papa-kokeen ottaminen ei ole kivuliasta. Näytelastalla ja -harjalla kosketaan emättimen, kohdunkaulan ja kohdunkaulakanavan tiettyihin kohtiin.

Kuukautiset

Kysymys: Ovatko kuukautiseni normaalit?

Vastaus: Normaali kuukautiskierto on 24-38 päivää. Vuodon kesto on 8 päivää tai alle ja ovat runsaudeltaan sellaiset, että siteiden kanssa pärjää ilman ylivuoto-ongelmia tai hyvin tiheää vaihtoa. Runsaaksi vuodoksi katsotaan tilanne, jossa vuodon määrä on yli 80 ml.

Kysymys: Mitä apua voisin saada runsaisiin kuukautisiin ja/tai kuukautiskipuihin?

Vastaus: Runsaisiin ja kivuliaisiin kuukautisiin käytetään kipulääkkeitä. Avun voit myös saada oikean ehkäisymenetelmän avulla kuten ehkäisypillereillä tai hormonikierukalla.

Gynekologinen tulehdus

Kysymys: Onko valkovuotoni normaalia, kun siinä on epämiellyttävää hajua?

Vastaus: Emättimessä on normaalisti monenlaisia bakteereita ja hiivaakin. Toisinaan tämä bakteeriston hyvä ja normaali tasapaino järkkyy ja joko hiiva tai jokin emättimen huonoista bakteereista saa liikaa kasvutilaa emättimessä. Tästä voi seurata hiiva- ja/tai emätintulehdus. Seurauksena on usein kutinaa, kirvelyä sekä runsaampaa valkovuotoa, jossa saattaa olla myös kalamaista hajua. Ensiapuna vaivoihin kannattaan käyttää emättimeen tarkoitettua maitohappobakteerivalmistetta noin viikon ajan. Jos tilanne ei helpota, kannattaa soittaa perhesuunnitteluneuvolaan tai hakeutua terveyskeskukseen lääkärin vastaanotolle lääkitystä varten.

Kysymys: Minulla todettiin tulehdus. Vaikuttavatko lääkkeet pillereiden tehoon?

Vastaus: Tavalliset särkylääkkeet (esim. Burana ja Paratabs) eivät vaikuta pillereiden ehkäisytehoon. Jos saat reseptilääkkeitä, mainitse asiasta lääkärillesi.

Kysymys: Minulla on hiivatulehdus, vaikuttavatko emätinpuikot pillereiden tehoon?

Vastaus: Eivät vaikuta. Emätinpuikot ovat paikallisesti emättimeen käytettäviä lääkkeitä, eivätkä ne vaikuta ehkäisytehoon. Tämänkin voi toki varmistaa joko lääkäriltä, apteekista tai pakkausselosteesta.

Yhdyntäkivut

Kysymys: Minulla on yhdyntäkipuja. Mistä ne voivat johtua ja löytyykö niihin mitään apua?

Vastaus: Lääkärin vastaanotolla voidaan selvittää yhdyntäkipujen syytä. Ensimmäinen yhdyntä on useimmille jonkin verran kivulias kokemus mutta muuten yhdynnässä esiintyvien kipujen syytä on hyvä tutkia. Kipuihin voi olla monia erilaisia syitä ja sen vuoksi erilaisia hoitojakin on monenlaisia. Älä jää kipujesi kanssa yksin, vaan ota yhteyttä perhesuunnitteluneuvolaan avun saamiseksi. Yhtakipua-ohjelehtinen

Seksitaudit

Kysymys: Miten voin suojautua seksitauteja vastaan?

Vastaus: Kondomin käyttäminen on tärkeä keino suojautumisessa seksitauteja vastaan. Kondomia on käytettävä koko yhdynnän ajan sekä kaikenlaisessa yhdynnässä (suuseksi, emätinyhdyntä, anaaliseksi), jotta sen käytöstä hyötyisi. On tärkeää muistaa, että kondomikaan ei suojaa kaikilta välillisesti seksin välityksellä tarttuvilta taudeilta.

Herpes ja papilloomavirukset (HPV) saattavat tarttua, vaikka kondomia käytettäisiinkin. HPV voi aiheuttaa kondyloomia ja kohdunkaulansyöpää ja nämä virukset tarttuvat myös läheisessä ihokontaktissa, eivätkä vaadi tarttuakseen varsinaista yhdyntää. Herpesvirukset tarttuvat myös kondomista huolimatta ja esimerkiksi huuliherpes voi tarttua myös genitaalialueelle.

Kysymys: Pelkään saaneeni sukupuolitaudin. Mitä teen?

Vastaus: Perhesuunnitteluneuvolan tai terveyskeskuksen kautta saat lähetteen sukupuolitautitesteille tai voit tilata maksuttoman testin netin kautta. Kaikki seksiteitse tarttuvat taudit eivät aiheuta heti oireita. Osa sukupuolitaudeista voidaan testata noin 3 viikon kuluttua, osa vasta noin 4-6 kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Kuitenkin, jos sinulla on oireita, kannattaa olla heti yhteydessä perhesuunnitteluneuvolaan tai terveyskeskukseen tarkempien toimintaohjeiden saamiseksi.

Ei-toivottu raskaus

Kysymys: Epäilen olevani raskaana. Mitä minun kuuluu tehdä?

Vastaus: Tarkasta, koska olivat viimeiset kuukautisesi. Raskaustesti kannattaa tehdä, kun kuukautiset ovat noin viikon myöhässä normaalista ajasta. Kaikkein paras aika ja tapa tehdä raskaustesti on aamulla virtsasta, joka on ollut rakossa ainakin 4 tuntia. Jos olet raskaana ja haluat jatkaa raskautta, ota yhteys oman alueesi äitiysneuvolaan. Äitiysneuvolan yhteystiedot löydät tästä. Mikäli harkinnan jälkeen päädyt raskauden keskeytykseen, ota yhteyttä perhesuunnitteluneuvolaan.

Jälkiehkäisy

Kysymys: Olin yhdynnässä ilman ehkäisyä? Miten voin saada jälkiehkäisyä? Mitä se on?

Vastaus: Jälkiehkäisyn saa ostaa apteekista ilman reseptiä ja se tulee ottaa mahdollisimman pian (viimeistään 3-5vrk) yhdynnän jälkeen. Jälkiehkäisyyn on käytössä kaksi valmistetta, Norlevo ja Ellaone.

Valmisteen valintaan vaikuttaa aika, joka on kulunut viimeisimmästä yhdynnästä ja se on sitä tehokkaampi mitä nopeammin se otetaan yhdynnän jälkeen. Aina jälkiehkäisy ei kuitenkaan toimi, eikä se myöskään keskeytä jo alkanutta raskautta. Jälkiehkäisy ei ole ehkäisykeino. Sinulle sopiva ehkäisy voidaan suunnitella perhesuunnitteluneuvolassa terveydenhoitajan vastaanotolla.