Kaksi yleisintä sukupuolitautia Suomessa ovat klamydia ja kondylooma. Ainoa tapa suojautua sukupuolitauteja vastaan on käyttää kondomia. Jos haluat sukupuolitautitesteihin, tilaa maksuton kotitesti etätestauspalvelusta.

Klamydia

Klamydia on bakteeritauti. Se tarttuu limakalvoeritteiden välityksellä emätin- suu- ja anaaliseksin aikana. Taudin itämisaika on noin 1-3 viikkoa.

Klamydia on usein täysin oireeton! Tutkimusten mukaan 75-90 % naisten klamydiatulehduksista on oireettomia, miehillä oireita on puolella tartunnan saaneista. Toisinaan esiintyy virtsaamisongelmia, alavatsa- ja selkäkipuja, välivuotoja ja yhdynnänaikaisia tai – jälkeisiä verenvuotoja. Miehillä on usein oireena kirvelyä virtsatessa tai eritettä siittimestä.

Klamydia on merkittävä lapsettomuuden aiheuttaja, koska sen jälkiseurauksena voi syntyä munatorvivaurioita tai -tukoksia. Myös miehellä klamydia voi aiheuttaa hedelmällisyyden alenemista.

Klamydian hoito on maksutonta. Se hoidetaan antibioottilääkityksellä, jonka saa ilmaiseksi terveyskeskuksesta. Hoidon jälkeen on tärkeää ottaa kontrollinäyte noin 3-4 viikon kuluttua lääkityksestä, näin varmistetaan taudin parantuminen.

Esite: Mikä klamydia?

Kondylooma

Kondylooma eli HPV- eli papilloomavirus on yleisin seksiteitse tarttuvista viruksista. Taudin itämisaika vaihtelee kuukausista jopa vuosiin. Se tarttuu emätin- ja peräsuoliyhdynnässä sekä iho- ja limakalvokontaktissa. Tartunta myös suuseksissä on mahdollinen.

Kondyloomat eivät yleensä aiheuta oireita. Joskus voi esiintyä kutinaa, kihelmöintiä tai haavaumia. Kondylooma voi esiintyä yksittäisenä limakalvon värimuutoksena tai pieninä syylämäisinä rykelminä. Miehellä voi esiintyä virtsankirvelyä tai verivirtsaisuutta, jos kondyloomaa esiintyy virtsateissä.

Kondyloomia, jotka esiintyvät ulkoisten sukuelinten alueella, ei tarvitse välttämättä hoitaa, jos niistä ei aiheudu haittaa. Hoidolla voidaan yleensä poistaa näkyvät kondyloomat, mutta itse virusta ei voida tuhota. Hoidoista huolimatta kondyloomien uusiutumisriski on suuri. Tutkimusten mukaan 80 % suomalaisista naisista saa kondyloomatartunnan elämänsä aikana.

Muita sukupuolitauteja ovat mm. herpes, tippuri, kuppa, hepatiitit ja HIV. Satiais- ja tricomonas -tartunta on myös mahdollinen.