Jos olet joutunut raiskauksen uhriksi, et todennäköisesti halua kertoa asiasta kenellekään. Vaikka yrittäisitkin, saattaa olla, että et löydä sanoja. Voit myös tuntea itsesi syylliseksi. Muistisi voi pätkiä. Juuri näin käy useimmille raiskatuille. Seksuaalirikoksen uhrina et välttämättä edes tajua joutuneesi rikoksen uhriksi. Sinulla on oikeus olla koskematon, vaikka nukkuisit sikeästi tai olisit sammunut päihteistä. Tällaisista tunteista huolimatta sinun pitäisi silti toimia.

Toimi seuraavasti:

1. Älä peseydy tai vaihda vaatteita.
Rikoksentekijästä on mahdollisesti voinut jäädä tahroja, karvoja, eritteitä tai kuituja, jotka voivat olla todisteita rikoksen selvittämisen kannalta.

2. Mene lääkäriin, vaikka mitään näkyviä vammoja ei olisikaan.

Ota yhteyttä ensiapupäivystykseen. Sinut tutkitaan vastaanotolla, vaikka et olisi vielä tehnyt rikosilmoitusta poliisille. Lääkäri määrää kaikki tarvittavat tutkimukset, ja myös kirjaa kertomuksesi tapahtumista. Nämä tiedot ovat tärkeitä todisteita.

3. Ota yhteys poliisiin

Mene poliisin luo ja ota mukaasi tukihenkilö. Raiskauksen uhri on oikeutettu tukihenkilöön sekä maksuttomaan asianajajaan, varallisuudesta riippumatta. Seksuaalinen väkivalta on aina rikos, ja tekijä on vastuussa teostaan. Syyteoikeus vanhentuu 10–20 vuoden kuluessa raiskauksen tapahtumisesta. Seksuaalirikos ei edellytä perinteistä yhdyntää. Kun sinulta kysytään vaaditko rangaistusta, vastaa kyllä. Kun sinulta kysytään, vaaditko vahingonkorvausta, vastaa kyllä. Joissakin tapauksissa asiaa ei viedä oikeuteen, jos vastaat ei. Jos suostumuksesi tapahtumille puuttui, tehtiin rikos. Myös tuttavan tai puolison tekemä raiskaus on rikos.

Apua, neuvontaa ja tukea seksuaalista väkivaltaa koskevissa asioissa löydät Raiskauskriisikeskus tukinaisen sivuilta.

Seinäjoella apua, neuvontaa, tukea:
Rikosuhripäivystys /Seinäjoki, 040 350 3923
Kriisikeskus Mobile, 06 414 1256 tai 06 414 1257

Älä jää yksin!

Tapahtunutta rikosta ei saa tekemättömäksi, mutta sinulla on oikeus vaatia apua. Rikosoikeudellinen prosessi voi auttaa sinua elpymisessä, kun yhteiskunta tuomitsee tekijän. Älä yritä unohtaa tapahtunutta, vaan käy läpi tapahtuneeseen liittyviä tunteita. Kerro tapahtuneesta heti tuoreeltaan sinulle läheiselle henkilölle. Hän voi myöhemmin todistaa oikeudessa, mitä kerroit, ja millaisessa mielentilassa olit. Se voi riittää todisteeksi. Läheinen ihminen ymmärtää todennäköisesti myös viedä sinut heti lääkärin tutkittavaksi.

Raiskaus aiheuttaa voimakkaita tunteita, kuten vihaa, ärsytystä, pelkoa ja häpeää. On normaalia reagoida voimakkaasti. Tunteiden käsittely ja niistä puhuminen auttavat. Myös fyysiset reaktiot, kuten unettomuus, voimattomuus ja pahoinvointi, ovat normaaleja reaktioita. Jokainen kokee reaktiot kuitenkin yksilöllisesti sekä niiden kesto voi vaihdella. Toisten tuella ja itsestäsi huolehtimalla sinä voit toipua!

Älä missään tapauksessa jää yksin! Kriisissä on vaikeaa mieltää, kuinka pitkäaikaiset jäljet siitä jää. On siis parempi hakea apua heti ja antaa itselleen lupa tukeutua toisiin ihmisiin. Tukeudu johonkin tuttavaasi, johon voit luottaa. Läheistesi läsnäolo ja tuki on tärkeää, mutta sen lisäksi hae myös luottamuksellista ammattiapua. Sinulla on oikeus siihen. Silloinkin, kun tapahtuneesta on kulunut jo aikaa, mutta trauma vaivaa sinua, sinulla on yhä oikeus saada maksutonta apua.