Seksuaalinen väkivalta on aina rikos toisen ihmisen itsemääräämisoikeutta ja ruumiillista koskemattomuutta kohtaan. Seksuaalista väkivaltaa ovat mm. raiskaus tai raiskausyritys sekä muut teot ja uhkaukset, jotka loukkaavat uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja hänen psyykkisiä ja fyysisiä rajojaan. Raiskaus on teko, jossa toinen ihminen pakotetaan seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Seksuaalisen väkivallan kokemukset traumatisoivat uhrin lähes poikkeuksetta.

Seuraukset ovat yleensä hyvin kokonaisvaltaisia: psyykkisiä, fyysisiä, sosiaalisia ja taloudellisia. Seksuaalinen väkivalta kohdistuu ihmisen herkimmälle alueelle ja rikkoo seksuaalisuuden rajoja. Identiteetin ja itsekunnioituksen loukkaaminen lisää riskiä sairastua masennukseen ja traumaattiseen stressihäiriöön. Fyysisinä seurauksina seksuaalisesta väkivallasta uhrille voi tulla gynekologisia komplikaatioita, verenvuotoa, virtsatie- tai muita tulehduksia, sukuelinten ärsytystä tai sukupuolitautitartunta.

Raiskauksen seurauksena uhri yleensä menettää luottamuksen toisiin ihmisiin, mikä voi johtaa sosiaalisiin ongelmiin ja uhrin eristäytymiseen. Luottamuksen heikentyminen voi näkyä myös vaikeutena hakeutua ammattiavun piiriin tai ottaa apua vastaan. Seksuaalisesta väkivallasta tietävän läheisen on tämän vuoksi syytä tukea uhria etsiytymään avun piiriin mahdollisimman nopeasti. Sairauspoissaolot, työkyvyttömyys ja seksuaalisen väkivallan seurauksista johtuvat hoitokulut aiheuttavat merkittäviä taloudellisia menetyksiä niin uhrille kuin yhteiskunnallekin.