Suun terveystarkastukset

Kaikki alle kouluikäiset kutsutaan suun terveystarkastukseen niinä vuosina, jolloin lapsi täyttää 2, 4 ja 6 vuotta, yksilöllisen tarpeen mukaan myös välivuosina.

Maitohampaiden puhkeaminen

Kaikki kaksikymmentä maitohammasta puhkeavat suuhun noin 2½ vuoteen mennessä: etuhampaat noin 4–12 kuukauden ikäisenä, kulmahampaat noin 1½–2-vuotiaana, ensimmäiset poskihampaat noin 1-vuotiaana ja toiset poskihampaat noin 2½-vuotiaana.

Alle kouluikäisten lasten suun hoito

Alle kouluikäisen lapsen hampaiden puhdistuksesta huolehtivat vanhemmat. Lapsen hampaiden harjaus aloitetaan ensimmäisen hampaan puhjettua. Hampaat harjataan kahdesti päivässä pehmeällä harjalla ja lasten fluorihammastahnalla, jota sipaistaan harjalle pieni määrä.

Hampaiden reikiintyminen on tarttuva tauti. Syntyessään lapsella ei ole suussaan reikiä aiheuttavia bakteereja, ne tarttuvat hampaiden pinnoille ensimmäisen kolmen vuoden aikana. Nämä bakteerit tarttuvat, jos ruokaa maistetaan samalla lusikalla tai jos vanhemmat puhdistavat tutin nuolaisemalla suussaan. Bakteerien tarttumista lisää, jos lapselle annetaan usein sokeripitoisia välipaloja tai juomia. Aterioiden välillä syötävien ylimääräisten makeiden välipalojen ja juomien antamista tulee välttää.