Milloin koronatestiin

Lievän korona­vi­rus­taudin voi sairastaa kotona, korona­testiin vain poikkeus­ta­pauksissa.

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveyskeskuksen koronavirustestiin. THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Kotitestit

Voit halutessasi tehdä kaupasta tai apteekista ostettavan antigeenitestin.

Vaikka kotitesti olisi negatiivinen, on tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan.

Jos kotitesti on positiivinen, jää kotiin sairastamaan ainakin viiden vuorokauden ajaksi. Positiivista tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Milloin tehdään terveydenhuollon PCR koronatesti?

Hakeudu terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  • tartunnanjäljityksen työntekijä on suositellut testiä
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään (THL:n sivuilla)
  • olet raskaana ja sinulla on kovat oireet

Myös lapsen lieviä oireita voi seurata kotona

Jos lapsella on selkeitä infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. 

Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet.

Myös lapsilta voi ottaa koronan kotitestin. Jos kotitesti on positiivinen, on tärkeää sairastaa kotona vähintään viisi vuorokautta. Positiivinen kotitestitulos tulee varmentaa virallisella testillä, jos lapsi kuuluu koronavirustaudin riskiryhmään.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Toimi näin, jos saat positiivisen tuloksen PCR-testistä

HUOM! Mikäli COVID-19-testituloksesi on positiivinen, sinun tulee jäädä kotiin vähintään 5 vuorokaudeksi oireittesi alusta. Jos oireita esiintyy vielä 5 vuorokauden jälkeen, sinun tulee jäädä kotiin, kunnes olet oireeton. Kontrollinäytteitä ei tarvitse ottaa.

Seinäjoen terveyskeskuksen koronatartunnanjäljitystä on vähennetty, koska nykytilanteessa tartunnanjäljitystoimet eivät ole enää vaikuttavia, eivätkä estä tartuntojen leviämistä. Tartunnanjäljityksestä ei enää soiteta koronapositiivisen testituloksen saaneille henkilöille.

Jos sinulla on oireena korkea kuume, etkä jaksa olla jalkeilla ja olet raskaana tai sinulla on verisuonitukosriskille altistavia sairauksia. Ota yhteyttä terveyskeskuksen Kiirevastaanottoon p. 06 425 5311 (ma-pe klo 8 – 14, viikonloppuna klo 10 – 14) mahdollisen verisuonitukosriskin arvioimiseksi. Jos tarvitset välitöntä hoitoa soita 116 117 tai hätätapauksessa 112.

Mikäli olet ollut tartuttavuusaikana (oireisena tai kaksi päivää ennen oireiden alkua) terveydenhuoltoalalla potilastyössä tai asiakkaana, ole yhteydessä työnantajaan. Mikäli työskentelet sairaalassa potilastyössä, tk-vuodeosastolla, ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikössä, kotihoidossa tai eräissä kehitysvammayksiköissä, jos tarvitset poissaoloon sairauslomatodistusta tartuntatautipäivärahan hakemista varten ota yhteys työterveyshuoltoon.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Perheenjäsenellä tai samassa taloudessa asuvalla positiivinen kotitestitulos tai terveydenhuollossa tehdyssä pcr-koronatestissä positiivinen tulos:

  • Vähennä kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia. 
  • Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen. Jää etätöihin, jos se on mahdollista.
  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, jos lapsen ei ole mahdollista olla 5 vrk seuranta-aikaa kotona
  • Sote-työssä oleva oireeton rokotettu (2 – 3 rokotetta) voi mennä töihin FFP2-maskilla
  • Sote-työssä olevan oireisen tulee jäädä kotiin, ottaa yhteyttä esimieheen ja hakeutua pcr-testiin

Jos olet eristyksessä tai karanteenissa

Kun sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen, sinun pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin et saa kutsua vieraita etkä saa lähteä kyläilemään tuttavien luokse. Kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin ei karanteenin aikana saa mennä.

Jos muut perheenjäsenesi eivät ole karanteenissa, he voivat toimia normaalisti eikä ohjeistus koske heitä.

Karanteenissa saa ulkoilla, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Pidä ulkonakin noin 2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.