Omahoito on sitä kuinka itse edistät terveyttäsi ja hyvinvointiasi jokapäiväisessä elämässä. Se on myös sairauksien ennaltaehkäisyä ja tärkeä osa niiden hyvää hoitoa. Vastuunotto omasta terveydestä on sinulla itselläsi.

Omaa terveyttäsi edistät:

 • Pitämällä painosi kurissa
 • Suosimalla pehmeitä rasvoja ja vähentämällä eläinrasvojen käyttöä
 • Vähentämällä suolan käyttöä
 • Liikkumalla päivittäin
 • Huolehtimalla mielesi hyvinvoinnista
 • Huolehtimalla suun ja hampaiden hygieniasta
 • Rajoittamalla makean käyttökertoja
 • Jos käytät alkoholia, käytä sitä kohtuudella
 • Jos tupakoit, pyri lopettamaan

Omahoito tarkoittaa myös sitä, että sitoudut saamiisi hoito-ohjeisiin ja noudatat niitä voimavarojesi mukaan mahdollisimman hyvin.

Olet omahoitosi paras asiantuntuja – terveydenhuollon ammattilaiset tukevat sinua tarvittaessa.

Omahoitopiste

Terveyskeskuksen ja aikuisneuvoloiden vastaanotoilta löytyy omahoitopiste. Omahoitopiste on tarkoitettu omahoidon tueksi. Pisteissä voi itsenäisesti mm. mitata verenpaineen, painon ja vyötärönympäryksen. Lisäksi sieltä löytyy tietoa pitkäaikaissairauksista sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä.

eOmahoitopalvelu

Maksuttomasta Duodecimin Omahoitopalvelusta löydät mm. sairauteen liittyvät ydinasiat ja käytännön neuvot, miten toimia – myös läheisten avuksi. Palvelusta löytyy mm. erilaisia videoita, verkkokursseja ja artikkeleita.

Pitkäaikaissairaan vuosikäyntiaika

Pitkäaikaissairaan vuosikäyntiaika hoitajan tai lääkärin vastaanotolle sovitaan yksilöllisesti. Ajanvarauksen yhteydessä kehotetaan täyttämään omahoitolomake ja lääkelista. Lomake tuodaan mukana vastaanotolle. Tarvittaessa tehdään lähete laboratorioon, jossa tulee käydä ennen vastaanottoa.Tulostettava omahoitolomake (pdf, 0.38 Mt)

Ryhmätoiminta

Ryhmätoiminta on usein osa sairauden hoitoa. Ryhmissä annetaan lisätietoa pitkäaikaissairauksista, niiden ennaltaehkäisystä ja tukea omahoitoon.
Tällä hetkellä toimivat ryhmät;

 • Elintaparyhmä
 • Ikäihmisten ryhmä
 • Mielenterveysryhmä
 • Tulppa-ryhmä

Tulppa-ryhmä on sepelvaltimopotilaille (pallolaajennetut, ohitusleikatut ja sydäninfarktin sairastaneet potilaat) suunnattua avokuntoutusta. Ilmoittaudu kontrollikäynnin yhteydessä lääkärille tai hoitajalle.

Ryhmä alkaa, kun mukaan on ilmoittautunut vähintään 10 henkilöä. Ryhmää ohjaava terveydenhoitaja on yhteydessä potilaisiin ja ilmoittaa heille, koska ryhmä alkaa. Tulppa-ryhmä kokoontuu kerran viikossa iltapäivisin seitsemän viikon ajan Kirkonkrannissa Seinäjoella ja/tai Terveyspalvelukeskuksessa Peräseinäjoella.

Etsitkö jotain muuta?

Etsitkö luotettavaa tietoa terveydestä ja sairauksien omahoidosta? Kokeile valtakunnallista Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämää Terveyskirjasto sivustoa.

Terveyskirjaston 100 kysymystä lastenlääkärille –kirjassa käsitellään tavallisimpia lasten sairauksia ja kysymyksiä, jotka usein tulevat esille lastenlääkärin vastaanotolla.

Lääketietokeskuksen julkaisema Kodin Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot 1 800 lääkevalmisteesta.

Laboratoriotutkimusten tulkinnan teos Senkka ja 100 muuta tutkimusta kertoo taustat laboratoriotutkimuksista röntgenkuvauksiin ja tähystystutkimuksiin.

Ensiapuopas sisältää SPR:n ohjeita ensiavun itseopiskeluun ja ensiaputaitojen ylläpitoon.

Tunne pulssisi on Aivoliiton ja Sydänliiton yhteinen kamppanja, joka tiedottaa eteisvärinän varhaisen toteamisen ja hyvän hoidon merkitystä aivo- ja sydänterveydelle.