”Ei pieni puu vielä myrskystä tiedä.
Ei pieni puu vielä myrskyä siedä.
Ole suojana pienelle suuri puu,
jotta pienellä juuret vahvistuu.”

Tässä perhevalmennusosuudessa käydään läpi vauvanhoidon perusasioita; lisää tietoa saa osallistumalla perinteiseen perhevalmennukseen neuvolassa.

Lastenneuvola

Lastenneuvolan terveydenhoitaja tekee kotikäynnin vauvan ollessa noin 3-4 viikon ikäinen. Vauvan ollessa kuuden viikon ikäinen hän siirtyy virallisesti äitiysneuvolasta lastenneuvolan asiakkaaksi. Käynnit lastenneuvolassa jatkuvat tiiviisti kuukausittain puolen vuoden ikään saakka. Leikki-ikäisenä lastenneuvolakäynnit jatkuvat vuosittain ja lisäkäyntejä järjestetään yksilöllisen tarpeen mukaan. Myös neuvolalääkärin tarkastuksissa käydään säännöllisesti.

Vauva

Vauvan perushoito koostuu kolmesta elementistä: läheisyydestä, puhtaudesta ja ravitsemuksesta. Vauvaa oppii hoitamaan parhaiten itse tekemällä. Jokainen perhe luo omat tapansa ja rutiininsa vauvan hoidossa. Tässä muutamia perusohjeita vauvanhoitoon;

NAPA
Vauvan napatynkä kuivuu ja kutistuu, lopulta se irtoaa noin viikon-kahdenviikon iässä. Napa on tärkeää pitää puhtaana ja kuivana, ettei se tulehdu. Navan puhdistaminen tapahtuu puhtaaseen veteen kostutetulla vanupuikolla, puhdistamisen jälkeen on tärkeää huolehtia myös navan kuivaamisesta. Joskus napa saattaa erittää irrotessaan verensekaista eritettä. Napatyngän irrottua on tärkeä puhdistaa vielä navan pohjaa niin kauan, että iho on jälleen ehjä. Turvotus, punoitus ja paha pistävä haju saattavat olla merkkejä tulehduksesta; silloin napa olisi hyvä näyttää terveydenhoitajalle.

IHO, SILMÄT
Vauvan kasvot, korvantaustat, kainalot, kaula, kädet ja pylly olisi hyvä puhdistaa päivittäin. Puhdistamiseen riittää pelkkä puhdas vesi, voit puhdistaa esimerkiksi juoksevan veden alla tai vanulapuilla, muista myös kuivaus. Silmiä puhdistaessa on tärkeää huomioida, että silmät puhdistetaan aina omalla vanulapullaan ja silmän ulkonurkasta sisänurkkaa kohti. Päivittäisten pikkupesujen lisäksi vauvan voi kylvettää kerran tai kaksi viikossa n. 37 asteisessa vedessä. Huomioi pyllynpesu ennen kylvetystä. Saunassa löylyttelyä ei suositella alle yksivuotiaalle.

VAIPANVAIHTO
Vauvan vaippa tulee vaihtaa aina, kun se on tarpeen. Kun vaipassa on kakka, pese pylly aina vedellä. Jos vaipassa on pelkkä pissa, riittää pelkkä kuivan vaipan vaihto. Välillä on hyvä antaa vauvan vaippapyllylle myös ilmakylpyjä.

KYNNET
Vauvan kynsiä saa leikata aikaisintaan kahden viikon iässä. Ensimmäisinä viikkoina tumput ovat omiaan suojaamaan vauvan kasvoja raapimiselta. 

VAATTEET
Pese vauvan vaatteet ennen käyttöönottoa. On hyvä huomioida, että pesuaineet ovat mietoja tai hajusteettomia.

Ulkoilu/ liikkuminen

Talvivauvan voi viedä ulos kahden viikon ikäisenä. Kesävauva voi puolestaan aloittaa ulkoilun jo viikon ikäisenä. Tärkeää on totuttaa vauvaa ulkoiluun vähitellen, varsinkin talvella. Vauvan lämpötilan tietää parhaiten niskasta; sitä kokeilemalla tiedetään, onko vaatetta tarvetta lisätä tai vähentää.

Autoilemaan lähtiessä on tärkeää huolehtia, että osaa käyttää vauvan turvaistuinta oikein.

Vastasyntyneet vauvat ovat herkkiä infektioille, joten pientä vauvaa ei kannata viedä isoihin väkijoukkoihin.

Uni

Vastasyntynyt vauva nukkuu paljon ja syntyessään hänellä ei ole vuorokausirytmiä, eli hän ei ymmärrä, milloin on päivä tai milloin on yö. Tämä saattaa turhauttaa vanhempia. Vauvaa voi kuitenkin vähitellen ohjailla kohti vuorokausirytmiä pitämällä vuorovaikutusta ja aktiivisuutta yllä päivisin ja öisin puolestaan vuorovaikutus hyvin minimissään. Rutiinit iltaisin ovat tärkeitä: valojen himmennys, rauhoittuminen, laulu/loru/iltarukous ja koko nukkumaanmenotilanne korostetun rauhallisesti. Pieni vauva nukutetaan selällään, ja nukkumisalustan on hyvä olla kiinteä. Tyynyä vauva ei tarvitse.

Vanhempien hyvinvointi

Vanhempana ei tarvitse eikä edes voi olla aina täydellinen; riittävän hyvä on tarpeeksi. Muista huolehtia myös parisuhteesta ja itsestä. Kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin!

Lapsiperheiden palvelut Seinäjoella

Lapsiperheen arkeen apua, vertaistukea ja toimintaa löytyy lapsiperheille suunnatuista palveluista kaupungissamme. Palveluihin pääsee tutustumaan tarkemmin alla olevista linkeistä:

Lapsiperheiden kotipalvelu   
Neuvolan perhetyö (vaatii terveydenhoitajan arvion tarpeesta) 
Varhaiskasvatuspalvelut
Seurakunta
MLL