Synnytyksen jälkeinen hoito sairaalassa on nykyään lyhyt. Kun äiti kotiutuu, hän on vielä toipilas ja vauvakin vasta totuttelee kohdun ulkopuoliseen elämään.

Äitiysneuvolasta tehdään 1 kotikäynti, tai terveydenhoitaja tapaa vauvaperheen neuvolassa. Äidin on hyvä sopia tapamisesta puhelimitse neuvolan kanssa mahdollisimman pikaisesti kotiutumisen jälkeen.

Tapaamisen yhteydessä seurataan äidin ja vauvan vointia ja toipumista sekä annetaan tarpeen mukaan imetys- ja vauvanhoito-ohjausta sekä ehkäisyneuvontaa. Äidin hoito äitiysneuvolassa jatkuu jälkitarkastukseen saakka, mutta vauva siirtyy kaksiviikkoisena lastenneuvolan hoitoon. Perheen ei tarvitse olla itse yhteydessä lastenneuvolaan.

Lastenneuvolan terveydenhoitajat tekevät jo raskauden aikana kotikäynnin ensimmäistä lasta odottavan perheen luo. Perheen luvalla yhteystiedot annetaan äitiysneuvolasta lastenneuvolaan, ja sieltä otetaan yhteyttä kotikäynnin sopimiseksi.

Synnytyksen jälkeen äitiysneuvolan terveydenhoitaja antaa perheelle oman alueen lastenneuvolan yhteystiedot ja ilmoittaa lastenneuvolaan syntyneestä vauvasta.