Ohjeistus neuvoloissa asioiville koronatilanteen vuoksi!

Vastaanottokäynnille ei voi tulla edes pienissä flunssan oireissa. Mikäli sinulla tai lapsellasi on hengitystieoireita ota yhteyttä ennen sovittua käyntiä.

Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä suosittelemme, että vastaanotolle saavutaan yksin ja lasten vastaanotolle vain yksi huoltaja mukana.

Odotustiloissa ei ole syytä oleskella turhaan. Koronainfektioaikana tilat on tarkoitettu ainoastaan vastaanotolle tulijoille. Saattajat odottavat ulkona tai autossa.

Vastaanotolle varataan aika etukäteen omalta terveydenhoitajalta. Neuvolaan on hyvä soittaa pian sen jälkeen, kun raskaustesti on postitiivinen.

Ensimmäinen vastaanottokäynti sovitaan raskausviikoille 8–10. Tuolloin varmistetaan raskaus joko ultraäänellä tai sikiön sydänäänten kuuntelulla. Terveydenhoitajan vastaanotolla käydään raskauden aikana noin 6–12 kertaa ja lääkärin vastaanotolla 2 kertaa. Terveydenhoitajan ja lääkärin tekemän jälkitarkastuksen ajankohta on 7–8 viikkoa synnytyksen jälkeen. Odottavan äidin puoliso tai tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolakäynneille.

Vastaanotoilla annetaan henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa sekä huolehditaan äidin fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista. Lisäksi tehdään laboratoriotutkimuksia ja seurataan sikiön kasvua ja hyvinvointia.
Jos raskauden kulussa on ongelmia, tehdään tarvittaessa lähete äitiyspoliklinikalle tarkempiin tutkimuksiin.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa. Terveydenhoitaja antaa hakemiseen vaadittavan todistuksen. Raskauden aikana on mahdollisuus osallistua kahteen ultraääniseulontaan keskussairaalan äitiyspoliklinikalla. Lähete näihin tutkimuksiin tehdään ensimmäisellä neuvolakäynnillä.