+
Tulosta
Etusivu

Aalto-kirjasto valmistautuu uuteen loistoon

Alvar Aallon kirjasto käy läpi muodonmuutosta alkuperäiseen asuun, jonka vain harvat kaupunkilaiset ovat ehtineet nähdä. Tavoitteena on, että rakennus on muuttovalmis keväällä.

Heikki Köykkä maalaa kaikki kirjaston katot ja seinät. Valkoisen maalipurkin ääressä vierähtää parituhatta tuntia.

Alvar Aallon kirjasto eli vanha kaupunginkirjasto ennätti olla vain hetken sen näköinen, millaiseksi arkkitehti sen suunnitteli. Rakennus valmistui 60-luvun puolivälissä osaksi arvokasta Aalto-keskusta, ja jo 70-luvulla se kävi ahtaaksi.

– Alle 40-vuotiaat kaupunkilaiset ovat nähneet vain kirjaston, joka on ollut tungettuna täyteen hyllyjä. Siellä ei enää hahmottanut Aallon arkkitehtuuria, sanoo Seinäjoen kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi.

Nyt kirjasto käy läpi suurta muodonmuutosta, jossa lukusali palautuu lukusaliksi ja ylimääräiset hyllyt kannetaan ulos.

Lukusali ja teatterikämppä

Kirjastoon tulee kulku kahdesta suunnasta: pääovesta ja Apila-kirjastosta yhdyskäytävää pitkin. Käytävä puhkaistaan Apila-kirjaston alakerrasta nuortenosastolta niin, että kulkija tuskin huomaa siirtyvänsä rakennuksesta toiseen.

Kirjastotoimenjohtaja Mervi Heikkilä kertoo, että alakertaan tulee muun muassa pieni "black box" -teatteritila ryhmien käyttöön, mikrofilmien luku- ja digitointipisteet, äänieristetty soittohuone ja kaivattu isompi tietokoneluokka.

Katutason lukusalista tulee hiljainen työtila. Samaan kerrokseen siirretään taide-, historia- ja kansatiedekirjat sekä maakuntakokoelma. Lisäksi sieltä löytävät paikkansa kotimaisten lastenkirjojen kokoelma sekä opetus- ja ohjauskäyttöön tarkoitetut erilaiset ryhmäaineistot.
Uudistettuihin tiloihin muuttavat myös kaupungin kulttuuripalvelujen toimistot, ja ovensuuhun rakentuu Alvar Aalto -infopiste kaupunkilaisille ja matkailijoille.
Heikkilä arvostaa lisätilaa ja konservointityötä.

– Aalto täydentää kaikin puolin Apila-kirjaston kokonaisuuden. On hienoa saada vanha kirjasto käyttöön alkuperäisessä asussaan. Samalla pääsemme eroon tilaongelmista ja tilapäisjärjestelyistä Apilan puolella, hän kiittää.

Uusi tekniikka piiloon

Vanhan kirjaston julkisivu ja vesikatto ovat jo valmiit. Sisällä suuret urakat, kuten ilmastointi- ja sähkötyöt, valmistuvat vuodenvaihteeseen mennessä. Sen jälkeen jatkuu restaurointi, ja tavoitteena on, että rakennus olisi muuttovalmis keväällä.

Suurin haaste kirjaston remontissa tähän mennessä on Aittoniemen mukaan ollut uuden tekniikan piilottaminen vanhoihin tiloihin niin, ettei arkkitehtuuri kärsi. Ilmanvaihto on esimerkiksi upotettu kirjahyllyihin.

– Sitä mietittiin pitkään ja lopulta kekseliäs ratkaisu löytyi sokkeleita ja ylähyllyjä loveamalla, Aittoniemi kertoo.

Pertti Mäenpää ja Heikki Kanervasalo muuraavat kirjaston kellarin seinät.

Samalla tavalla modernisoitiin varastojen kätköistä löytyneet mustikkavalaisimet, jotka palautetaan lukusaliin 30 vuoden levon jälkeen. Niistä pyritään saamaan energiatehokkaat ja valoteholtaan riittävät, kun sisälmykset uusitaan.

Valo ja valaistus oli Alvar Aallolle tärkeää, ja siihen ovat kiinnittäneet paljon huomiota myös suunnittelijat. Valo pääsee kulkemaan uudella tavalla jo sen ansiosta, että ylimääräiset hyllyt on kannettu ulos. Lisäksi valon laatuun ja energiatehokkuuteen on satsattu.
– Jossain vaiheessa lisätyt loisteputkivalaisimet joutavat nyt todellakin romukoppaan, Aittoniemi sanoo.

Kirjaston konservointityötä kaupungin pajalla tekee kaksi tätä varten palkattua konservaattoria. Töitä riittää, sillä heidän tehtävänsä on käydä läpi kaikki pinnat: ikkunat, säleiköt, kalusteet, ovenpielet ja irtaimisto. Tällä hetkellä näyttää siltä, että uusia kalusteita ei tarvitse hankkia.

– Toiveena on, että kaikki saataisiin tehtyä vanhasta. Tarkoitus on sallia pinnoille ja kalusteille myös hiukan kulumisen jälkiä: rakennuksen ikä saa näkyä.

Teksti: Anne Kohtala, kuvat: Matti Hautalahti / I-print | plus
Juttu julkaistu Minun kaupunkini -lehdessä 4/2014.

Alvar Aallon kirjasto

  • Alvar Aallon kirjasto on toiminut Seinäjoen pääkirjastona vuodet 1965–2012.
  • Suunnitteluarkkitehtina remontissa toimii Arkkitehdit Mustonen Oy:n arkkitehti Tapani Mustonen, joka on restauroinut muitakin Alvar Aallon kohteita.
  • Remontti valmistuu keväällä 2015.

Tekniikkaa on piilotettu muun muassa kirjahyllyihin, kertoo kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi.

Kirjastotoimenjohtaja Mervi Heikkilä on tyytyväinen, että kirjasto rakennettiin kahdessa vaiheessa.


Seinäjoen kaupunki
Markkinointiviestintä
Käyntiosoite: Kirkkokatu 6, 60100 Seinäjoki
Postiosoite: PL 215, 60101 Seinäjoki
markkinointiseinajoki.fi

viestintaseinajoki.fi


Tilaa uutiskirje!

Krista Rintala, viestintäpäällikkö
p. 044 425 5061

Anu Männikkö, markkinointipäällikkö
p. 044 418 1119

Tytti Kettula, viestintäsuunnittelija (paikalla taas 18.11.2019 alk.)

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@seinajoki.fi