Nuorten kesäloma lähestyy – oletko valmis?

Neljä nuorta istuu piknikillä ruohikolla.

Valoisat illat ja lämpimät yöt houkuttelevat nuoria liikkeelle. Me ehkäisevän päihdetyön toimijat haluamme herätellä myös teitä nuorten huoltajia lähestyvään kesään. Kokosimme muutamia vinkkejä, mitä olisi hyvä huomioida nuorten kesän viettoon liittyen.

  • Sovi kotiintuloajat kesälläkin
  • Kysele nuoreltasi, missä hän on viettänyt aikaansa
  • Pidä yhteyttä nuoren kavereiden vanhempien kanssa
  • Seuraa nuoren rahankäyttöä
  • Älä osta nuorellesi päihteitä

Lähde lenkille ja poikkea kahville la 3.6.

Nuoret kokoontuvat koulujen päättyessä yhteen. Perinteiseksi paikaksi on muodostunut Tanelinrannan uimaranta. Kannustamme teitä huoltajia mukaan seuraamaan illan kulkua! Tarjoamme kaikille paikalle saapuville huoltajille kahvit Tanelinrannan nuorisotilalla klo 19-21. Tervetuloa!

Nuoret hankkivat päihteitä somen kautta

Huhtikuun aikana toteutettiin Seinäjoella Päihdetilannekysely, johon vastasi yli 700 nuorta. Kysely vahvisti ajatuksiamme siitä, että nuoret kohtaavat arjessaan monenlaisia päihteitä ja hankkivat niitä erityisesti sosiaalisen median kautta. On tärkeää, että myös te huoltajat tunnistatte tämän ja juttelette päihteistä oman nuorenne kanssa avoimesti. Nuori saattaa kokea päihteisiin liittyviä haastavia tilanteita jopa päivittäin, vaikka ei niitä olisi käyttänytkään.

Huolestuttava ilmiö nuorten parissa on tällä hetkellä väkevien viinojen juominen. Keskustelkaa nuorenne kanssa, kuinka vaarallista väkevien viinojen juominen on erityisesti nuorelle, joka ei ole tottunut päihteisiin.

Haemme vapaaehtoisia aikuisia turvaamaan nuorten illanviettoa

Seinäjoella toteutetaan ehkäisevän päihdetyön Festaripakka-toimintamallia. Mallin avulla pyritään vähentämään ja ennaltaehkäisemään nuorten päihteiden käyttöä sekä edistämään vastuullista juhlimista ja päihteetöntä kaupunkiympäristöä. Festaripakassa kaupungin eri toimijat, viranomaiset, järjestöt, paikalliset kaupat ja ravintolat sekä asukkaat toimivat yhteistyössä.

Elokuussa juhlitaan Solar Sound -festareilla 11.-12.8. Etsimme taas vapaaehtoisia vanhempia jalkautumaan festarialueen läheisyyteen ja turvaamaan nuorten illanviettoa. Vapaaehtoiset perehdytetään tehtävään ja jalkautuminen tehdään porukoissa, joissa on aina mukana myös nuorisotyön ammattilaisia. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä: Festaripakka-vapaaehtoiseksi Solar Soundeille 11.-12.8.2023 (lyyti.fi)

Huomaa ajoissa -tietopaketti vanhemmille

Olemme koonneet vanhemmille tietopaketin liittyen nuorten päihteiden käyttöön. Tietopaketista löydät myös tahot, joista voit hakea apua ongelmatilanteissa. Käy tutustumassa: www.seinajoki.fi/huomaaajoissa

Aurinkoista ja turvallista kesää toivottaen,

Seinäjoen kaupungin ehkäisevän päihdetyön työryhmät:
EHKÄPÄ lapset ja nuoret ja PAKKA-työryhmä

Rantasaari Henna

hyvinvointipäällikkö , Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen