Kulttuuripalkinto ja vuoden urheilija 2022

Seinäjoen kaupunki on perinteisesti vuosittain myöntänyt kulttuuripalkinnon sekä valinnut vuoden urheilijan. Päätöksen on kummastakin palkitsemisesta tehnyt Seinäjoen hyvinvointilautakunta joulukuun kokouksessaan. Tehtävään valitut työryhmät valmistelivat palkitsemisesitykset.

Kulttuuripalkinto

Seinäjoen kaupungin hyvinvointilautakunta myöntää vuoden 2022 Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinnon elokuvakulttuurin puolestapuhuja Anssi Luomalle ja elokuvateatteri Matin-Tuvalle.

Anssi Luoma palkitaan kulttuuripalkinnolla elämäntyöstään elokuvateatterikulttuurin edistämisestä ja sen puolesta puhumisesta.

Anssi Luoma on tehnyt pyyteetöntä työtä elokuvakulttuurin eteen ja osoittanut sitkeyttä toimimalla elokuvateatterialan kehittämistoiminnassa koko elämänsä ajan. Hän on elokuva-alalla valtakunnallisesti tunnettu ja hyvin verkostoitunut.

Elokuvateatteri Matin-Tupa palkitaan kulttuuripalkinnolla pitkäjänteisestä ja tulevaisuuteen uskovasta työstä.

Elokuvateatteri Matin-Tupa on ainutlaatuinen maaseudulla sijaitseva yksityinen elokuvateatteri, joka elää ja hengittää elokuvakulttuuria. Matin-Tupa tarjoaa elokuvanautintojen lisäksi aikamatkan menneisyyteen upealla sisätilallaan, oheisohjelmillaan sekä poikkeuksellisella elokuvajulistemaailmallaan

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Paula Sihto perustelee Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkintovalintaa seuraavasti: ”Anssi Luoma on idearikas ja hän on kehittänyt elokuvakulttuuria, erityisesti elokuvien katsomisen kulttuuria alueellamme voimakkaasti ja intohimoisesti. Luoma on sydämeltään kotiseuturakas ja huomioi toiminnassaan myös paikallisen kulttuuriperinnön. Anssi Luoma on tuonut etelä-pohjalaisten asukkaiden elämään filmiä ja valoa!

Elokuvateatteri Matin-Tupa on ainutlaatuinen maaseudulla sijaitseva yksityinen elokuvateatteri, joka elää ja hengittää elokuvakulttuuria. Matin-Tupa tarjoaa elokuvanautintojen lisäksi aikamatkan menneisyyteen upealla sisätilallaan, oheisohjelmillaan sekä poikkeuksellisella elokuvajulistemaailmallaan. Elokuvateatteri Matin-Tupa edustaa parhaimmillaan kulttuurin lähipalvelua.”

Palkinnon suuruus on 3 600 euroa. Asukkaat ovat entiseen tapaan saaneet ehdottaa kulttuuripalkinnon saajaa verkossa.

Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinto jaetaan nyt 52:tta kertaa. Ensimmäisen palkinnon on saanut kouluneuvos Reino Ala-Kulju. Viime vuonna (2021) palkinnon sai yrittäjä Petri Pihlajaniemi työstään Seinäjoen kaupunkikuvan kerroksellisuuden säilyttämisen eteen.

Vuoden urheilija

Seinäjoen kaupungin hyvinvointilautakunta myöntää vuoden 2022 urheilijapalkinnon Seinäjoen Hiihtoseuraa edustavalle lumilautailija Telma Särkipajulle.

Telma Särkipaju on noussut Suomen lumilautailumaajoukkueeseen päämäärätietoisen harjoittelun, lahjakkuuden ja sinnikkyytensä ansiosta. Toista vuotta maajoukkueessa laskeva Särkipaju edusti maaliskuussa 2022 Suomea Nuorten Olympiafestivaaleilla Vuokatissa, jossa hänellä oli kunniatehtävänä kantaa Suomen lippua avajaisissa.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Paula Sihto perustelee vuoden 2022 urheilijavalintaa seuraavasti: ”Telma Särkipaju on nuori esimerkillinen urheilija, joka on nostanut Seinäjokea ansiokkaasti esille kuluneen vuoden aikana. Ylen ja urheiluruudun tekemien haastatteluiden kautta olemme kotikatsomoissa saaneet nauttia Särkipajun sujuvasanaisuudesta sekä positiivisuudesta. Hän on loistava esimerkki kaikille lajia harrastaville nuorille.”

Tärkeimmät saavutukset vuodelta 2022 ovat kaksi Suomenmestaruutta; slopestyle ja halfpipe. Euroopan nuorten olympiafestivaali 1. slopestyle ja 2. big air.

Särkipaju kiertää kuluvalla kaudella aikuisten maailmancup:ia, josta Kanadan Edmontonissa joulukuun alussa käydyssä Big air kisassa hän saavutti ensimmäisen finaalipaikan laskien sijalle 7.

Palkinnon suuruus on 3 600 euroa. Urheiluseurat ja kaupunkilaiset voivat ehdottaa liikuntapalveluiden kyselyn kautta palkinnon saajaa.

Palkinnon kriteerit: Parasta urheilijaa valitessa tulee kysymykseen yleisen sarjan suomenmestaruuden voittanut ja/tai mahdollisesti kansainvälisesti menestynyt urheilija. Parhaaksi urheilijaksi valitaan henkilö, joka on urheilussa näkyvästi esillä sekä on nuorisolle esimerkiksi omassa lajissaan. Vuoden urheilijaksi voidaan valita myös joukkue tai seura.

Seinäjoen vuoden urheilijapalkinto jaetaan nyt 40:nen kerran. Ensimmäisen palkinnon sai vuonna 1983 maailmanmestaruuden voittanut painija Hannu Lahtinen. Viime vuonna (2021) parhaaksi urheilijaksi valittiin pöytätennispelaaja Benedek Olah.