+
Tulosta
Etusivu

ValotON-tapahtuma

ValotON on 15.-19.10. järjestettävä valo- ja kaupunkitapahtuma, joka tuo iloa, valoa ja elämyksellisyyttä pimeään vuodenaikaan. Tarkempi ohjelma ja aikataulut päivittyvät tälle sivulle. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, mikäli ei toisin mainita. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ohjelma

Maanantai 15.10.

Klo 16.30 Keitä olemme? Mistä tulemme? Minne menemme? –luento
Lasse Ilves, Lakeuden Ursa. Apila-kirjaston Jaaksi-Sali (Alvar Aallon katu 14)

Tieteessä on olemassa hyvä nyrkkisääntö: mitä yksinkertaisempi on kysymys, sitä vaikeampi siihen on yleensä vastata. Nuo yksinkertaiselta kuulostavat kysymykset, kuten mistä me tulimme, kätkevät taakseen miljardien vuosien kehityksen pienistä kvarkeista, suuriksi galakseiksi, jossa sattumallakin on osansa. Keitä me sitten olemme? Ihmistä on tutkittu huippulaitteilla, mutta aivot, elämän synty ja tietoisuus ovat edelleen mysteerejä, jotka ovat läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Miten tieto näistä voisi muuttaa yhteiskuntaamme? Kun tieto lisääntyy, niin maailma on sitä mukaa muuttunut yhä inhimillisemmäksi paikaksi. Kaikki kiteytyy siihen perustavaa laatuista olevaan kysymykseen. Mistä tämä kaikki tulee? Se on perustavampaa laatua oleva versio kysymyksestä: mistä minä tulen? Järj. Lakeuden Ursa.

Tiistai 16.10.

12.00 Valopinssi-työpaja alakoululaisten toimintapäivässä
Nuorisotila DIXI (Urheilutie 2, Peräseinäjoki.)
Työpajassa tehdään pinssejä omilla kuvioilla. Pinssi nappaa itseensä valoa ja hehkuu pimeässä. Järj. nuoriso- ja kulttuuripalvelut.

Keskiviikko 17.10.

18—20 Avoimet ovet Lakeuden Ursan tähtitornilla
(Tähtitornintie 74)
Tervetuloa tutustumaan tähtitieteeseen! Kelin salliessa mahdollista ihailla tähtitaivasta kaukoputkella ja kiikarilla. Järj. Lakeuden Ursa.

19.00 Lakeuden ladun Polkuretkitapahtuma
Kulje n. 3 kilometrin mittainen polkuretki otsalampun valossa. Kirkkaalla säällä mahdollisuus ihailla tähtitaivasta. Lähtöpiste luontotalo Käpälikön pihasta (Kyrkösvuorentie 26). Järj. Lakeuden Latu.

Torstai 18.10.

12—16 Teatterin Satuviikko
Aallon kirjaston Studio (Koulukatu 21)
Aladdin-aiheisia satuja valoisissa tunnelmissa. Järj. Seinäjoen kaupunginteatteri.

Klo 17—20 Pimeä näyttelyilta
Seinäjoen Taidehalli. (Upankatu 3)

 • Vesi, valo ja ääni!
  Kokeile miten saat aikaan omalla äänellä aaltokuvioita veden pintaan. Ohjaajana taiteilija Petri Loues.
 • Devil´s Lungs –VR-elokuva.
  Palkittu yhdysvaltalainen tanssielokuvaohjaaja Alla Kovgan ottaa askeleen kohti virtuaalista elokuvakerrontaa 360°/3D-teoksessaan Devil’s Lungs. Teos on feminististä naisenergiaa juhlistava tanssin ja musiikin ilotulitus, joka ilmentää vanhaa suomalaista legendaa haitarista pirun soittimena. Järj. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikkö ja Valakia.
 • 17.30, 18.15 ja 19.00 Pimeät näyttelykierrokset
  Tutustu Taidehalliin taskulampun valossa! Silence esittelee 32 nykytaiteilijaa ympäri maailman, muun muassa Suomesta, Alankomaista, Saksasta, Etelä-Koreasta ja Iranista.
 • 19.00 Helin & Tuubiviiva
  Helin, eli Vivianna Helin on 26-vuotias laulaja ja tuottelias lauluntekijä. Tuubiviiva, eli Tuomas Riekkinen on 25-vuotias muusikko Jyväskylästä. Tuubiviiva opiskelee Jyväskylän konservatorion pop/jazz -linjalla pääinstrumenttinaan sähkökitara.
 • Kahviossa myynnissä pimeää purtavaa.

Perjantai 19.10.

Klo 17—21 ValotON-ilta
Aalto-keskus (Koulukatu 21).

 • 17.00 Lauluyhtye VOCAL!
 • 17—18.45 Työpajat Jaaksi-salissa.
  Jaaksi-sali. Louhimon työpajoissa pääset kokeilemaan musiikin tekemistä syntetisaattoreilla ja loopereilla, testaamaan sirkusvälineitä sekä luomaan tilaan oman valoshown. Preppaamon projisointipajassa saat loihtia musiikin tahtiin oman visuaalisen projisoinnin.
 • 17—18.45 ValotON-valokuvaustyöpaja
  Jaaksi-salin edusta. Preppaamon ohjattu valokuvauspaja, jonka avulla kaikki saavat ensiluokkaisen muiston illasta.
 • 17—20 Valopinssi-työpaja
  Aallon kirjaston lastenosasto. Käsityö- ja muotoilukoulu Näpin työpajassa tehdään pinssejä omilla kuvioilla. Pinssi nappaa itseensä valoa ja hehkuu pimeässä.
 • 17—20 Valobottikylä
  Aallon kirjaston lastenosasto. Valobotit ovat espoolaisen Käsityökoulu Robotin kehittämiä, itse rakennettavia valolla ohjattavia robotteja. Robotti käynnistyy, kun siihen osoitetaan taskulampulla! Valobotteja tehdään työpajoissa, joissa tutustutaan yksinkertaisen rakentamisen kautta virtapiiriin ja elektroniikan komponentteihin. Seinäjoen taidehalli järjesti Pikseliähky ry:n kanssa Käsityökoulu Robotin Valobotti-pajoja kaupunginkirjastossa lauantaina 13.10. osana ValotON-tapahtumaa. Pajoissa rakennettiin robotteja ja niille torkkumajoja. Valobotti-kylän äärellä voit itse kokeilla, miten robotti liikkuu kartan päällä, kun siihen osoitetaan taskulampulla.
 • 17—21 Valomaalaus-työpaja.
  Kulttuuri-teltta. Taiteilija Petri Loueksen työpajassa maalataan valolla kuvioita hohtaville levyille.
 • 17—21 Äärellä Kuppi + Kattila Pop up -ravintola
  Lakeuden ristin piha-alue. Juurella ravintolan pirskahteleva ja urbaani pikkusisko Äärellä tarjoilee herkullisia ja helposti ulkoilmassa nautittavia kulhollisia rakkaudella valmistettua ruokaa.
 • 18—21 Valo- ja videoteoksia
  Aalto Aesthetics
  Lakeuden ristin piha-alue. Aalto Aesthetics valjastaa Seinäjoen ylvään ja skandinaavisen arkkitehtuurin perinteitä vaalivan Aalto-keskuksen monipuolisesti aisteja kutkuttavaksi tapahtuma-areenaksi. Ohjelmassa on valotaidetta, rohkeita musiikkiteoksia ja Äärellä-ravintolan herkkuja, joiden toteutus noudattaa Alvar Aallon estetiikkaa. Toteutus: Selmu ry ja Preppaamo-hanke.
  Maalta kaupunkiin
  Aallon kirjaston ympäristö. Viime talvena Ylistaron Asemanseudulla tehtiin yhdessä paikallisten kanssa valoteoksia lakeusmaisemaan. Video keskittyy tuomaan esiin niiden visuaalista puolta ja elokuvallista tunnelmaa. Paikalla on myös yksi vastaavanlainen installaatio traktorista.Teokset: Anne Roininen. Kuvaus: Anne Roininen, Jouni Salmela. Leikkaus: Reetta Sironen. Yhteistyössä: Asemanseudun Kehittämisyhdistys ry. Tukijat: Suomen kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.
  Valoista ja väreistä
  Aallon kirjaston ympäristö. Valkoiseen valoon sisältyy kaikki värit. Valot sekoittuvat eri tavalla, kuin maalit. Mitä tapahtuu, kun peität valonsäteen kulun tekemällä oman varjon seinään? Toteutus: Anne Roininen.
  Sukupolvien Seinäjoki -videoteos
  Aallon kirjaston lastenosasto. Teos esillä klo 17-20. Toteutus:Selmu ry:n Preppaamo-hanke.
  Stargate
  Taiteilija Petri Loueksen peileillä, linsseillä ja valolla luotu illuusio syvästä altaasta jossa vesi pysyy paikallaan vaakatasossa.
  Aluevalaisu
  Toteutus: Selmu ry:n Preppaamo-hanke ja Sanna Alasaari.
  Seinäjoen kaupunginteatterin yläaula
  Toteutus: Seinäjoen kaupunginteatteri.
  Seinäjoen kaupungintalo (Kirkkokatu)
  Toteutus: ValotON-työryhmä.
 • 19.00 Nuorten leffanäytös
  Aallon kirjaston studio. Seikkailukomedia vuodelta 2017. Elokuvassa neljä teiniä imeytyy videopelin maailmaan, jossa heidän on vietävä vaarallinen peli loppuun päästäkseen pakenemaan. Elokuva on K12. Kirjasto tarjoaa popparit. Järj. Seinäjoen kaupunginkirjasto.
 • 19.30 Vannetanssiryhmä MoDe: Flow of light.
  MovingDecosin ledshow perustuu vapaaseen flow'hun erilaisilla sirkusvälineillä.

  Huom. WC-tilat sijaitsevat Aallon kirjastolla (klo 17-20) ja Apila-kirjastolla (klo 17-19).

Osallistu valotalkoisiin!

Luo oma valoteos esim. ikkunaan, parvekkeelle tai pihamaalle. Teoksen materiaaleina voivat toimia esimerkiksi erilaiset valot ja valaisimet, silkkipaperit, kankaat, videot ja varjot. Toteutustapa on vapaa! ValotON-tapahtuman teema on avaruus, jota voi halutessaan käyttää inspiraationa. Teoksen ajankohta voi olla 15.—19.10. välisenä aikana. Toivomme kaupunkilaisten osallistuvan valotalkoisiin erityisesti perjantaina 19.10. Valaistaan yhdessä Seinäjoki!

Jaa kuva #valotonseinäjoki
Kuvaa valoteoksesi ja jaa se Instagramissa tai Facebookissa muidenkin ihasteltavaksi. Lisää kuvatekstiin #valotonseinäjoki ja olet mukana yllätyspalkinnon arvonnassa!

Lisätiedot:

Jaakko Ritari puh. 044 754 1618 jaakko.ritariseinajoki.fi tai
Katariina Puro puh. 044 418 1807, katariina.puroseinajoki.fi
Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut

Tapahtuman järjestää Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut. Yhteistyössä: Selmu ry:n Preppaamo-hanke, Aalto aesthetics -tuotantoryhmä, Seinäjoen taidehalli, Lastenkulttuurikeskus Louhimo, Käsityö- ja muotoilukoulu Näppi, Seinäjoen kaupunginkirjasto, Valakia, Taideyliopisto Sibelius-Akatemia Seinäjoen yksikkö, Lakeuden Ursa, Seinäjoen seurakunta ja Äärellä Kuppi + Kattila.


Seinäjoen kaupunki

Kulttuuripalvelut

PL 215

60101 Seinäjoki

kulttuuriseinajoki.fi
p. 06 416 2111 (vaihde)

***

Kulttuuri jättää jäljen!