+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Kulttuuri ja liikunta » Kulttuuripalvelut » Kulttuurimatka » Alvarin askelissa 2015–2016

Alvarin askelissa 2015–2016

Syyslukukaudella 2015 alkava "Alvarin askelissa" -teemalukuvuosi johdattaa oppilaita havainnoimaan ja tiedostamaan arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön merkitystä heidän omassa ympäristössään. Teemalukuvuoden keskiössä on Seinäjoella sijaitseva Alvar Aallon suunnittelema arkkitehtoninen kokonaisuus, jota kutsutaan Aalto-keskukseksi.

Teemalukuvuoden tärkeimmät esiin nostettavat asiakokonaisuudet ovat:

Annetaan yleistietoa arkkitehtuurista ja rakennetusta ympäristöstä ja niiden merkityksestä.

  • Opastetaan huomaamaan, miten eri tavoilla rakennuksia ja omaa arkiympäristöä sekä niihin liittyviä yksityiskohtia voidaan havainnoida (moniaistinen toiminta).
  • Ohjataan tiedostamaan, että omassa kaupungissa on maailmanlaajuisesti tunnetun arkkitehdin suunnittelema ainutlaatuinen arkkitehtuurinen kokonaisuus.
  • Tarkastellaan ja havainnoidaan erilaisilla opetusmenetelmillä: Mitkä asiat tekevät Aallon arkkitehtuurista ja Aalto-keskuksesta ainutlaatuisen
    - Alvar Aallon persoona
    - Aalto-keskuksen syntyhistoria ja nykypäivän merkitys
    - Aallon arkkitehtuurin keskeiset teemat ja niiden ilmenemismuodot

Keskeiset opetusmenetelmät

Oppilaille järjestetään Aalto-keskuksen rakennuksiin draamaopastuksia sekä Aalto-luotsien opastamia kierroksia. Lokakuun alusta alkaen Aalto-keskukseen on mahdollisuus tutustua myös itsenäisesti mobiiliopastuksen avulla. Muita lukuvuoden opetusmenetelmiä ovat mm. tietokoneavusteiset suunnittelutehtävät, luennot ja arkkitehtuurityöpajat. Aalto-keskuksen lisäksi on mahdollisuus tutustua Alvar Aallon suunnittelemaan Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin taloon, jossa toimii Seinäjoen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo.

Tarkemmat tiedot ohjelmasisällöistä päivitetään kunkin luokka-asteen omille sivustoille. Muutokset ilmoitettuihin sisältöihin ja aikatauluihin ovat mahdollisia.

Opettajille järjestetään lukuvuoden alussa Aalto-luotsi opastuskierroksia ja jaetaan Suomen Arkkitehtuuriliiton julkaisemat rakennettua ympäristöä käsittelevät oppikirjat Arkkitehtuurin ABC, ja Arkkitehtuurin ABC 2. Lisäksi opettajat saavat käyttöönsä Alvar Aaltoon ja Seinäjoen Aalto-keskuksen syntyhistoriaan sekä arkkitehtuuriin yleisesti liittyvää digitaalista materiaalia.

Koulujen ulkopuolinen toiminta

Arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön merkitystä ja havainnoimista tuodaan esiin myös koulujen ulkopuolella. Teemalukuvuoden toimintaa esitellään sunnuntaina 13.9. Aalto-keskuksen ympäristössä järjestettävissä "Alvarin bileissä". Ohjelmassa on mm. lapsiperheille suunnattuja Aalto-keskuksen draamallisia opastuksia sekä arkkitehtuurityöpajoja. Taidehallin Muusa-pajan ja koulujen kerhotoiminnan yhteistyönä tarjotaan alakoulun oppilaille arkkitehtuuriin liittyvää työpajatoimintaa.

Aalto-keskuksen uusi mobiiliopastus sekä Aalto-passi palvelee kaikkia Aalto-keskuksesta kiinnostuneita. Aalto-passi on kuvallis-sanallinen tehtäväkokonaisuus, jossa kuljetaan Aalto-keskuksen rakennuksissa etsien ja ratkaisuja passissa esitettyihin kysymyksiin. Passi toimii taidekasvatuksellisena lähestymisenä Aallon arkkitehtuuriin ja sopii hyvin esimerkiksi lapsiperheiden yhteiseksi Aalto-keskus kierrokseksi.

"Alvarin askelissa" -suunnittelutyöryhmässä mukana olleet henkilöt

Heinämäki Tero, freelancer teatteriohjaaja
Honkala Anne, rehtori, Näppi-käsityökoulu
Ilonen Maarit, vahtimestari, Seinäjoen seurakunta
Kamila Marjo FT, tutkija, Aaltoa kulttuurimatkaillen -hankkeen koordinaattori v. 2013
Kivimäki Tarja, Aalto-luotsi
Kivisaari Pasi, rehtori, Kärjen alakoulu
Lahti Juhani, Seinäjoen kaupungin arkkitehti, emeritus
Pöntinen Kaisa, kuvataideopettaja, Seinäjoen lyseo
Sahlakari Marja, kuvataide- ja tekstiilityön opettaja, Peräseinäjoen yhtenäiskoulu
Tyrväinen Susanna, museotoimenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo

Kulttuurimatkan koordinoinnista vastaa kulttuurisihteeri Aila Taivalmäki
p. 06 416 7335, 050 361 0402, aila.taivalmakiseinajoki.fi


Seinäjoen kaupunki

Kulttuuripalvelut

PL 215

60101 Seinäjoki

kulttuuriseinajoki.fi
p. 06 416 2111 (vaihde)

***

Kulttuuri jättää jäljen!