+
Tulosta
Etusivu

Museoapteekki

Maakuntamuseon museoapteekki on sisustettu Pohjoiseen Punatulkkuun, Östermyran kartanon entiseen työväenasuinrakennukseen Törnävän museoalueella. Apteekin peruskokoelman muodostaa Seinäjoen ensimmäisen apteekin apteekkari Hellin Hokkasen keräämä kokonaisuus, ja sitä on täydennetty Pohjanmaan Proviisorikerhon toimesta.

Apteekki kuvaa 1930-luvun maalisapteekkia. Se muodostuu neljästä tilasta: offisiinista eli myymälästä, laboratoriosta, varastosta ja apteekkarin työhuoneesta. Esillä on mittava kokonaisuus erilaisia apteekissa käytettyjä laitteita ja välineitä sekä lääkkeiden raaka-aineiden säilytysastioita.

Proviisorikerhon jäsenet osallistuvat vuosittain museoalueella järjestettävään kotiseututapahtumaan Östermyra-päiville. He esittelevät apteekkitoimintaa menneiltä vuosikymmeniltä sekä kertoen että työnäytöksin.

Maakuntamuseon ja Proviisorikerhon tavoitteena on myös kehittää museoapteekin kokoelmienhallintaa, toimintaa ja esittelyä yleisölle. Apteekissa on esillä ylimääräistä esineistöä ja myös sellaista esineistöä, joista puuttuu kontekstietoja. Kehittämistyötä saatiin käynnistettyä talven 2015 ja kevään 2016 aikana. Proviisorikerhon avustuksella palkattiin tutkija Anna-Kaisa Ek, joka yhdessä Proviisorikerhon jäsenten kanssa kävi läpi apteekin prosesseja sekä niihin liittyviä tarvikkeita ja välineitä. Aiheina olivat jauheiden, pillerien, mikstuurojen, peräpuikkojen ja kapselien valmistus sekä hinnoittelu ja laboreeraus. Näiden selvitysten pohjalta laadittiin prosessikuvaukset, joita voidaan hyödyntää yleisötyössä. Lisäksi esineisiin liittyvät luettelointitietojen tarkistukset syötettiin museon luettelointijärjestelmään Muskettiin.


Seinäjoen museot
Vs amanuenssi Eeva Korvola
p. 06 416 2645, 040 774 8278
eeva.korvolaseinajoki.fi