Suojeluskunta- ja lottamuseo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talossa.

Suojeluskuntapiirin talo piharakennuksineen rakennettiin vuosina 1924–1926 suojeluskuntalaisten talkootyönä. Kolmikerroksista päärakennusta pidetään Alvar Aallon esifunktionalistisen klassismin kauden päätyönä. Suojeluskuntatalossa on vielä nähtävissä alkuperäisiä materiaali- ja maalipintoja vuodelta 1925. Se onkin suojeltu rakennussuojelulailla vuonna 2002.

Vuodesta 1926 rakennuksessa toimivat Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin ja Lotta Svärd -järjestön toimistot. Suojeluskuntapiirin päällikkö jääkärieversti Matti Laurila perheineen asui pitkään talon ylimmässä kerroksessa.

Sotien jälkeen pitkäaikaisena vuokralaisena tiloissa oli nuorisoseura. Vuosikymmenten varrella talossa toimi mm. kesäyliopisto, Etelä-Pohjanmaan liitto ja kaupungin matkailutoimi. Heinäkuussa 1988, Suojeluskuntalainen -patsaan paljastuksen yhteydessä, Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo avasi muutaman huoneen Laurilan kodista yleisölle. Museona talo on toiminut syksystä 1990 alkaen.

Nykyään päärakennuksessa sijaitsevat Suojeluskunta- ja lottamuseon näyttelytilat, kokoustila, info ja museokauppa. Pohjakerroksessa on puoliympyrän muotoinen juhlasali, jossa järjestetään kokouksia ja juhlia. Valkoiseksi rapatussa piharakennuksessa on näyttelytiloja ja museon hallinnollinen toimisto.

Sisäpihalla on kuvanveistäjä Pentti Papinahon tekemä valtakunnallinen Suojeluskuntalainen-patsas ja siihen liittyvä Suojeluskuntapoika- ja lottareliefi.