Ruokalistasuunnittelun pohjana ovat valtakunnalliset ravitsemussuositukset. Lisäksi suunnittelussa huomioidaan kunkin väestöryhmän erityistarpeet: päiväkotilapsilla on omat suosituksensa, koululaisilla ja ikääntyneillä omansa. Erityisruokavaliot valmistetaan yksilöllisen tarpeen mukaan lääkärin- tai terveydenhoitajan todistuksen perusteella.
Ruuanvalmistusmenetelmissä valitaan kevyet ja terveellisimmät vaihtoehdot. Nykytekniikka monitoimilaitteineen mahdollistaa elintarvikkeiden ravintoarvoja säästävät, hellävaraiset kypsennysmenetelmät. Tuoreannoksia tarjotaan suositusten mukaisesti kunkin ikäryhmän erityispiirteet huomioiden, lapsille ja nuorille monipuolista purtavaa, jotta he tottuvat erilaisiin vihanneksiin ja kasviksiin. Ikääntyneille tarjotaan kasvikset usein keitettynä, mutta myös soseutettuna kunkin ikääntyneen ravitsemukselliset ja terveydelliset erityispiirteet huomioiden.
Ruokapalveluissa tiedetään, että ruoka on muutakin kuin ravitsemusta. Siksi mm. myös ruokailutilan viihtyvyyteen ja ruokapalveluhenkilöstön asiakaspalvelutaitoihin on panostettu. Tavoitteena on, että asiakas voisi nauttia ateriansa viihtyisässä ympäristössä kiireettä, nauttien kaikilla aisteillaan ruokailuhetkestään.