Marko Maunuksela poseraa kameralle kukkapaidassa, käsi leualla.

”Muutin Seinäjoelle 1994 aloittaessani opiskelut Seinäjoen terveydenhuolto-oppilaitoksessa. Opiskelujen aikaan tapasin tulevan vaimoni. Hän on kotoisin Nurmon Hyllykalliolta.

Perheemme kasvoi 1998 ja aloimme harkita oman kodin rakentamista. Omakotitalotontti löytyi Seinäjoen rajan tuntumasta, Ilmajoelta. Siellä vierähti lopulta 20 vuotta. Seinäjoki on silti ollut koko ajan lähellä minua, asioinneissa ja töissä, koska lähes kaikki työasiani pitivät minut kiinni Seinäjoen sykkeessä.

Toimin aikoinani kuusi vuotta autokauppiaana ja sen jälkeen seitsemän vuotta ohjaajana mielenterveyskuntoutujien asumisyksikössä. Noiden työvuosien aikana jo tutustuin Seinäjoen kulttuuritarjontaan, lauloin kuorossa ja näyttelin seinäjokisissa harrastajateattereissa ja myöhemmin myös Seinäjoen kaupunginteatterissa. Kunnes sitten vuonna 2010 onnistuin yhdessä tavoitteessani, ja voitin Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailun. Siitä alkoi täysipäiväinen työni viihteen parissa. Vuotta myöhemmin 2011 perustin oman osakeyhtiön, jonka puitteissa toimin edelleen.

Pidän Seinäjoesta, koska tämä on hyvin tapahtumarikas, vireä ja myös rohkea kulttuurikaupunki.

20 vuoden omakotiasumisen jälkeen lapset aikuistuivat ja muuttivat pois kotoa. Meille avautui mahdollisuus myydä omakotitalo pois ja muuttaa kerrostaloon. Suunnitelmana oli muuttaa Seinäjoelle ja mielellään lähelle keskustaa. Uusi asunto löytyikin rakenteilla olevasta kerrostalosta, ja vuoden 2020 alusta alkaen olemmekin olleet taas virallisesti seinäjokisia. Vai seinäjokelaisia? Tästä en ole edelleenkään ihan varma.

Täällä on hyvä toimia viihdealan yrittäjänä. Oma työni koostuu laulukeikoista, teatteri-, radio- ja juontotöistä. Seinäjoelta on inhimillinen matka lähteä lähes mihin vaan Suomessa. Ajokilometrejä minulle kertyy vuosittain noin 70 000 km.

Pidän Seinäjoesta, koska tämä on hyvin tapahtumarikas, vireä ja myös rohkea kulttuurikaupunki. Useat erihenkiset festarit, konsertit ja tapahtumat tuovat paljon kesäkävijoitä kaupunkiin. Samoin monet urheilutapahtumat, messut ja markkinat tuovat oman hienon mausteensa Seinäjoelle. Onhan täällä monen eri urheilulajin parhaimmistoa taistelemassa kentillä ja halleissa.

Täällä on monipuolinen ja aktiivinen kaupunginteatteri ja Törnävän kesäteatteri. Teatterit ovat minulle hyvin tärkeitä jo pelkästään oman työllistymiseni kannalta. Juuri Seinäjoen kaupunginteatterista oma kipinäni teatteriin on sytykkeensä saanut. Teos oli The Rocky Horror Show! Yhdeksänkymmentäluvun puolessa välissä tuo kulttimusikaali oli hyvinkin rohkea ja kunnianhimoinen valinta. Arvostan suuresti edelleenkin Seinäjoen kaupunginteatterin rohkeita ja massiivisia ohjelmistovalintoja.

Mutta tärkein kaikista on koti.

Tärkeitä paikkoja minulle ovat luonnokauniit lenkkeily- ja ulkoilumaisemat jokivarressa, Kyrkkärin ympäristössä ja Joupiskalla. Laaja ja avara, upeasti kasvava ”avaruuden pääkaupunki”, ja ainutlaatuinen Alvar Aalto -keskus kutsuvat luokseen, pyytävät pysymään ja jäämään.

Mutta tärkein kaikista on koti. Se että tuntee olonsa kotoisaksi ja astuessaan omaan kotiin on turvallinen ja rauhallinen olo. Tuntuu hyvältä asua Seinäjoella, ja hengittää rehtien ja reilujen kaupunkilaisten kanssa samaa ilmaa. Seinäjoki on nyt minun kotikaupunkini. Olen tehnyt mielestäni hyvän diilin!”

Marko Maunuksela