”Taidan olla aika tyypillinen pohjalainen. Yrittäjä, omapäinen ja oman tien kulkija. Koko ikäni, 81 vuotta, olen asunut nykyisen Seinäjoen alueella. Synnyin Nurmossa pienelle Latva-Jaskarin maatilalle Mäenkylään. Olin lapsesta saakka kiinnostunut koneista ja meidän tilalle ostettiinkin traktori v. 1955 ja pääsin 13-vuotiaana traktorikurssille. Siitä lähtien elämäni on enemmän tai vähemmän liittynyt traktoreihin. Työurani aikana Hankkijalla opin tuntemaan traktorit ja muut maatalouden työkoneet läpikotaisin.

Oman yritykseni, Nurmon Konehuollon, perustin 1978. Toiminta alkoi entisessä Ylipään nuorisoseuran talossa. Sittemmin rakennutin uuden kiinteistön Rajatielle ja firman nimi muuttui Rengas-Jaskariksi. Myin maatalousalan renkaita, vanteita ja paripyöriä ympäri Suomen ja pikkuhiljaa liikkeenpidon ohessa aloin kerätä mielenkiintoisia ja harvinaisiakin traktoriyksilöitä isäntien pihoilta ja talleista. Joskus traktori toimi maksuvälineenä rengaskaupassa.

Traktorivanhuksia alkoi kerääntyä Rajatielle 1989 vuodesta alkaen. Vuonna 2004 vietimme Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseon avajaisia Keski-Nurmossa. Tosin nuorisoseuran päärakennus ei enää riittänyt vaan rakensimme uuden hallin. Lopetin yritystoiminnan 2001 ja olen siitä lähtien saanut keskittyä kokopäivätoimisesti traktorivanhusten entisöintiin. Museo on avoinna tilauksesta, mutta useimmiten minut löytää pajan puolelta tänäkin päivänä. Työpäivä alkaa siinä kello 9 kieppeissä ja päättyy kello 16 aikoihin, ruokatauon pidän puolenpäivän aikaan. Näin sitä pysyy vetreänä ja mieli terävänä, kun on mielekästä puuhaa. ”Vierivä kivi ei sammaloidu.”

”Olen saanut toteuttaa unelmaani yrittäjyydestä.”

Olen saanut toteuttaa unelmaani yrittäjyydestä ja vielä lisäksi kerännyt siinä ohessa Suomen laajimman vanhojen traktoreiden kokoelman. Kesäisin olemme järjestäneet useita ns. Museopäiviä ja monena vuonna vappuna on ollut se ensimmäinen tapahtumapäivä. Valitettavasti se jää tänä vuonna järjestämättä mutta toivottavasti kesän aikana voimme niitä vielä pitää.”

Matti


Avaruusasukkaat-sarjassa seinäjokelaiset kertovat unelmistaan, elämänsä käännekohdista, heille tärkeistä asioista tai asumismaisemistaan. Tarinat julkaistaan osana Seinäjoki 60 -juhlavuotta.