”Miksi olen tullut Seinäjoelle? Enpä tuota tiedä. Miksi yksi äijä päätti rakentaa tupansa keskelle metsää jokivarteen 1500-luvun lopulla? Enkä tiedä sitäkään, että oliko sukunsa siinä jo ennemminkin tai mistä se siihen tuli.

Olen ainakin 13:nnen polven seinäjokelainen ja tuo äijä oli Jaakko Uppa. Kaikkien neljän isovanhemman juuret menevät samaan Upan taloon, joten olen aito paljasjalkainen paikkakuntalainen.

Olen kotiseuturakas ja ylpeä kotiseudustani. Toimin Seinäjoen Oppaissa ja opastan ulkopaikkakuntalaisia kaupungissamme. Ylpeys vain lisääntyy turistien ihastellessa varsinkin Törnävän aluetta, kartanoa, kirkkoa ja Kirkkotietä sekä lääninsairaalaa. Toki myös Aalto-keskusta ja Apilaa, mutta niitä pidetään itsestäänselvyytenä. Nuo muut ovat yllätys turisteille.

”Pohjalainen yrittäjyys ja jääräpäisyys on käsite”

Kaupungin laajuutta ja vihreyttä ihastellaan paljon sekä yritteliäisyyttä: meillä ei ollut järveä, tehtiin se, eikä meillä ollut vuorta, tehtiin sekin. Pohjalainen yrittäjyys ja jääräpäisyys on käsite, jota mielestäni parjattu Jussi-patsas torin laidassa isoine päineen humoristisesti hyvin kuvastaa.

Sen verran olen opiskeluaikoina ja muuten ollut pois, että tiedän kuuluvani tänne, pikkukaupunkiin, josta kuitenkin löytyy kaikki tarvittava. En viihdy isossa kaupungissa enkä pikkukylässä, tämä on sopivankokoinen kotipaikka. Täällä aion olla loppuelämäni – ja vielä senkin jälkeen tuolla sukuhaudassa. Ei täältä tarvitse lähteä minnekään.

Ylpeänä ilmoitan olevani seinäjokelainen.”

Merja


Avaruusasukkaat-sarjassa seinäjokelaiset kertovat unelmistaan, elämänsä käännekohdista, heille tärkeistä asioista tai asumismaisemistaan. Tarinat julkaistaan osana Seinäjoki 60 -juhlavuotta.