+
Tulosta
Etusivu

Täit


Täit kotihoito-ohje


Päätäi on pieni, siivetön n. 2-4mm:n pituinen loinen, joka elää imemällä verta ihmisen päänahasta. Täitä on vaikea nähdä paljaalla silmällä. Ne pureutuvat tiukasti kiinni hiuksiin. Täin munat eli saivareet ovat helpommin nähtävissä. Ne ovat n. 0,8mm:n mittaisia, hilsettä muistuttavia kovia, vaaleita nystyjä. Saivareet ovat niin tiukasti kiinni hiuksissa, että niitä on hankala poistaa. Yleisimmin täitä ja saivareita löytyy niskahiuksista, korvien takaa ja otsatukasta.

Päätäitartunnan yleisin oire on hiuspohjan kutina, mikä alkaa noin viikon kuluttua tartunnasta. Raapiminen voi aiheuttaa päänahkaan ihorikkoja. Kaikilla tartunnan saaneilla ei ole oireita lainkaan. Kutinaoireen puuttuminen ei poissulje tartunnan mahdollisuutta. Täit leviävät välillisen tai välittömän kosketuksen kautta. Yleisin tartuntatapa on lähikontakti hiusten koskettaessa toisiaan.

Tartunnan ehkäisyn kannalta on tärkeää, ettei päähineitä, kampoja, harjoja yms. hiustenhoitovälineitä lainata toisille.

Päätäiden häätö vaatii aina hoitamista. Ne eivät poistu itsestään.
Apteekista on saatavilla lääkeshampoita. Täinpoistoaineiden mukana olevat käyttöohjeet on syytä lukea huolella, jotta hoito tepsii. Hoitoon on liitettävä huolellinen kampaaminen ja saivareiden poistaminen täikammalla.

Mikäli täitä esiintyy parin viikon kuluttua hoidosta huolimatta shampoohoito on uusittava. Perhepiirissä kaikki perheenjäsenet hoitavat hiukset kertaalleen ja hoito uusitaan vain niillä, joilla päätäitä on alun perin todettu.

Kotona tehtävät hygieniatoimenpiteet:
- lakanat, tyynynpäälliset ja pyyheliinat on hyvä pestä lääkehoidon jälkeen normaalilla pesuohjelmalla (+60°C).
- Isommista tekstiileistä, kuten päällysvaatteista täit saa häviämään parin tunnin kuumakäsittelyllä saunassa. patjat ja tyynyt imuroidaan ja laitetaan pariksi tunniksi saunaan (+80°C).
- pakkanen (-20°C) esim. päähineistä, pipoista ja käsineistä täit voi tuhota laittamalla ne illalla muovipussiin ja yöksi pakkaseen. Isommista tekstiileistä, kuten päällysvaatteista täit saa häviämään parin tunnin kuumakäsittelyllä saunassa.
- pehmolelut/unilelut, päähineet ja hiuskoristeet, joita ei voi pestä vaativat saman käsittelyn.

Täiden kuriin saamiseksi toivotaan vanhempien tarkistavan lasten ja kaikkien perheenjäsenten hiukset ja päänahka päivittäin noin kuukauden ajan.
Vaikka täitä ei tänään löytyisikään, voi niitä jo seuraavana päivänä löytyä.


Seinäjoen kaupunki
Varhaiskasvatus
PL 215
60101 Seinäjoki

p. 06 416 2111 (vaihde)
f. 06 416 2506 (kaupungintalon info)
varhaiskasvatusseinajoki.fi

Seuraa meitä twitterissä SJKvarhkasvatus