+
Tulosta
Etusivu

Syyhy

Syyhyn hoito

Syyhyn hoito kotona

Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki, joka on 0.3 - 0.5 mm pitkä loinen.
Syyhyä levittää hedelmöittynyt syyhypunkkinaaras, joka kaivaa ihon pintakerrokseen käytäviä, joihin se munii. Kehitys munasta sukukypsäksi kestää n. 2 – 3 vkoa. Syyhypunkki säilyy hengissä ihon ulkopuolella 1 – 2 vuorokautta.

Oireet: Tyypillisin oire on kutina sormien välissä, ranteissa, vatsan alaosassa, pakaraseudussa ja sukupuolielimissä. Kutina on voimakasta etenkin iltaöisin. Muita oireita ovat ihottuma, raapimajäljet, epämääräiset näppylät, vesirakkulat ja 5 - 10 mm:n mittaiset rihmamaiset punkin käytävät sekä raapimisen mahdollisesti aiheuttama tulehdus iholla.
Oireet alkavat noin 2 - 4 viikon kuluttua syyhytartunnan saamisesta.

Tartunta: Tartunta edellyttää läheistä ihokontaktia tartunnan saaneen ihmisen kanssa (päiväkodeissa, kouluissa, laitoshoidossa, perheen sisällä sekä seksikontaktissa ), nukkumalla samassa sängyssä tai käyttämällä samoja vaatteita. Vain poikkeustapauksissa syyhy leviää kätellessä tai muussa lyhytaikaisessa ihokontaktissa.

Syyhyn hoito: Syyhypunkki voidaan häätää paikallishoitoaineella tai tablettilääkityksellä. Oireiset ja myös muut syyhylle altistuneet oireettomat henkilöt hoidetaan samaan aikaan. Oireisten hoito toistetaan viikon kuluttu uudelleen. Pitkittyneen syyhyn hoidossa suositellaan käytettävän samanaikaisesti molempia hoitomenetelmiä, voidetta ja tablettihoitoa. Syyhyhoito olisi helpointa tehdä yötä vasten, koska vaikutusaika on pitkä.

Paikallishoitoaine (permetriinivoide, Nix ®, reseptivapaa apteekkituote) Ensisijainen hoito raskaana oleville.
Iho pestään hyvin saippualla ja viileällä vedellä ennen voiteen levitystä. Leikataan kynnet. Ihon on oltava puhdas,kuiva ja viielä kun hoito aloitetaan. Voidetta levitetään ohut kerros ihoon koko keholle päätä lukuun ottamatta. (Oireisilla pienillä alle 3 - vuotiailla lapsilla ja iäkkäillä käsitellään myös päänalue, koska heillä syyhypunkki voi levitä myös näille alueille, voidetta ei saa levittää silmien ja suun ympärille). Voidetta levitetään erityisen huolellisesti kynsiereunojen alle, sormien ja varpaiden väleihin, ranteisiin, kainaloihin, napaan sekä ulkoisiin sukupuolielimiin (ei limakalvolle).

Voiteen annetaan vaikuttaa yön yli ja se pestään pois 8 - 12 tunnin kuluttua. Jos kädet pestään ennen tämän ajan kulumista, ne on voideltava uudestaan. Hoito uusitaan oireisilla viikon kuluttua.

Suunkautta otettava tablettilääkitys (ivermektiini, Stromectol ®, 3 mg/tbl. 4 tbl / pakkaus, noin 27 e)
Lääkäri kirjoittaa reseptin. Hoitoannos 0.2 mg/kg eli normaalipainoiselle aikuiselle annetaan12 mg (4 tbl) kerta-annoksena. Tablettihoito uusitaan viikon kuluttua. Raskaana olevia ja pikkulapsia (paino alle 15 kg) ei tällä lääkityksellä hoideta. Imetyksen aikana sitä voi käyttää.
Lääke voidaan ottaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa ruokailun yhteydessä.

Rikkivaseliinin käyttö alle 2 kk:n ikäisille vauvoille sekä vaihtoehtona raskaana oleville
Sulfur petrolatum 10 %, 100 g (Sulfur ad usum externum 100 mg, paraffin liq. 100 mg, vaselin alb. ad 1 g).
Iho pestään pesuaineella ja vedellä ennen voiteen levitystä. Ihon on oltava puhdas ja kuiva. Voidetta levitetään ohut kerros ihoon koko keholle päätä lukuun ottamatta 3 vrk ajan iltaisin.
Voide pestään pois 24 tunnin kuluttua levittämisestä, ennen uutta voitelua.
Voidetta on levitettävä erityisen huolellisesti kynsireunojen alle, sormien ja varpaiden väleihin, ranteisiin, kainaloihin, napaan sekä ulkoisiin sukupuolielimiin.
Jos kädet pestään ennen kuin 24 tuntia on kulunut, ne on voideltava uudelleen.

Siivous kotona: Yöllisen hoidon jälkeen siivoukset tehdään seuraavana aamuna.

Käytössä olleet vaatteet, pyyhkeet ja vuodevaatteet vaihdetaan ja pestään hoitoa seuraavana aamuna. Myös edeltävän 3 vrk:n aikana käytetyt vaatteet on syytä pestä. Vesipesu yli 60 ºC:ssa hävittää syyhypunkit.

Vesipesua kestämättömät vaatteet, jalkineet, peitot, patjat, tyynyt, pehmolelut, kengät ym. voidaan laittaa kolmeksi vuorokaudeksi ulos tuulettumaan tai poistetaan käytöstä kolmen vuorokauden ajaksi. Vaihtoehtona on laittaa ne pakastimeen (-20 ⁰ C) vuorokaudeksi tai Saunaan (yli 80 ºC) lämpöön 2 tunniksi. Kodin tekstiilipinnat imuroidaan (patjat, sohvat, nojatuolit ja matot).

Tartuttavuus on ohi 24 tunnin kuluttua 1. hoidosta. Syyhytartunnasta on hyvä ilmoittaa perheen muille lähikontakti henkilöille, jos niitä on ja päivähoitoon.

Jälkikutina Iho-oireiden parantuminen ja jälkikutina voivat kestää jopa 3 - 4 viikkoa, eikä tätä pidä tulkita hoidon epäonnistumiseksi tai uusintainfektioksi. Heti syyhyn häätölääkityksen jälkeen ihottumaa hoidetaan kahdesti päivässä yleensä noin viikon ajan antibakteerista ainetta sisältävällä kortisonivoiteella (esim. Sibicort). Syyhyyn liittyvään kutinaan voidaan tarvittaessa käyttää antihistamiinia.

Lähde: EPSHP:n Syyhynhoito-ohje 18.12.2017Seinäjoen kaupunki
Varhaiskasvatus
PL 215
60101 Seinäjoki

p. 06 416 2111 (vaihde)
f. 06 416 2506 (kaupungintalon info)
varhaiskasvatusseinajoki.fi

Seuraa meitä twitterissä SJKvarhkasvatus