+
Tulosta
Etusivu

Norovirus


Norovirustiedote


Noroviruksen torjuntaohje


Norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia. Myös lapsilla ne ovat merkittäviä vatsataudin aiheuttajia. Norovirukset ovat varsin kestäviä. Norovirus voi säilyä infektoimiskykyisenä huoneenlämmössä esim. oksennuksen tahraamassa matossa jopa 12 vuorokautta. Oksennuksessa ja ripulissa on paljon tartunnan aiheuttavia mikrobeja.

Oireet:

Taudin itämisaika on 12 – 48 tuntia. Oireet alkavat äkillisesti. Niitä ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös ripulia, joka on yleensä lyhytkestoinen ja lievä. Osalla on myös lämpöilyä.

Miten tartunta tapahtuu:

Noroviruksia erittyy runsaasti sairastuneen henkilön ulosteisiin. Virukset ovat erittäin herkästi tarttuvia ja tartunta voi tapahtua suoraan henkilöstä toiseen, viruksilla saastuneen veden tai elintarvikkeiden välityksellä. Tartunta voi myös levitä viruksella saastuneiden kosketuspintojen kautta.

Miten norovirusinfektioita hoidetaan:

Norovirusinfektioon tehoavaa lääkehoitoa ei ole tarjolla. Yleensä sairaus on lievä ja paranee nopeasti, mutta joskus oireet voivat olla rajummat ja sairaus edellyttää nestehoitoa sairaalassa.

Miten norovirustartuntoja voidaan ehkäistä:

• pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla, erityisesti wc-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen ja ennen ruokailua ja ruuanlaittoa.
• pese hyvin vihannekset ja hedelmät.
• puhdista ja desinfioi mahdollisesti viruksella likaantuneet pinnat huolellisesti sairauden jälkeen käyttäen klooripitoista puhdistusainetta.
• vaihda eritteiset vaatteet ja vuodevaatteet välittömästi ja pese ne kuumalla vedellä 60°C

Sairastuneiden elintarviketyössä olevien henkiöiden, tulisi olla poissa työstä vähintään 2 vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.


Seinäjoen kaupunki
Varhaiskasvatus
Koulukatu 20 B
60100 Seinäjoki

p. 06 416 2111 (vaihde)
f. 06 416 2506 (kaupungintalon info)
varhaiskasvatusseinajoki.fi

Seuraa meitä twitterissä SJKvarhkasvatus