+
Tulosta
Etusivu

KihomadotKihomato hoito-ohje


Kihomato:

Kihomato on ihmisen loinen. Se näyttää valkoisen ompelulangan pätkältä. Kihomatokoiras on 3-5mm pitkiä ja naaras 8-13mm. Munat eivät ole silmin nähtävissä. Kihomadot elävät ihmisen suolistossa. Kihomatojen elinkaari: muna-toukka-mato vaiheet, elinaika n. kolme kuukautta.
Kihomadot eivät elä perheen lemmikeissä, se on ihmisten loinen.

Tartunta:

Kihomato tarttuu nielemällä kihomadonmunia. Sormista munat joutuvat suuhun, joko suoraan tai epäsuorasti erilaisten esineiden ja materiaalien pinnoilta (lelut, tutit, vuodevaatteet, yöasut jne.)
Välipalojen syönti sormin, sormien imeminen, kynsien pureskelu, kotitalon koko ja perheen siivouskäytännöt vaikuttavat. Sormin syötävät ruuat kuten perunalastut, pizzat ja hampurilaiset voivat levittää kihomatoja perheessä. Henkilökohtaisen hygienian puute voi myös olla tartunnan syynä.

Oireet:

Yleisin oire on peräaukon kutina iltayöstä. Kihomadot munivat peräaukon ympärille iltayöstä paljon munia, joita ympäröi liimamainen erite, joka aiheuttaa kutinaa. Tytöillä/naisilla voi esiintyä myös ulkosynnyttimien kutinaa. Kutinan helpottamiseksi pienet lapset raapivat ihoa. Alapää ärtyy ja voi aiheuttaa kirvelyä. Oireiden voimakkuus vaihtelee. Raapiessa madon munia takertuu helposti sormiin ja sormenpäihin. Lapsilla voi oireena olla myös yleinen levottomuus ja ruokahalun puute.

Tartunnan toteaminen: Kihomatotartunnan mahdollisuus tulee ottaa huomioon silloin, jos lapsi valittaa alapään kutinaa – etenkin iltayön aikaan. Kaikki kutina ei johdu kihomadoista, mutta jos niitä näkyy luikertelemassa peräaukon iholla asia on selvä. Jos kihomatoja on suolistossa paljon, niitä voi nähdä ulosteen pinnalla. Munia ei voi nähdä paljain silmin. Terveyskeskuksen laboratoriossa voi ottaa näytteen, jos lääkäri katsoo sen aiheelliseksi.

Hoito:

Kihomatojen häätäminen vaatii aina lääkehoitoa. Koska madon munat tarttuvat herkästi ihmisestä toiseen. Perhepiirissä hoidetaan kaikki perheen jäsenet. Raskaana olevaa pyydetään ottamaan yhteyttä lääkäriin. Kihomatotartuntaa voidaan hoitaa apteekista saatavilla Pyrvin tableteilla 1tbl/10kg. Lääke värjää ulosteen yleensä punaiseksi, se ei ole vaarallista. Vaatteista punaväri lähtee normaalissa pesussa pois. Lääkehoito toistetaan kaikilla perheenjäsenillä n. 14 vrk:n kulutta, jotta munavaiheessa olleet madot saadaan tuhottua myös. Sormin syötäviä välipaloja (perunalastut, hampurilaiset, pizzat, karkit) tulisi välttää hoidon aikana. Jos perheessä on kihomatovaivaa ei yökyläisiä tulisi ottaa tai päästää omaa lasta yökylään, ennen kuin vaiva on hoidettu.

Kihomatojen torjunta ympäristöstä:

Kihomadot tuottavat suuren määrän munia. Jotta munia tarttuisi sormiin mahdollisimman vähän on kynnet pidettävä lyhyinä. Käsien pesusta on huolehdittava, erityisesti ennen ruokailua ja WC:ssä käynnin jälkeen. Lääkkeen ottamista seuraavana päivänä vaihdetaan kaikki petivaatteet, ne vuodevaatteet joita ei voi pestä tuuletetaan ja imuroidaan. Petivaatteita ei tule leyhytellä eikä ravistella, etteivät kihomadonmunat lentele ympäriinsä. Normaali viikkosiivous tulisi tehdä myös: imuroidaan lattiat, pyyhitään pinnat kostealla siivouspyyhkeellä. WC:n ja kylpyhuoneen ovenkahvat ja hanat on syytä pyyhkiä usein. Muutoin omista normaaleista siivoustoimista ei tarvitse poiketa.
Kihomadot leviävät erityisesti siellä, missä on paljon lapsia: päiväkodeissa, kerhoissa ja kouluissa.. Joissakin perheissä vaiva saattaa uusia useamman kerran. Toistuvissa kihomatotapauksissa on kyse tavallisesti siitä, että lapsi saa uuden tartunnan- joko itseltään tai päiväkoti/koulukaveriltaan.

Lähde: peda.net/veraja/pielavesi/rannankyla/mk/loisten_karkoitus


Seinäjoen kaupunki
Varhaiskasvatus
PL 215
60101 Seinäjoki

p. 06 416 2111 (vaihde)
f. 06 416 2506 (kaupungintalon info)
varhaiskasvatusseinajoki.fi

Seuraa meitä twitterissä SJKvarhkasvatus