+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Varhaiskasvatus ja koulutus » Perusopetus » Yläkoulut » Seinäjoen yhteiskoulu » Ajankohtaista » Tiedotteet » 2019 » Syyskuu » Taidetestaajien viimeinen lukuvuosi käynnistyy Etelä-Pohjanmaalla

Taidetestaajien viimeinen lukuvuosi käynnistyy Etelä-Pohjanmaalla

25.9.2019, klo 13:10

Suomen Kulttuurirahaston käynnistämän Taidetestaajat-hankkeen (2017–2020) kolmas ja viimeinen lukuvuosi on alkanut. Etelä-Pohjanmaan koulut ovat osallistuneet Taidetestaajiin sataprosenttisesti.

Viimeisenä kautena Etelä-Pohjanmaalta Taidetestaajissa on mukana kaikkiaan 2 230 oppilasta ja 213 opettajaa. Hanke on kahden toimintavuotensa aikana osoittanut tarpeellisuutensa koulujen taidesivistyksen ja -osaamisen sekä demokratia- ja kansalaiskasvatustyön tukena. Taidetestaajat vastaa myös täydellisesti opetussuunnitelman tavoitteisiin koulujen ulkopuolella tapahtuvasta ilmiöoppimisesta.

Taideyliopiston CERADA-tutkimuskeskus toteutti keväällä 2019 kaksi kyselyä Taidetestaajat-hankkeen kokemuksista. Toinen oli suunnattu hankkeeseen lukuvuonna 2018–2019 osallistuneille taideorganisaatioille ja toinen saman lukuvuoden kouluille. Kyselyihin vastasi yhteensä 45 taideorganisaatioiden edustajaa mukana olleista 47 vierailukohteesta ja 992 koulujen edustajaa 753:sta vierailuilla käyneestä koulusta.
Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava on hankkeeseen tyytyväinen.

– Kulttuurirahasto halusi tarjota kaikille nuorille asuinpaikasta ja lähtökohdista riippumatta tilaisuuden tutustua taiteeseen ja muodostaa siitä oman käsityksensä. Samalla kun edistämme yhdenvertaisuutta, rakennamme tulevaisuuden taideyleisöä. Koulukyselyn tulosten mukaan ainoastaan 5 % vastaajista olisi varmasti ja 20 % melko varmasti tehnyt taidevierailuja ilman Taidetestaajia, Arjava toteaa.

Etelä-Pohjanmaan aluekoordinaattori Elina Muotio kokee hankkeen tärkeänä.

– On mahtavaa, että kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille on voitu tarjota mahdollisuus kahteen taide-elämykseen vuodessa. Moni ei välttämättä olisi tullut tutustuneeksi ilman Taidetestaajia edes oman maakuntansa taidetarjontaan. Taiteen avulla kehitetään luovaa ajattelua, joka on yksi tulevaisuuden työelämätaidoista. Taide haastaa ja innostaa.

Mikä Taidetestaajat?

Taidetestaajat-hanke vie kolmen vuoden (2017–2020) aikana kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kahdelle räätälöidylle taidevierailulle. Toinen vierailu tehdään omaan maakuntaan ja toinen valtakunnalliseen kohteeseen. Kahdeksasluokkalaisia on Suomessa vuosittain noin 60 000 ja opettajia 5 000. Hanke tavoittaa heidät lähes sataprosenttisesti.

Taidetestaajat tarjoaa nuorille korkeatasoisia ja monipuolisia taidesisältöjä, muun muassa taidenäyttelyitä, teatteria, oopperaa ja sirkusta. Taidevierailut tarjotaan kouluille valmiina kokonaisuuksina, joihin kuuluu ennakkotehtävät eli etkot, taidevierailu ja siihen liittyvät jatkotehtävät sekä kokemuksen arviointi sovelluksen avulla. Arvioita on elokuuhun 2019 mennessä kertynyt lähes 90 000 kappaletta. Taidetestaajat-vierailu on monelle nuorelle ensimmäinen tilaisuus sekä kokea taidetta että esittää siitä oma mielipiteensä.

Hankkeen rahoitukseen osallistuu Suomen Kulttuurirahaston lisäksi Svenska kulturfonden, ja sen käytännön toteutuksesta vastaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Katso uusi videomme, jolla eri alojen vaikuttajat kuvaavat, miksi taide on nuorille tärkeää:


Lisätiedot:
Taidetestaajat-hankkeen hankepäällikkö Anu-Maarit Moilanen / Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto
p. 044 978 4893, etunimi.sukunimi@taidetestaajat.fi

Yliasiamies Antti Arjava / Suomen Kulttuurirahasto
etunimi.sukunimi@skr.fi

Asiamies Anna Wilhelmson / Svenska kulturfonden
etunimi.sukunimi@kulturfonden.fi

Etelä-Pohjanmaan Taidetestaajat
Elina Muotio, Etelä-Pohjanmaan aluekoordinaattori / Taidetestaajat-hanke
p. 044 418 1633, etela-pohjanmaataidetestaajat.fi

www.taidetestaajat.fiLue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mustikka?

Kommentit

Ei kommentteja