+
Tulosta
Etusivu

Millainen lukio?

Ylistaron lukio - pieni mutta hyvä!

Vuoden 2010 kevään ylioppilastulosten vertailussa Ylistaron lukio oli sekä pakollisten että kaikkien aineiden tuloksia tarkasteltaessa koko maan 60:n parhaiten menestyneen lukion joukossa, ja Etelä-Pohjanmaan maakunnassa toiseksi parhaiten menestynyt. Eri vuosien tulokset luonnollisesti vaihtelevat jonkin verran, mutta tämä tulos osoittaa sen, että pienessäkin lukiossa annetaan sellaista opetusta, että sen pohjalta voidaan menestyä erinomaisesti.

Ylen selvityksen mukaan vuonna 2008 lukiostamme ylioppilaiksi päässeistä heti samana vuonna yliopistoon pääsi 25 % ja ammattikorkeakouluun 20,8 %, eli lähes puolet kirjoittaneista pääsi heti jatko-opintojen pariin.

Viiden laudaturin ylioppilas Maria Nurminen kertoi haastattelussa Pohjankyrö-lehdessä 27.5.2004: "Halusin käydä lukion Ylistarossa senkin takia, että täällä kirjoitetaan ylioppilaskirjoituksissa hyviä arvosanoja." ja lehti jatkaa "Hän kehuu koulunsa hyvää henkeä ja opettajia, joilta heltisi nuorille pitkämielisyyttä ja myötätuntoa."

Kestää vertailun

Vuonna 2003 Ylistaron lukiosta kuuden laudaturin ylioppilaaksi kirjoittanut Sari Juutistenaho väitteli lääketieteen tohtoriksi Helsingin yliopistossa 2010. Pohjankyrö-lehdessä 2.12.2010 hän kertoi saaneensa Ylistarosta hyvät eväät uralleen ja luonnehti Ylistaron lukiota seuraavasti:

"Ylistaron lukio kestää mielestäni hyvin vertailun pääkaupunkiseudun niin sanottuihin eliittilukioihin. Valinnanvaraa on ehkä vähemmän, mutta toisaalta jokaisen yksilölliset toivet pystytään ottamaan paremmin huomioon. Se, että jokainen tuntee toisensa, saattaa joskus ärsyttää, mutta on myös vahvuus."

Sopivan kokoinen

Ylistaron lukio on kooltaan juuri sopivan kokoinen menestyväksi lukioksi. Oppilaita meillä on jonkin verran alle sadan. Melkein kaikki oppilaamme tulevat samassa koulukeskuksessa toimivalta Ylistaron yläasteelta, joten he tuntevat koulun, opettajat ja muut oppilaat hyvin. Niinpä Ylistaron lukiossa vallitseekin leppoisa tunnelma, ja myös muualta tulleet näyttävät täällä löytävän ystäviä hyvin helposti.

Pienen koulun edut ovat Ylistaron lukiossa selvät: opettajat tuntevat oppilaansa hyvin ja pystyvät tarvittaessa ohjaamaan heitä henkilökohtaisesti. Tämä onkin taannut ylioppilastutkinnossa kohtalaisen hyvät suoritukset. Korkeimpia arvosanoja on säännönmukaisesti enemmän kuin valtakunnan keskiarvo. Yle teki selvityksen siitä, kuinka hyvin koko maassa vuoden 2006 ylioppilaat pääsivät heti samana vuonna yliopistoon tai ammattikorkeakouluun jatkamaan opintojaan. Ylistaron lukion ylioppilaista jatkamaan heti pääsi 54 %, eli valtakunnallisesti olimme kahdenkymmenen parhaan lukion joukossa.

Yksi hyvän menestyksen selittäjistä on se, ettei Ylistaron lukiossa ole koeviikkoa. Kokeet jakautuvat pitemmälle ajalle kuin vain jakson loppuun, eli jaksojen lopussakin oppilailla on - tietysti omasta opinto-ohjelmastaan riippuen - koevapaita päiviä. Koska opetus jatkuu muissa aineissa sellaisina päivinä kuin kokeita on, oppilaamme saavat vuosien mittaan huomattavasti enemmän opetusta kuin koeviikkoa toteuttavissa kouluissa.

Vieraita kieliä monella tavalla

Ylistaron lukiossa aloitettiin aivan ensimmäisen koulujen joukossa reaaliaineen (psykologian) opetus vieraalla kielellä eli englanniksi jo vuonna 1992. Seuraavina vuosina ohjelmaan ovat tulleet kielimatkat Euroopan pääkaupunkeihin: Pariisissa ja Berliinissä on käyty melkein joka vuosi, ja pari kertaa on vierailtu Lontoossakin. Olemme myös vahvasti mukana etälukiotoiminnassa, mikä takaa oppilaillemme entistä suuremmat valinnan mahdollisuudet. Niinpä lukiossamme on suoritettu etäopetuksena muun muassa venäjän, italian, latinan ja espanjan kursseja.

Koulun tasosta kertoo saamamme European Label - kieltenopetuksen eurooppalainen laatuleima 2003.


Postiosoite

Ylistaron lukio

Kaukolanraitti 50 / PL 4

61401 YLISTARO

Sähköposti:

ylistaron.lukio@seinajoki.fi
nimetylle henkilölle etunimi.sukunimi@seinajoki.fi

Koulun sähköpostiin!

puhelinnumerot

rehtori Kirsi Sippola p. 0500 341 520

apulaisrehtori, ylioppilaskirjoitusasiat Maarit Penttilä p. 044 425 5213

koulusihteeri Johanna Tulensalo p. 044 4181 194
opinto-ohjaaja Elina Nyrhinen p. 044 550 2511

erityisopettaja Marika Sippola p. 044 4181 570

opettajainhuone p. 044 4181 896