+
Tulosta
Etusivu

Taltuta digimörkösi

21.6.2018, klo 8:55

Uusi Digiaikakauden taidot-ohjelma käynnistetään osana hallituksen vuoden 2018 lisätalousarvioesitystä. Tarkoituksena on vahvistaa aikuisten digitaitoja ja heikkoja perustaitoa matalan kynnyksen koulutuksella. Kansalaisopistot ovat tärkeässä osassa koulutuksien tarjoajana.

Perusdigitaitoja oppimaan
Seinäjoen kansalaisopistossa on opiskeltu erilaisia digitaitoja monin eri tavoin. Myös tulevana lukuvuonna on mahdollista ilmoittautua mukaan erilaisiin ryhmiin, vertaisohjaukseen tai vaikka yksilöllisempään ohjaukseen. Tietotekniikkaan tutustumisen voi aloittaa vasta-alkajien kurssilta. Kurssille voi tulla mukaan, vaikka ei koskaan olisi avannut laitetta. Uuden läppärin tai älypuhelimen hankkijalle kurssi on nopea tapa päästä oman laitteen käytössä alkuun tai tutustua netin käyttöön. Kurssilla edetään rauhallisesti, huomioiden ryhmän taso ja osaaminen. Tavoitteena on, että jokaisen osallistujan digimörkö, olkoon se sitten millainen tahansa, saadaan taltutettua. Uudenlaisia toteutusmalleja- ja tapoja kehitetään koko ajan.


Kertamaksullisista kerhoista kokemustietoa
Suositut kertamaksulliset kerhot jatkuvat edelleen. Kerhon sisältö suunnitellaan ryhmän toiveiden mukaiseksi yhdessä ryhmän kanssa. Kerhoon voi tulla mukaan niille kokoontumiskerroille, joiden aihe on itselle sopiva ja ajankohtainen. Kerhoissa osallistujat saavat myös vertaiskokemuksellista tietoa toisilta osallistujilta ja yhdessä kerholaisten kanssa pohditaan hyvin erilaisia tietoteknisiä haasteita ja ajankohtaisia aiheita. Tietotekniikkakerho toimii jo viidettä vuotta ja osa kerholaisista on ollut mukana alusta saakka. Viime syksynä aloitettiin myös Android-tablettien ja iPadien käyttäjille omat kerhonsa samalla periaatteella. Varsinkin Android-kerhot osoittautuivat erittäin suosituiksi. Kerhoissa on leppoisa ja tuttavallinen meininki niin vanhojen tuttujen kuin uusien kerholaisten kesken.


Vertaisohjaajaryhmästä rohkeutta
Syksyllä 2017 perustettiin ryhmä aiemmin kerhoissa olleista senioreista, jotka haluavat opastaa vapaaehtoisesti ja maksuttomasti toisia senioreita digiaikakauden haasteissa. Tällä hetkellä mukana on kuusi vapaaehtoista opastajaa. Aluksi vertaisohjaajaryhmän kanssa yhdessä suunniteltiin ja toteutettiin popup-tyyppisesti ohjauskertoja. Joillakin popup-kerroilla mukaan tuli niin monta ohjattavaa, että toteuttamistapaa muutettiin ilmoittautumis-periaatteella toimivaksi. Opiston vertaisohjaajaryhmä jatkaa toimintaansa tulevana lukuvuonna edelleen keskiviikko-iltapäivisin klo 13-15 välisenä aikana ajanvarausten mukaisesti. Senioreiden toisilleen antama ohjaus on otettu erittäin hyvin vastaan. Mukaan toivotaankin uusia senioreita, jotka haluavat vapaaehtoisesti opastaa toisia senioreita esimerkiksi läppärin, tablettien tai älypuhelinten käytössä.

Yksilöohjaus omiin tarpeisiin räätälöitynä
Yksilöohjauksen suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Monet seniori-ikäiset ovat hankkineet joko uuden älypuhelimen tai tabletin tai tarvitsevat ohjausta oman läppärin käytössä. Työssä käyville ohjauksia on annettu esim. sähköpostin hyötykäyttöön, Excelin, Wordin, pilvipalveluiden yms. työssä käytettävien sovellusten täsmäkäyttöön. Yksilöohjausta tullaan tulevana lukuvuonna järjestämään myös Peräseinäjoen ja Ylistaron kirjastoilla noin joka kolmas torstai. Samassa yhteydessä ohjausten kanssa on mahdollistua osallistua opistotunnille, jossa ohjaaja opastaa opiston kurssiasioissa auttamalla esimerkiksi ilmoittautumisessa tai sopivan kurssin löytämisessä. Yksilöohjaustunneille voi ilmoittautua netin kautta jonoon, jolloin opettaja ottaa yhteyttä ilmoittautumisjärjestyksessä tai soittamalla suoraan opettajalle, jonka kanssa sovitaan aika ja keskustellaan tarvittavan ohjauksen sisällöstä.


Oman digiosaamisen kehittäminen
Omaa osaamistaan voi kehittää edelleen syventävillä kursseilla, kuten tutustumalla Googlen ilmaispalveluihin, mobiililaitteilla tehtäviin kuvien tai videoiden käsittelyyn / editointiin, 3D-suunnittelun ja tulostuksen maailmaan tai vaikka kuvankäsittelykursseille. Sekä nuorille että aikuisille on tarjolla myös erilaisia ohjelmointikursseja, jossa voi tulla oppimaan ohjelmointia eri kielillä tai vaikkapa robottiohjelmointia. Nuorten työelämä-osaamisen ja opiskelussa tarvittavien sovellustaitojen parantamiseksi on tarjolla myös Office-ohjelmien haltuunottamiskurssi. Tekstien tuottamista sekä erilaisten taulukoiden ja esitysten tekemistä täytyy tehdä niin töissä kuin opiskelussa. Tälle kurssilla voi tulla saamaan apua omien taitojen parantamiseen ja päivittämiseen.

Lisätiedot:

Aino Pätsi, tietotekniikan suunnittelijaopettaja, 044 4255 319, aino.patsi@seinajoki.fi


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mustikka?

Kommentit

Ei kommentteja