+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Tapahtumat » Kulota-näyttely pääkirjastossa

Takaisin hakutuloksiin

Kulota-näyttely pääkirjastossa

ma 3.2.2020 klo 12:00 – su 16.2.2020 klo 15:00

Kulota-näyttely on Suomen metsäkeskuksen ja Sedun Kulota-hankkeen vuosien 2018 ja 2019 kulotuksilta Etelä-Pohjanmaalta koostettu valokuvanäyttely, joka on toteutettu yhteistyössä Seinäjoen kaupunginkirjaston kanssa. Kuvat ovat tunnetun lapualaisen luontokuvaajan Benjam Pöntisen käsialaa. Näyttelyn tavoitteena on välittää kulotustietoutta yli sukupolvien. Näyttely sisältää kuvia sytytyksestä, sammutuksesta, liekeistä ja ihmisistä sekä tilanteesta kulotusalalta polton jälkeen, unohtamatta kuloalueella esiintyviä kasvi- ja eläinlajeja.

Tuli on kuulunut pohjoisiin havumetsiin jo tuhansien vuosien ajan ja tulella on ollut merkittävä rooli metsiemme kehityskulussa. Kulotus oli vielä 1960-luvulla metsänuudistamisen päämenetelmä, mutta nykyiset kulotusmäärät ovat vähentyneet murto-osaan kulotuksen kulta-ajoista. Kulotusmäärien vähenemiseen on johtanut lähinnä koneellisen maanmuokkauksen yleistyminen metsissämme.

Kulotus vaatii ammattitaitoa ja osaamista, jota on vielä jäljellä eläkkeelle siirtymässä olevilla ikäluokilla. Katoamassa oleva kulotusosaaminen on mahdollista säilyttää ja siirtää tuleville sukupolville, kun toimitaan nopeasti. Kulotus on korkean profiilin toimintaa ja osa maamme kulttuurihistoriaa.

Kulotus antaa luonnollisen alun uuden puusukupolven kasvulle ja edistää metsäluonnon monimuotoisuutta. Kulotus helpottaa metsänviljelytyötä, sillä kulotuksen jälkeen uudistusalalla ei ole viljelytyötä haittaavia hakkuutähteitä ja myös humuskerros on palanut ainakin osittain. Lisäksi taimien kanssa kilpaileva kasvillisuus pysyy kurissa pidempään kulotuksen ansiosta.

Kulotuksen jälkeen maan ravinne- ja lämpöolosuhteet muuttuvat nopeasti, koska kuntta ohenee ja musta maa imee hyvin lämpöä. Tuhkassa ravinteet ovat helposti puiden hyödynnettävissä ja emäksinen tuhka vähentää maan happamuutta. Happamuutta vähentävä vaikutus voi kestää jopa 20 - 30 vuotta. Kulotus luo myös elinympäristöjä paloriippuvaisille lajeille, kuten kovakuoriaisille, jäkälille ja sienille.

Vaalikaamme tulen käyttöä metsissämme nyt ja tulevaisuudessa!

Kulota-hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseutuohjelma ja tuen on myöntänyt Etelä-Pohjanmaan ELY-Keskus.

Aika:

ma 3.2.2020 klo 12:00 – su 16.2.2020 klo 15:00

Tapahtumapaikka ja osoite: Pääkirjasto Apila, Alvar Aallon katu 14, Seinäjoki

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Mikä kulkuväline kulkee raiteilla?

Kommentit

Ei kommentteja