+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Tapahtumat » Paha maisema -valokuvanäyttely

Takaisin hakutuloksiin

Paha maisema -valokuvanäyttely

to 27.9.2018 klo 18:00 – to 31.1.2019 klo 08:00

Vuoden 1918 sisällissodan teloituspaikat ja haudat ovat "muistin paikkoja". Ne ovat paikkoja, joissa traumaattisia tapahtumia on joko muisteltu tai pyritty aktiivisesti unohtamaan. Väkivalta jättää aina jälkeensä trauman, jonka käsittelyyn liittyvässä surutyössä paikoilla on oma tärkeä merkityksensä. Kansalaissodasta on satoja näkyviä muistomerkkejä ympäri Suomea, mutta myös maisemia, joista sodan ja kuoleman merkit ovat kadonneet. On vain tieto paikan synkästä historiasta. Näitä merkityksillä ladattuja maisemia Pekka Elomaa on kuvannut eri puolilla Suomea.
Vuonna 1918 Suomen sisällissodassa kuoli tai katosi yli 36 000 ihmistä, joista punaisia oli noin 30 000. Muualla kuin taisteluissa surmattuja oli 10 000; punaisen terrorin uhriksi joutui 1500 valkoista ja punaisia teloitettiin kevään ja alkukesän aikana 8500. Hävinneitä teloitettiin eniten Viipurissa, Lahdessa ja Tampereella. Valkoisten surmapaikkana tunnetaan mm. "Tommolan veripelto" Kouvolassa. Eri puolilla Suomea on satoja sisällissodan surmapaikkoja.
Vuoden 1918 sodan väkivaltaisuudet koskettivat myös Seinäjokea. Sisällissodassa 1918 Seinäjoen Paukanevalla teloitettiin 44 punakaartilaista. Osa teloitettujen ruumiista siirrettiin heidän kotipaikkakunnilleen vielä samana vuonna, ja muut ruumiit 1940-luvulla Nurmon hautausmaalle. Joukkohaudan paikalle on myöhemmin pystytetty muistomerkki.
Kohteiden kartoittamisessa Pekka Elomaa on tehnyt yhteistyötä tutkija Jouni Eerolan kanssa. Patricia Seppälän säätiö on tukenut näyttelyä.

Aika:

to 27.9.2018 klo 18:00 – to 31.1.2019 klo 08:00

Tapahtumapaikka ja osoite: Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museo, Keskuskatu 17, 60100 Seinäjoki
Järjestäjä: Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo
Internet: http://www.seinajoki.fi/kulttuurijaliikunta/Etela-Pohjanmaanmaakuntamuseo.html

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit

Ei kommentteja